رضا لاری پور، مشاور رئیس و مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) بر پیگیری تخلفات پزشکانی که شئونات حرفهای و اخلاق پزشکی را رعایت نمیکنند تأکید و عنوان کرد: از هر پزشکی که شئونات این حرفه را رعایت نمیکند میتوان با ذکر مستندات به سازمان نظام پزشکی مراجعه و شکایت کرد، در سازمان نظام پزشکی شوراهای بدوی، عالی و تجدید نظر وجود دارند که در آن به این مسائل توجه نشان داده شده و شکایتها پیگیری میشوند.
پزشکان باید با حفظ کرامت انسانی بیماران به وظیفه خود عمل کنند
وی ادامه داد: اولین نکتهای را که این هیئتها باید به آن رسیدگی کنند این است پزشکان باید با حفظ کرامت انسانی بیماران و رعایت شئونات حرفهای پزشکی به وظیفه خود عمل کنند.
لاریپور اعضای این شورا را چنین برشمرد: علاوه بر کسانی که کارشناس تخصصی این رشته هستند یک نفر قاضی قوه قضاییه که انشاء رأی میکند و نماینده پزشکی قانونی که هم زمان نماینده قوه قضاییه نیز هست در آن هیئت ها حضور دارند، بسته به نوع فعالیتها از افراد خبره و مشاور هم ممکن است دعوت به عمل آید که در آن مورد نظر دهند.
وی اذعان کرد: متأسفانه در کشور ما هنوز راهنماها و دستورالعملهای دقیق اخلاقی نوشته نشده و چند سالی است برای این مهم تلاش میشود، باید بر اساس این کدها و دستورالعملهای موجود نسبت به رفتار حرفهای همکاران پزشک نظر داده شود.
پزشکی که شئونات اخلاقی و حرفهای را مراعات نکند صلاحیت کسوت پزشکی را ندارد/ نظارت با کمک مردم
مشاور رئیسکل سازمان نظام پزشکی تأکید کرد: از نظر سازمان نظام پزشکی و کلا جامعه پزشکی، پزشکانی که شئونات حرفهای و اخلاقی را رعایت نکنند، صلاحیت حرفهای برای انجام آن کار را دارا نیستند.
وی افزود: در هر صنف و گروهی افرادی وجود دارند که متأسفانه این شئونات را رعایت نمیکنند. جامعه پزشکی از جمله جوامعی است که با خود پالایشی و البته با کمک مردم این افراد را از خود میزداید.
لاریپور با بیان نظارت بر عملکرد پزشکان دارای نظام پزشکی عنوان کرد: یک اداره اختصاصی در سازمان نظام پزشکی وجود دارد که به نام اداره اخلاق پزشکی که کارشناسان خبره ای در آن عضو بوده و بر عملکرد که پزشکانی که دارای نظام پزشکی هستند، رسیدگی میکنند.
وی اضافه کرد: پزشکان موظف هستند در هرسال علم خود را به روز کرده و نیازمند بازآموزی هستند که این دورهها از طریق حضور در دورههای مختلف و از جمله دوره اخلاق پزشکی است به طور متواتر برگزار شده و پس از آن پزشکان گواهی اتمام دوره را دریافت خواهند کرد.
اخلاق را نمیتوان بالاجبار تحمیل کرد
مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی با تأکید بر وظایف وزارت بهداشت در این رابطه عنوان کرد: اخلاق چیزی نیست که با دستورالعمل و زور و اجبار آن را تحمیل کرد باید از همان ابتدا در سرفصلهای درسی رشتههای پزشکی و البته تمامی رشتههای تحصیلی دیگر مد نظر قرار گیرد. متولی این بحث در نظام سلامت معاونت آموزشی، شورای گسترش و شورای آموزشی وزارت بهداشت است وباید به صورت مرتب سرفصل های آموزشی مارپیچی آن را تکرار کرد تا اخلاق یادآوری شده، ملکه ذهن ها شود.
لاری پور به توضیح بالا اضافه کرد: راه دیگر نهادینه کردن اخلاق حرفهای این است که در دوران گذراندن تخصص و در حین ورود به آن و پس از آن با استفاده از آزمونی افراد را از نظر اخلاق حرفهای سنجید. گاه شاهد حضور بعضی از افراد در کسوت پزشکی و تخصصهایی هستیم که از نظر روحی، رفتاری و اجتماعی صلاحیت بودن در آن شغل را نداشتهاند، باید این مسائل را در نظر گرفت و صرفا آزمون علمی که یک فرد با توجه به نمره علمی کسب شده، جراح، یا متخصص اطفال، پوست، زنان و زایمان میشود را ملاک پذیرش افراد قرار نداد بلکه ویژگی های دیگری را نیز در نظر گرفت.
مقام معظم رهبری پزشکی را مقدس خواند
وی با اشاره تأکید فرهنگ اسلامی بر پزشکی گفت: فرهنگ غنی اسلامی، ایرانی فرهنگ بسیار مترقی خصوصا در زمینه پزشکی است، وقتی خداوند در قرآن می فرماید: «اگرکسی جانی را نجات دهد گویی همه جانها را نجات داده است» توجه به طب و طبابت داشته است؛ از سوی دیگر علم ابدان را در کنار علم ادیان و رسالت پیامبران میداند لذا باید این جایگاه را چنانکه مقام معظم رهبری در دیدار اعضای سازمان نظام پزشکی در آبان 92 مورد تأکید قرار داد مقدس درنظر گرفت.
مشاور رئیس کل سازمان نظام پزشکی با بیان جایگاه پزشکی در گذشته عنوان کرد: اگر گذری به پزشکی گذشته ایران زده شود مشاهده خواهیم کرد که پزشکان ایرانی تا چه حد صاحب اخلاق، شخصیت و انسانیت بودهاند در قدیم از لفظ حکیم و یا طبیب برای پزشکان با توجه به ویژگیهای انسانی و کرامت اخلاقی آنها استفاده شده است.
اعتماد مردم بزگترین سرمایه بیمار و پزشک است/ پزشکان ایرانی نسبت به میانگین جهانی بیشتر اخلاق را دارند
وی یادآور شد: اعتماد مردم به جامعه پزشکی بزرگترین سرمایه یک پزشک و مردم است، بیماری که به پزشکش اعتماد دارد درمانش از فردی که این اعتماد را ندارد سریعتر است از سوی دیگر پزشک هم بسیار راحتتر تجویز را انجام میدهد.
وی بیان کرد: باید کدهای اخلاقی را از احادیث، آیات و ادعیه دینی که شدیدا بر اخلاق و کرامت انسانی تأکید دارند، استخراج کرده و مورد توجه قرار گیرند.
لاری پور خاطر نشان کرد: نسبت به میانگین جهانی، جامعه پزشکی ایرانی بیشتر اخلاق بیشتری را دارا هستند اگر چه بگیر وببند های کاری در این حرفه وجود ندارد، اما پزشکان از میانگین جامعه علمی هم از نظر رنکینگ علمی و هم نظر اخلاقی بسیار بالاتر هستند.