به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در ادامه جریان عظیم راهیان نور که هر ساله طی ایام نوروز، شمار فراوانی از زائران عازم مناطق عملیاتی دفاع مقدس واقع در جنوب کشور در اهواز میشوند، امسال نیز این جریان به شکلی باشکوه صورت گرفت و جمع کثیری از زائران، خادمان و اصحاب رسانه عازم این مناطق شدند.
حضور زائران، خادمان و افرادی که در کسوتهای مختلف به این مناطق میآیند، علاوه بر اینکه به منظور تجدید عهد با شهدا و بزرگداشت آنها صورت میگیرد، در راستای کسب روحیه معنوی نیز انجام میشود تا افراد با کولهباری از معنویات به شهر و دیار خود برگردند و سفیران انتقال این فرهنگ به مردم جامعه باشند.
زائران راهیان نور در بازدید از مناطق عملیاتی جنوب، از یادمان شلمچه نیز دیدن کردند. یکی از تغییراتی که به تازگی در داخل گنبد فیروزهای شلمچه ایجاد شده است، ایجاد ضریح برای هشت شهیدی است که در داخل این یادمان آرمیدهاند. این ضریح از چوبهای نی تهیه شده است.
شلمچه روستا و منطقهای مرزی در غرب خرمشهر و نزدیکترین نقطه مرزی به شهر بصره در کشور عراق است. منطقه مرزی شلمچه در یک زاویه قائمه قرار گرفته است. دشت شلمچه تا عمق خاک عراق ادامه دارد. به ادامه شلمچه در آن طرف مرز، شلمچه عراق میگویند. کانالهای زوجی و پرورش ماهی و نهرهای جاسم و دوعیجی در شلمچه عراق واقع است. شلمچه از شمال به حسینیه، از جنوب به اروندرود، از سوی شرق به خرمشهر و از غرب به خط مرزی ایران ـ عراق محدود میشود.
موانعی که صدام در شلمچه ایجاد کرده بود
جاده ترانزیت خرمشهر ـ بصره از منطقه شلمچه میگذرد و در دو طرف مرز و در حوالی این منطقه گمرک و پاسگاه شلمچه ایران و عراق قرار دارند. شلمچه یکی از مهمترین محورهای حمله ارتش عراق به ایران بود.
ارتش عراق در 31 شهریور 1359 با گذر از این منطقه به سوی خرمشهر تاخت. پس از عملیات بیتالمقدس که به باز پس گیری خرمشهر به دست ارتش ایران انجامید، این منطقه همچنان در دست ارتش عراق بود.
دشمن در سال 1364 به دنبال مشاهده پیشرویهای رزمندگان اسلام، به فکر ایجاد مانعی غیر قابل عبور برای نیروهای اسلام افتاد. بنابراین پیرو تدابیر پدافندی خود در شمال جزیره بوارین، آب زیادی را در زمینی به وسعت هفتاد و پنج کیلومترمربع، رها کرد. آب گرفتگی فوق، توسط کانالی به عرض دو کیلومتر از سمت پاسگاه زید، از طریق هورالعظیم تغذیه میشد. عمق آب گرفتگی شلمچه در زمان جنگ با توجه به کنترل آن توسط دشمن، حداکثر به یکصد و هفتاد سانتیمتر میرسید که بدین ترتیب دریاچهای مصنوعی با عمق کم که پیشروی قایق و غواص در آن نیز با مشکلاتی همراه بود، ایجاد کرده بود.
از دیگر مواضع پدافندی دشمن، کانل زوجی بود؛ کانال دو ردیفی به طول تقریبی هشت کیلومتر و عرض چهل متر و شامل دو شاخه بیست متری که به فاصله چهار متری از یکدیگر قرار گرفته بودند. کانال زوجی تقریباً شمالی ـ جنوبی است که از یک طرف به کانال ماهیگیری و از سمت دیگر به اروند متصل است.
مواضع مثلثی؛ پیشرفتهترین موانع طرحریزی شده توسط اسرائیل
دژ مرتفعی با مواضع مثلثیشکل، غرب کانال را بر شرق آن مسلط ساخته است. داخل مثلثیها مواضع دیگری شبیه مثلث تعبیه شده است. مواضع مثلثی پیشرفتهترین طرح پدافندی بود که توسط اسرائیل طرحریزی و در اختیار صدام قرار داده شد. ایجاد مواضع مثلثی در این نقطه باعث شد که قوت خطوط پدافندی در این منطقه استحکام بیشتری نسبت به تمام خطوط پدافندی عراق داشته باشد.
عملیات کربلای 5 که مهمترین عملیات ایران در جنگ است، در این منطقه انجام شد و ماشینهای جنگی عراق نابود شده، یگانهای زیادی از آن منهدم شدند و بیش از چهل و پنج هزار نفر از عراقیها کشته و زخمی شدند. این عملیات را میتوان سختترین عملیات نام برد، عملیاتی که در آن تمامی امکانات و تجهیزات نظامی جهان به یاری عراق آمده بود تا حکومت نوپای جمهوری اسلامی ایران را زمینگیر کند و ایران یک تنه در برابر امکانات و تجهیزات عراق ایستاد و پیروزی بزرگی حاصل کرد.
این یادمان در یک کیلومتری شمال گمرک و پاسگاه شلمچه و در نزدیکی محل تلاقی جاده امام رضا(ع) و جاده مرزی (جاده شهید کاظمی) قرار دارد. پس از عملیات کربلای 5 آثار باقی مانده از شهدا در محل یادمان شهدای شلمچه جمعآوری شد که زیارتگاه میلیونها نفر در طول سالهای اخیر شده است.
در یادمان شهدای شلمچه که به همت آستان قدس ساخته شده است، هشت شهید مدفون هستند که در بخش مرکزی یادمان قرار دارند.