حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به فعالیتهای این دانشگاه در سال 93، گفت: این دانشگاه در سال 93 چندین موفقیت چشمگیر را پشت سر گذاشته است؛ یکی آنکه توانست به توسعه ساختاری خود بپردازد و دو معاونت را به معاونتهای خود بیفزاید؛ معاونت پژوهشی و دیگری معاونت فرهنگی ـ دانشجویی.
وی افزود: اصولاً پژوهش برای هر دانشگاهی مهم است، برای دانشگاه مذاهب مهمتر. به این دلیل که دانشگاه مذاهب بهدنبال توسعه علوم اسلامی به معنای عام آن برای جامعه اسلامی است. چنین مدل و تجربهای در فضای کنونی وجود ندارد، اگر چه مطالعات تک موردی صورت گرفته است ولی در حدی نیست که بتواند یک مدل برای دانشگاه مذاهب اسلامی باشد.
مبلغی اظهار کرد: معاونت فرهنگی طبعاً برای هر دانشگاهی مهم است و برای دانشگاه مذاهب از اهمیت بیشتری برخوردار است. اصولاً فرهنگ همزیستی ابتدا باید در دانشگاه ایجاد شود و از آنجا به جامعه ارائه شود و انتقال پیدا کند. بدون داشتن یک معاونت فرهنگی فعال و پویا چنین چیزی امکانپذیر نیست. از حیث ساختاری فعالیتهای دیگری هم صورت گرفت. واحد بینالملل ایجاد شد. بخش هیئت علمی در یک وضعیت مثبت و فعال قرار داده شد. کوشش برای فعال کردن نهاد شوراهای علمی ـ فرهنگی در دانشگاه انجام گرفت.
وی ادامه داد: تحول دیگر در دانشگاه مذاهب این بود که توانست در فضای جهان اسلام با پارهای از مراکز و دانشگاهها ارتباط برقرار کند، البته با گونههای خاص و متفاوت. بهطور مثال ما با دانشگاه الزیتونه تونس ارتباط خوبی برقرار کردیم. از آنها دعوت کردیم به ایران آمدند و تفاهمنامهای امضا شد. با دانشگاه الازهر بهگونه دیگری مرتبط شدیم. برای شرکت در همایشی که آنجا داشتند از ما دعوت کردند و شرکت کردیم. با بعضی از مراکز دیگر نیز ارتباط های دیگری برقرار شد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی به تحول دیگر این دانشگاه اشاره و عنوان کرد: تحول دیگر، تحول علمی بود. ما از فضای مطالعات کلیشهای عبور کردیم و نوعی مطالعات روششناسی را به شکل تطبیقی در دانشگاه کلید زدیم. از برخی محققان جهان اسلام برای شرکت در کارگاه علمی که برگزار کردیم دعوت کردیمکه تجربه خیلی خوب و جالبی بود.
وی عنوان کرد: تحول دیگری که در دانشگاه به وقوع پیوست این بود که سرمایههای اصلی دانشگاه که دانشجویان فارغالتحصیل هستند و به نوعی از دانشگاه جدا شده بودند و یا در وضع بی ارتباطی با دانشگاه قرار داشتند را در طی یک فراخوان و فراخوانهایی دعوت کردیم و به نحوی آنها را وارد صحنه دانشگاه و پشتیبانی بخشهای مختلف دانشگاه کردیم البته این روند ادامه دارد.
برگزاری کلاسهای چند استادی
مبلغی با اشاره به فعالیت شاخص دیگری که در این دانشگاه انجام شده است، گفت: از فعالیتهای علمی شاخص این بود که کلاس فقه مقارن را از تک استادی به چند استادی ارتقا دادیم. بعضی از کلاسها را بهعنوان نمونه در اختیار اساتیدی از همه مذاهب قرار دادیم تا هر استادی بیاید و نگاه و بینش مذهبی خودش را نسبت به محورهای کلاس ارائه کند. از اساتید خارج از دانشگاه دعوت کردیم. شرکت در این کلاسها برای دانشجویان است اما کسانی اگر اعلام کنند و ظرفیت باشد میتوانند شرکت کنند.
انتشار سه مجله در دانشگاه مذاهب اسلامی
وی اظهار کرد: از تحولات دیگر این بود که سه کرسی ابازی، مالکی و زیدی را در دانشگاه ایجاد کردیم. دانشگاه دارای مجلاتی که ناظر به حوزههای بین رشتهای باشد نبود از اینرو ما چند مجله را در مسیر شکلگیری اولیه قرار دادیم؛ «رسانه و امت»، «دیپلماسی و امت» و «آیندهپژوهشی و امت». این مجلات در دانشگاه شکلگیری اولیه خودش را پشت سر گذاشته، هیئت تحریریه و سردبیر و مدیرمسئول و ... تعریف شده و در مسیر رفتن به سمت چاپ شدن است. توجه داشتن به مطالعات بین رشتهای از خاستگاه وضعیتهای اجتماعی است که جز با مطالعات بین رشتهای نمیشود آنها را جواب داد.