کد خبر: 2989469
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۴

طراحی اوراق استصناع حمایت از تولید براساس یارانه ‌نقدی پرداختی به مردم

گروه اقتصاد: «طراحی اوراق استصناع حمایت از تولید براساس یارانۀ ‌نقدی پرداختی به مردم» عنوان مقاله‌ای به قلم حجت‌الاسلام والمسلمین محمدنقی نظرپور، عضو هیئت‌علمی و یحیی لطفی‌نیا، دانش‌آموخته دانشگاه مفید است که در شماره ۲ فصلنامه «پژوهش‌های مالیه اسلامی» منتشر شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در چکیده این مقاله می‌خوانیم: تقربیا همه کشورها با رویکردهای مختلف، رشد اقتصادی را در کنار سایر اهداف اقتصادی و اجتماعی خود به طور جدی دنبال می‌کنند. از جمله ملزومات دستیابی به رشد اقتصادی پایدار، فراهم‌ نمودن سرمایه در کنار سایر عوامل تولید می‌باشد.

همچنین آمده است: بازارهای مالی جهت پاسخگویی به این نیاز جوامع، روز به روز تکامل می‌یابند. در واقع، توسعۀ بازارهای مالی منجر به رشد اقتصادی می‌شود. در ایران، پس از آزادسازی قیمت‌ها، خصوصاً قیمت حامل‌های انرژی و کسب منابع مالی دولت در اثر اجرای عملی قانون هدفمندی یارانه‌ها، منابع حاصله جهت جبران افزایش مخارج خانوارها در اختیار مردم قرار‌گرفت.

در بخش دیگری از این مقاله آمده است: اجرای این طرح در کنار سایر مشکلات اقتصادی از جمله تحریم‌های اقتصادی، سبب ایجاد شرایط رکود تورمی در اقتصاد کشور شده‌است؛ بنابراین، ضرورت طراحی الگوهایی برای خروج از این شرایط ضروری می‌نماید.

مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیل محتوی با استفاده از منابع کتابخانه‌ای به بررسی این فرضیه می‌پردازد که «طراحی اوراق استصناع با استفاده از یارانه‌ها‌ی نقدی پرداختی به سرپرستان خانوارها، می‌تواند منابع مالی لازم برای تأمین مالی طرح‌های زیرساخت تولیدی از طریق بازار سرمایه و نظام بانکی کشور را فراهم کند».

همچنین آمده است: براساس الگوهای معرفی شده که هر کدام بر دو نوع اجاره به شرط تملیک و خرید دین می‌باشند، الگوی اوراق استصناع حمایت از تولید مبتنی بر اجاره به شرط تملیک با تأکید بر نظام بانکی به عنوان الگوی برتر معرفی می‌گردد.

در بخش دیگری از این مقاله می‌خوانیم: در سال‌های اخیر، خصوصا در کشور، مطالعات جامعی در ارتباط با صکوک استصناع صورت گرفته است که بیشتر آنها در قالب طراحی مدل‌های مختلف آن و همچنین کارکردهای اقتصادی آن بوده است. در واقع اوراق طراحی شده براساس ظرفیت‌های موجود در بازار سرمایه یعنی وجود نقدینگی‌های سرگردان در جامعه بوده‌اند.

در بخش نتیجه‌گیری این مقاله آمده است: تأمین مالی طرح‌های عمرانی، همواره یکی از مسائل مهم اقتصادی در جوامع مختلف خصوصا در جوامع در حال توسعه و پیشرفته بوده است. در ایران تأمین مالی طرح‌های دولتی، بیشتر از طریق منابع حاصل از خام‌فروشی نفت و استقراض از بانک مرکزی و نظام بانکی انجام می‌شود که هرکدام اثرات مخرب اقتصادی از جمله تشدید تورم را در بر خواهد داشت؛ درصورتی‌که تأمین مالی از طریق پس‌اندازهای مردمی به عنوان بهترین روش شناخته شده است.

captcha