کد خبر: 3085179
تاریخ انتشار : ۱۵ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۷

۱۵ فروردین؛ روز حماسه اسطوره‌های نیروی هوایی ایران

گروه جهاد و حماسه: با فرا رسیدن ۱۵ فروردین سال 1394، ۳۴ سال از عملیات غرورآفرین «اچ ـ ۳» توسط نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های آغازین دفاع مقدس می گذرد؛ عملیاتی که زمینه توفیق رزمندگان در عملیات بیت‌المقدس را که به فتح خرمشهر انجامید، فراهم کرد.

فیلم سینمایی «حمله به اچ ـ 3» به کارگردانی شهریار بحرانی و با بازی جعفر دهقان، محمد کاسبی، حسین یاری، حسن عباسی و... چند سال پیش ساخته شد و یکی از آثار شاخص سینمای دفاع مقدس به شمار رفت؛ فیلمی که حتماً بینندگان تلویزیونی نیز بارها شاهد پخش آن از شبکه‌های مختلف سیما بوده‌اند.
اما این فیلم براساس یک رویداد واقعی و خارق‌العاده که در همه عملیات‌های نظامی هشت سال دفاع مقدس بی‌سابقه بوده است و تمام تحلیلگران نظامی و کارشناسان صنایع هوایی از آن انگشت حیرت به دهان می‌گیرند ساخته شده است؛ در ابتدای فیلم یادی از سرلشگر شهید منصور ستاری، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران می‌شود که اگر راهنمایی‌های او در زمینه مشاوره فیلمنامه این فیلم نبود، هیچ گاه سینمای دفاع مقدس شاهد تولید و اکران چنین فیلم مهیجی نبود.
شرح عملیات هوایی «اچ ـ3» به شرح زیر است:
15 فروردین سال ۱۳۶۰ یعنی 34 سال پیش در چنین روزی، هشت فروند فانتوم و بمب‌افکن اف- ۴ ایرانی دوربردترین حمله هوایی در تاریخ نیروی هوایی ایران را به انجام رساندند که طی آن پایگاه‌های سه‌گانه «الولید» در منطقه صحرای شام در نزدیکی مرزهای عراق با اردن و عربستان که محل ذخیره هواپیماهای دورپرواز عراق از جمله بمب‌افکن‌های توپولوف روسی، میگ 23، سوخو 20، تی‌یو 16 و تی‌یو 22 بودند منهدم شدند.
این عملیات هفت ماه پس از آغاز جنگ تحمیلی طرح‌ریزی شد و طی آن بمب‌افکن‌های ایرانی شرکت‌کننده در این عملیات که با احتساب دو فروند بمب‌افکن ذخیره تعدادشان به 10 فروند می‌رسید، برای انجام این عملیات از پایگاه هوایی شکاری سوم «نوژه» همدان به هوا برخاستند.
مسیر تقریبی این پرواز با برآورد فاصله زمینی حدود ۱۸۰۰ کیلومتر رفت و ۱۸۰۰ کیلومتر برگشت بود که جنگنده‌های ایرانی توانایی انجام این عملیات را در یک نوبت سوخت‌گیری و در یک سورتی پرواز نداشتند، به همین دلیل یک بوئینگ سوخت‌رسان نیروی هوایی ایران در عملیاتی پیچیده به این بمب‌افکن‌ها در مثلث مرزی سوریه، ترکیه و عراق سوخت‌رسانی کرد.
این هشت جنگنده پس از دور زدن خاک عراق و رسیدن به مرزهای عراق با اردن و عربستان به سه دسته تقسیم شدند و دو فروند به پایگاه اول، سه فروند به پایگاه دوم و سه فروند دیگر به پایگاه سوم الولید حمله کردند.
در این عملیات غرورآفرین، ۴۸ فروند هواپیمای عراق بر روی باند و داخل آشیانه‌های پایگاه‌های الولید نابود شدند که البته دولت بعث با نادیده گرفتن این نقش هوایی بدون نقص، با اعلام اینکه بمب‌افکن‌های ایرانی پیش از حمله، در آسمان سوریه که از ایران در جریان جنگ تحمیلی حمایت می‌کرد سوخت‌گیری کرده‌اند سعی در کم‌اهمیت جلوه دادن این عملیات داشت.
سال‌ها بعد سرتیپ خلبان فرج‌الله برات‌پور، فرمانده این عملیات و سایر خلبانان شرکت‌کننده در این حمله تحت‌ عنوان «اسطوره‌های نیروی هوایی ایران» مورد تجلیل قرار گرفتند.
موفقیت عملیات «اچ ـ3» زمینه را برای توفیق رزمندگان در سایر عملیات‌های دوران دفاع مقدس و از جمله عملیات بیت‌المقدس که به فتح خرمشهر انجامید، مهیا کرد.

captcha