علیمحمد رادمنش، نویسنده و کارگردان تئاتر خیابانی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: قطع به یقین تئاتر خیابانی با تعاریف و ویژگیهایی که دارد در آگاهیبخشی به جامعه در عرصه و موضوعات گوناگون نقش مؤثری داشته و دارد به ویژه اینکه قرار باشد از این ابزار برای بیان مفاهیم دینی و ارزشی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: تئاتر اصولاً به بازآفرینی مضامین ارزشی و دینی کمک میکند. به هر حال با سابقهای که از اردوی راهیان نور در ذهن داریم و جهتدهی برنامههای آن نیز تبیین آرمانها و ارزشهای دفاع مقدس و تبلیغ و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است، میتوان از این ساحت هنری به نحو شایستهای در این راستا استفاده کرد.
رادمنش تصریح کرد: ویژگی و قابلیتهای موجود در تئاتر خیابانی با حضور پرشور مخاطبان که معمولاً به دور آن حلقه میزنند کامل میشود و این امکانی که در اردوی راهیان نور به وفور میتوان آن را یافت، خیل عظیمی از زائران مشتاق است که برای بازدید به مناطق عملیاتی عزیمت میکنند و طبیعتاً اغلب آنها مشتاق تماشای یک اثر نمایشی نیز هستند.
برگزیده نخستین سوگواره نمایشی «خمسه» در ادامه گفت: تجربه شخصی اجرای نمایش در مناطق عملیاتی را داشتهام. فضای حاکم در این مناطق فضای خاصی پر از تقدس و باور قلبی و ایمانی است و زمینه به طور کامل مهیاست که بتوان از طرق مختلف از جمله پرداختن به نمایشهایی با موضوع ایثار و شهادت، مروج خوبی برای این منظور باشیم.
هر یکی از یادگارهای جنگ ظرفیت یک طرح نمایشی را دارند
رادمنش افزود: آنچه که یک فرد و یا گروه نمایشی در این مناطق با آن مواجه میشود خارج از حد تصور است. فرد با مظاهر و ویژگیهایی روبرو میشود که حتی ممکن است ایده ذهنی آنها را در مورد شیوه و سبک اجرای نمایش به طور کامل دگرگون کند؛ چرا که آنجا با مقادیر زیادی بقایای تجهیزات و یادگارهایی از شهدا روبرو میشویم که هر کدام از آنها به نوبه خود ظرفیت یک طرح نمایشی را دارند.
کارگردان نمایش خیابانی «چرخ روزافزا» تأکید کرد: پیشنهادی به فعالان تئاتر خیابانی و هنرمندانی که قصد اجرای نمایش در مناطق عملیاتی و اردوی راهیان نور دارند، دارم و آن اینکه با توجه به ظرفیتهای موجود در این مناطق، نگاهی مستند به موضوع داشته باشند تا آنچه که ارائه میکنند توفیق بیشتری داشته باشد و باورپذیرتر باشد.
وی ادامه داد: معمولاً در زمینه تولید نمایش خیابانی با موضوعاتی همچون دفاع مقدس رسم بر این است که کارگردان و گروه نمایشی با استناد به یکی از عملیاتهای جنگی، داستان ساختگی و زائیده تخیل خود را طراحی و اجرا میکنند که حداقل در مورد مناطق عملیاتی این شیوه باید اصلاح شود.
رادمنش در پایان گفت: فعالان و کارگردانان تئاتر در مناطق عملیاتی میتوانند در مورد عملیاتها و اشخاص تأثیرگذاری که در آن منطقه در دوران دفاع مقدس نقش بسزایی داشتهاند، بررسی بیشتری انجام دهند و با طراحی نمایشی منطبق با شرح حال این افراد و عملیات مربوط به هر یک، نمایشی مستند را در هر یک از مناطق به اجرا درآورند.