جبار آذین، منتقد و کارشناس سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره سریال مناسبتی «بزم آخر» چنین اظهار نظر کرد: تولید و پخش سریال مناسبتی «بزم آخر» به کارگردانی سجاد شهریاری اقدامی ارزشمند است که امسال از سوی مسئولان سیما رخ داد، چون در این کار ما همراهی مناسبی بین موضوع سریال با ایام فاطمیه که در آن قرار داشتیم، مشاهده کردیم. همین همراهی موضوع با ایام عزاداری، سبب شده بود که مخاطبان شبکه دو توجه خوبی نسبت به مجموعه نشان دهند.
وی افزود: این توجه سیما به موضوعات مذهبی نشان داد که سیما راه خود را به درستی میپیماید، چون با ساخت کارهای مناسبتی نوروز امسال نشان داد هم میتواند به نوعی نوروز را مد نظر داشته باشد، هم اینکه به مناسبتهای مذهبی را مد نظر قرار دهد. در این کار قصه دختری دانشجو به نام رضوان روایت میشد که موضوع تحقیقش را نمایش آیینی مذهبی تعزیه قرار داده بود. در سایه چنین موضوعی سرگذشت گذشته و حال این دختر در قالب یک داستان ملودرام به خوبی روایت شد.
این کارشناس سینما ادامه داد: در این کار سعی شده بود به خاستگاه سیاسی و اجتماعی تعزیه در فرهنگ و هنر کشورمان پرداخته شود. در ضمن در این کار گریزی زیبا به دفاع مقدس زده شده بود. این کار نیز سعی شده بود تماماً به واسطه یک کار نمایشی و الزاماتی که فیلمنامه ایجاد میکرد انجام شود. این امتیاز که در سریال وجود داشت نشان میداد که در حوزه فیلمنامه برای کار سرمایهگذاری مناسبی انجام شده بود.
توجه به سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی در «بزم آخر»
وی جایگاه سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی را در این مجموعه چنین توصیف کرد: در «بزم آخر» سعی شده بود که به سنت و تجدد به صورت همسو نگاه شود. به این معنا که وجود یکی را متضاد با دیگری نمیدانست، همچنین در این کار تلاش شد، سبک زندگی اسلامی ایرانی مد نظر قرار گیرد و نشان دهد که در کنار مشکلات مادی و دنیوی دنیای امروز، میتوان سبک زندگی دلخواه را هم رعایت کرد. نکته دیگر اینکه این مجموعه سعی داشت نگاهی احترام آمیز به ارزشها و سنتها داشته باشد، اتفاقی که در برخی سریالهای نمایشی به آن توجه نمیشود.
آذین ادامه داد: درباره امتیازات فنی این مجموعه هم به چند مهم میتوان اشاره کرد. ابتدا کارگردانی، فیلمنامه و تصویربرداری خوب این مجموعه که برای این کار امتیازی مثبت محسوب میشود. در ادامه باید بازیگری این مجموعه را هم یکی دیگر از امتیازات کار دانست. به ویژه بازی آتیلا پسیانی، الهام چرخنده و کامران تفتی که از امتیازات این کار خوب بود. نکته دیگر درباره این مجموعه جذابیت قصه بود که کشش لازم را در خود داشت برای همین تماشاگر از هر نوع سلیقهای با جدیت داستان را پیگیری میکرد.
این منتقد در انتهای سخنانش بیان کرد: نکته ظریف در این سریال این بود که سعی شده بود به اعتقادات مذهبی مردم احترام گذاشته شود بدون اینکه بخواهد اغراقهای غیر واقعی از موضوعات داشته باشد. همین امتیاز هم به عقیده من عاملی در جهت موفقیت سریال بود، و الا تنها صرف داستان یک قصه مذهبی دلیلی بر موفقیت یک کار نیست. در انتها استقبالی که از این مجموعه شد نشان داد مردم ما تا چه حد به موضوعات ارزشی علاقمند هستند، حتی اگر آن مضمون در ایام نوروز ارائه شود، هرچند این رویکرد میبایست حتما ساختاری دقیق و جذاب داشته باشد.