«پیش از آن که مورد حسابرسى قرار گیرید، خود به حساب نفستان برسید و پیش از آن که سنجیده شوید، خود نفستان را در ترازوى سنجش بگذارید و براى آن حسابرسى بزرگ آماده شوید»(وسائل الشیعة، شیخ حر عاملی، ج ۱۶، ص ۹۹) این سخن فرموده حضرت رسول (ص) است و آخرین روز سال شاید بهترین بهانه برای این کار باشد.
اما رسیدگی کردن به حساب نفس فقط به این معنی نیست که ببینیم چه کردهایم؛ بلکه باید ببینیم چه کارهایی را هم نکردهایم و چه کارهایی را آنگونه که باید انجام ندادهایم. یادمان باشد خداوند بر اساس ظرفیت و توانی که به ما داده از ما حساب پس خواهد گرفت نه صرفاً بر اساس آنچه که کردهایم. چرا که گاهی نکردههایمان نگران کننده تر و حسابش سخت تر از کرده هایمان است.
چه قدر صله ارحام نکردهایم؟ چه قدر نبخشیدهایم؟ چه قدر گذشت نکرده ایم؟ چه قدر فداکار نبوده ایم؟ چه قدر به فکر مردم نبوده ایم؟ چه قدر حواسمان به برادران مسلمانمان بوده است؟ چه قدر مسلمانی نکرده ایم؟ خداوندا توبه ما را برای همه گناهانی که کرده ایم و قصورهایی که مرتکب شده ایم قبول کن.
خداوندا تو از در رحمت و مغفرتت بر حساب یک ساله ما نظر کن. بار الها قصور ما از باب این بود که ایمانمان را گاهی با شیطان تقسیم کرده ام. اما باز هم محبت تو الی بی نهایت مطلق تنها روزنه امید رستگاری ماست. امسال تحویل به تو، همچنان از در کرامت با ما وارد شو. که تو خدایی هستی که من اینگونه می شناسم.
هُوَ اللَّهُ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَالِمُ الْغَیْبِ وَالشَّهَادَةِ هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِیمُ ﴿۲۲﴾هُوَ اللَّهُ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِکُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَیْمِنُ الْعَزِیزُ الْجَبَّارُ الْمُتَکَبِّرُ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا یُشْرِکُونَ ﴿۲۳﴾هُوَ اللَّهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْأَسْمَاء الْحُسْنَى یُسَبِّحُ لَهُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ الْعَزِیزُ الْحَکِیمُ ﴿۲۴﴾؛ اوست خدایى که غیر از او معبودى نیست داننده غیب و آشکار است اوست رحمتگر مهربان (۲۲)اوست خدایى که جز او معبودى نیست همان فرمانرواى پاک سلامت[بخش و] مؤمن [به حقیقت حقه خود که] نگهبان عزیز جبار [و] متکبر [است] پاک است خدا از آنچه [با او] شریک مىگردانند (۲۳)اوست خداى خالق نوساز صورتگر [که] بهترین نامها [و صفات] از آن اوست آنچه در آسمانها و زمین است [جمله] تسبیح او مىگویند و او عزیز حکیم است (۲۴)