حسین کنعانیمقدم، دبیرکل حزب سبز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در ارزیابی عملکرد سیاست خارجی کشورمان در یک سال گذشته، اظهار کرد: سیاست خارجی در سه حوزه منطقهای، بینالمللی و مذاکرات هستهای قابل بحث و بررسی است.
وی افزود: دولت از ابتدا همّ و غمش را بر مذاکرات با گروه 1+5 گذاشت به طوری که بیشترین تماسها، دیدارها و تحرکات دیپلماتیک وزیر امور خارجه مربوط به بحث مذاکرات با این گروه بود و به مسائل دیگری که در جهان اتفاق میافتاد کمتر توجه جدی داشت.
دبیرکل حزب سبز با اشاره به برخی تحولات منطقهای و بینالمللی گفت: در شرایط کنونی شاهد قطببندیهای جدیدی در جهان هستیم و کشورهای چین، روسیه و هند در حال نزدیک شدن به یکدیگر برای تشکیل یک ابرقدرت جهانی جدید هستند و ما نیز باید در این عرصه جایگاه خود را هر چه سریعتر پیدا کنیم تا در مناسبات آینده در صحنه دبپلماتیک یک رفتار قدرتمندانهتر داشته باشیم.
وی همچنین در مورد عملکرد دستگاه دیپلماسی در منطقه اظهار کرد: توجه جدی ما در منطقه بیشتر به مسائل عراق و سوریه بوده است.
کنعانیمقدم خاطر نشان کرد: رهبر معظم انقلاب در دیدار مسئولان سیاست خارجی کشورمان، منشوری بر اساس بیداری اسلامی در منطقه برای دستگاه دیپلماسی کشور ترسیم کردند که لازم است بیشتر به این مسئله به ویژه در حوزه دیپلماسی عمومی توجه شود؛ با توجه به اینکه مردم منطقه مسلمان هستند، میتوانند در شرایط مختلف در کنار جمهوری اسلامی قرار بگیرند و برای رسیدن به اهداف مقاومت و جلوگیری از هژمونی غرب در منطقه شود.
وی با بیان اینکه وزارت خارجه در این سه حوزه بیشتر به مذاکرات پرداخته است، گفت: البته این توجه به خاطر این بوده که مهمترین مسئله کشور بحث مذاکرات هستهای است؛ در عین حال وزارت خارجه این توان را داشت که با فعال کردن معاونتهای خود به عنوان جایگزینی برای وزیر خارجه در مسائل مختلف منطقه و جهان تحرکات جدی داشته باشد.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: به عنوان مثال جمهوری اسلامی میتوانست در بحث بیداری اسلامی در یمن و فلسطین و دیگر کشورهای منطقه و همچنین در بحث اوکراین و روسیه توجه بیشتری داشته باشد.
وی در مورد عملکرد تیم مذاکرهکننده هستهای گفت: مذاکرهکنندگان ایرانی بر اساس نقشه راهی که رهبر معظم انقلاب تعیین کردند، در مسیر مذاکرات حرکت میکنند و تمام تلاش خود را انجام میدهند تا بتوانند مذاکرات را به سرانجام برسانند؛ در این مسیر اگر به نتیجه برسند و حقوق ملت را ایفا کنند، نمره خوبی را در کارنامه خود خواهند داشت؛ از سوی دیگر اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، در صورتی که بر اساس نقشه راه تعیین شده حرکت کرده باشند، باز هم میشود نمره خوبی به وزارت خارجه و تیم مذاکرهکننده داد.
کنعانیمقدم در مورد اولویتهای دستگاه دیپلماسی پس از مذاکرات هستهای اظهار کرد: اگر بحث مذاکرات به نتیجه نرسید و توافقی امضا نشد جمهوری اسلامی باید به قدرتهای منطقهای اتکا کند و در بلوکبندیهای جدید به دنبال تأمین منافع خود باشد؛ اگر بخواهیم مجدداً طرفهای غرب را آزمایش کنیم در مسائل بینالمللی جایی نخواهیم داشت.
وی تصریح کرد: در این صورت باید به صورت جدی با هرگونه زیادهخواهی و زیادهطلبی غرب مقابله کنیم و این مطلب را از ذهنمان بیرون کنیم که آمریکاییها میتوانند در چارچوب سیاستهای بینالمللی با ایران تعامل کنند؛ بنابراین در صورتی که باب مذاکرات بسته شود قطعاً به سمت رویارویی با غرب پیش خواهیم رفت.
دبیرکل حزب سبز در مورد گام بعدی جمهوری اسلامی در صورت رسیدن به توافق در مذاکرات گفت: در صورتیکه مذاکرات به نتیجه برسد، باید به دنبال این باشیم که توافق را اجرایی کنیم؛ چرا که اجراییکردن توافقات مراحل بسیار طولانی را خواهد داشت و نیازمند دیپلماسی قوی است؛ ممکن است طرف مقابل هر لحظه با بهانهگیریهای مختلف از توافق صورت گرفته سر باز بزند.
کنعانیمقدم از دیگر اولویتهای دستگاههای دیپلماسی را حضور جدیتر در منطقه عنوان کرد و افزود: بحث مقاومت در منطقه و بیداری اسلامی مهمترین پتانسیل ما در سیاست خارجی است. کمتر کشوری در جهان این چنین قدرت حوزه نفوذ دارد ما نباید این ظرفیت را از دست بدهیم، همچنین لازم است در بلوک بندیهای جدید به عنوان یک عنصر اصلی حضور داشته باشیم.