شهرام نوشیر، دبیر طرح نمایشی «فاتحان آسمان» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: مناطق مرزی اجرای این طرح نمایشی، در دوران دفاع مقدس آن چنان مورد هجوم رژیم بعث قرار گرفته بودند که برای روایت مؤثر گوشه گوشه مقاومت مردم سلحشور آن باید در گونههای مختلف فرهنگی و هنری سالها به تولید محصول پرداخت.
وی افزود: با وجود کارهای مؤثری که در این زمینه طی این سالها به انجام رسیده است، اما پرداختن از منظری متفاوت و جذاب کمتر در مجموعه برنامههای به انجام رسیده به چشم میخورد و برگزاری طرح نمایشی «فاتحان آسمان» تلاشی است برای پرداختی متفاوت به موضوع فرهنگ ایثار و شهادت که خوشبختانه معاونت قرآن وعترت وزارت ارشاد با احساس نیاز به موقع خود تا حدودی این خلأ را پر کرد.
نوشیر تصریح کرد: با اجرای این طرح سعی بر آن داریم به موضوع ایثار و شهادت از دریچه قرآن و عترت نگاه کنیم؛ دیدگاهی متفاوت که مورد غفلت واقع شده است. به هر حال هم در نص صریح قرآن کریم و هم در اقوال معتبر معصومین(ع) نکات بارز و قابل توجهی در فضیلت جهاد فی سبیلالله و شهادت در راه باورهای ایمانی و اعتقادی وجود دارد که شایسته است به آن به احسن وجه بپردازیم.
دبیر طرح نمایشی «فاتحان آسمان» گفت: اجرای این طرح که تا 12 فروردین و به میزبانی 5 استان مرزی کشور ادامه خواهد داشت، حرکت باشکوه و عظیم فرهنگی است که در نوع خود بیسابقه است؛ اجرای 1436 نوبت نمایش در 72 محل از پیش تعیینشده با این رویکرد دینی و ارزشی بینظیر است، هر چند که دو سال پیش نمونه این طرح را با 1392 اجرای نمایشی برگزار کردیم، اما نگاه قرآنی به موضوع نداشتیم.
استفاده از آیات سوره انفال در جنگ
وی با اشاره به اینکه هنرمندان تئاتر باید با مطالعه شرح حال رزمندگان هشت سال دفاع مقدس در جریان حس و حال آنها در زمان حضورشان در جبههها و مقاطع عملیاتی قرار بگیرند که تا چه اندازه با ایمانی راسخ، هدفی به غیر از دفاع از کیان اسلامی را در سر نمیپروراندند، عنوان کرد: مثالی میزنم که ماجرا تقریب ذهنی بیشتری پیدا کند. من شخصاً در برههای از دفاع مقدس با حضور در جبههها، آرپیجیزن بودم. زمان شلیک تأکید میشد که فریادی بلند زده شود تا همه منافذ سر باز شده، دلیل هم آن بود که با این کار، موج انفجار مانع از خونریزی شود؛ به ما میگفتند به جای این کار در زمان شلیک آیه شریفهای از سوره انفال یعنی «وَمَا رَمَیْتَ إِذْ رَمَیْتَ وَلَـکِنَّ اللّهَ رَمَى ...» خوانده شود.
نوشیر تأکید کرد: علاوه بر قرابت معنایی که ترجمه این آیه با کاری که ما در آن زمان انجام میدادیم داشت، زمزمه این آیه موجب میشد که ما به جای فریاد، ذکری از اذکار قدسی را به زبان بیاوریم تا خداوند هم ما را در انجام آن کار موفق کند، ضمن آنکه با این کار همه منافذ گوش، دهان، بینی و حتی چشمان ما کاملاً باز میماند.
این نویسنده و کارگردان تئاتر در ادامه گفت: ما نیازمند تولید آثار فرهنگی و هنری با موضوع دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت از مناظری جدید همچون خاطرهای که بیان شد داریم که هنرمندان میتوانند مشابه آنها را با مطالعه وصیتنامه و خاطرات مکتوب شهدا، جانبازان و ایثارگران استخراج کنند.
نوشیر در پایان اظهار کرد: توقع آن را داریم که نهادهای متولی بیشتر از آنچه که امسال شاهد آن بودیم، در اجرای طرحهایی متفاوت در حوزه هنر تئاتر مقاومت ما را یاری کنند؛ بنیاد حفظ و نشر آثار و ارزشهای دفاع مقدس باید بیشتر در این زمینه اهتمام داشته باشد. ما برای تداوم این طرح که اجتناب از نوعی تولید محصولات نمایشی کلیشهای و شعاری است، نیاز به حمایت و مساعدت همه نهادهای ارزشی و انقلابی داریم.
یادآور میشود، طرح نمایشی «فاتحان آسمان» از 27 اسفند در استانهای کرمانشاه، ایلام، کردستان، آذربایجان غربی و خوزستان به مرحله اجرا درآمده و تا 12 فروردین ادامه خواهد داشت.