جواد مظفری، رئیس کارگروه ذخایر ژنتیکی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی ریاست جمهوری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، قوانین اسلام را در مورد مسائل ژنتیکی مترقی دانست و عنوان کرد: در رابطه با محصولات تراریخته تا کنون هیچکدام از مراجع عظام یا صاحبان فتوا حکمی مبنی بر حرام بودن این محصولات صادر نکردهاند.
وی افزود: آنچه گفته شده است این است که اگر این محصولات به درستی تولید شده و به صورت صحیح مورد استفاده قرار گیرند میتوانند به سبد محصولات غذایی اضافه شوند. شرع مقدس اسلام بسیار مترقی است و تاکنون در رابطه با دستورزیهای ژنتیکی ممانعتی به عمل نیامده است.
دبیر کمیته ملی ذخایر ژنتیکی گیاهی کشور در پاسخ به این پرسش که آیا این محصولات میتوانند سلامتی افراد را به خطر اندازند؟ عنوان کرد: به صورت کلی نمیتوان گفت محصولات تراریخته ضرر دارند و یا سودمند هستند بلکه آنچه لازم است این است که هر زمان این محصولات تولید میشوند تک تک مورد بررسی و آزمایش قرار گیرند، تستهای سلامتی و زیست محیطی را گذرانده و در صورت سالم بودن مورد استفاده قرار گیرند.
مظفری تأکید کرد: در تمامی کشورهایی که این محصولات تولید و مورد استفاده قرار میگیرند باید این آزمایشها و تستها انجام شوند.
نمی توان یک محصول تراریخته را به طور کامل مورد استفاده قرار داد
نایب رییس کمیسیون جهانی منابع ژنتیکی با بیان اینکه هر محصول تراریخته با توجه به ویژگی زیست محیطی کشوری که تولیده شده است سودمندی و ضررهای آن مشخص میشود، عنوان کرد: هیچ وقت نمیتوان یک محصول تراریخته را به طور کامل مورد استفاده قرار داد، همچنین نمیتوان محصولی راچون در کشور دیگری ضررهای آن اثبات نشده در کشور دیگری مورد تأیید قرار داد؛ این محصول را میتوان تولید کرد اما پس از تولید آن باید تستهای سلامتی و زیست محیطی را بگذراند.
نقش محصولات تراریخته در افزایش تولید مواد غذایی/ صدمه به چرخه محیط زیست
مظفری در ادامه گفت: این محصولات تراریختهای که در حال حاضر در بازار موجود است نقش قابل توجهای در افزایش تولید مواد غذایی و کاهش مصرف بعضی از حشرهکشها داشته است؛ در عین حال باعث افزایش مصرف علفکشها شده که تا حدودی به چرخه محیط زیست صدمه وارد میکند، لذا باز هم باید تأکید کرد نمیتوان به صورت کلی حکمی در رابطه با مضرر یا مفید بودن این محصولات صادر کرد.
وی در پاسخ به وجود برخی شایعات در مورد برنجهای خارجی موجود در بازار مبنی بر اینکه دستکاری ژنتیکی شده اند و ممکن است سلامتی را مورد تهدید قرار دهند، گفت: برنجهایی که وارد ایران شده اند دستکاری ژنتیکی نشدهاند، برنج اولین گیاهی بوده است که دستکاری ژنتیکی شده است ولی گیاهان برنجی که تولید شده، وارد چرخه تجاری میشوند و مورد مصرف قرار میگیرند، هنوز در هیچ کشوری مجوز دستکاری ژنتیکی نگرفتهاند.
مصرفکننده حق دارد از سلامت محصولات تراریخته آگاهی داشته باشند
مظفری خاطر نشان کرد: قانون باید در صورت اثبات زیانآور بودن محصولات دستکاری شده ژنتیکی و تراریخته از ورود و تولید این محصولات جلوگیری کند. قانون ضمن بررسی باید سلامت این محصولات را تضمین کند و بر روی محصولات سالم برچسب سلامت بزند زیرا مصرف کننده حق دارد از سلامت این محصولات آگاهی داشته باشند.