کد خبر: 3136518
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۹
علیرضا دل‌افگار:

سرفصل‌های رشته علوم قرآن و حدیث نیاز به بازنگری دارند

گروه دانشگاه: مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه پیام نور قدیمی‌بودن سرفصل‌ها را یکی از مشکلات این رشته دانست و گفت: سرفصل‌هایی که مصوب وزارت علوم هستند، قدیمی است و در سال‌های جدید بازنگری نشده‌اند، نیاز است که سرفصل‌های این رشته متناسب با نیازهای جامعه به‌روز و تنظیم شوند.

علیرضا دل‌افگار، مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه پیام نور در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به فعالیت‌های این گروه آموزشی در این دانشگاه اظهار کرد: پیام نور نزدیک به 50 عضو هیئت علمی در رشته علوم قرآن و حدیث در کل کشور دارد و در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری علوم قرآن و حدیث پذیرش دانشجو دارد.

وی افزود: تعداد مراکزی که این رشته را در مقطع ارشد تدریس می‌کنند، 12 مرکز است و تعداد مراکزی که دکتری را دارند دو مرکز هستند؛ در تهران و آران و بیدگل دکتری قرآن و حدیث تدریس می‌شود.

دل‌افگار اظهار کرد: علاوه بر خود رشته علوم قرآن و حدیث ما در رشته علوم و معارف نهج‌البلاغه نیز در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش دانشجو داریم که در سه مرکز مقطع کارشناسی ارشد را داریم و در مرکز تهران نیز دکتری علوم و معارف نهج‌البلاغه را داریم.

وی عنوان کرد: گروه ما در حال حاضر دارای دو مجله است؛ مجله اول پژوهش‌نامه تفسیر و زبان قرآن که دارای درجه پژوهشی است، مجله دوم نیز آموزه‌های نهج‌البلاغه است که فعلاً درجه علمی ـ تخصصی را دارد و درصدد اخذ درجه علمی ـ پژوهشی برای آن در آینده هستیم.

مدیر گروه علوم قرآن و حدیث پیام نور با اشاره به سیاست‌های این گروه،‌ اظهار کرد: از سیاست‌های گروه توسعه مقطع ارشد و دکتری در مراکزی است که واجد شرایط هستند و دارای عضو هیئت علمی کافی برای ارائه خدمت به دانشجویان ارشد و دکتری هستند.

مشکلات رشته قرآن و حدیث

وی به مشکلات این رشته آموزشی اشاره کرد و گفت: از مشکلاتی که می‌توانیم برای گروه برشماریم یکی مشکل سرفصل‌هایی است که مصوب وزارت علوم هستند و قدیمی است و در سال‌های جدید بازنگری نشده است. نیاز است که سرفصل‌های رشته علوم قرآن و حدیث در مقاطع مختلف بازنگری، به‌روز و متناسب با نیازهای جامعه تنظیم شود. خود گروه‌ها نمی‌توانند علاوه بر سرفصل‌‌ها منابعی را تعیین کنند. این از اختیارات گروه‌ها در دانشگاه‌ها نیست و باید در شورای برنامه‌ریزی آموزشی وزارت علوم تصویب شود. در نتیجه به دلیل اینکه از اختیارات خود دانشگاه‌ها نیست، نیاز است که وزارت علوم بر آن یک بازنگری داشته باشد یا اینکه به دانشگاه‌ها ابلاغ شود که سرفصل‌های جدید معرفی کنند.

مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه پیام نور افزود: سرفصل‌هایی که دانشگاه‌ها دارند اگر مصوب شورای برنامه‌ریزی آموزش عالی نباشد وجاهت قانونی ندارد. تمام سرفصل‌هایی که در دانشگاه پیام نور اجرا می‌شود، سرفصل‌های مصوب شورای برنامه‌ریزی آموزش عالی هستند و خارج از آن سرفصلی نداریم.

افراد از رشته‌های نزدیک بهم بتوانند در مقطع ارشد شرکت کنند نه هر رشته‌ای

دل‌افگار به مشکل دیگری که در گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه پیام نور وجود دارد اشاره و اظهار کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که ما با آن در مقطع کارشناسی ارشد مواجه هستیم، این است که چون بر اساس مصوبات وزات علوم دارندگان هر مدرک کارشناسی می‌توانند به رشته قرآن و حدیث بیایند، افراد از رشته‌های مختلف وارد رشته علوم قرآن و حدیث می‌شوند و به دلیل اینکه در پایه این رشته، ضعیف هستند ما با دانشجویان دچار مشکل هستیم.

وی گفت: دانشجویان کنکور می‌دهند، منتهی شرایط کنکور به این دلیل که تستی هست نمی‌تواند ارزیابی و ارزشیابی قوی برای این افراد باشد؛ لذا وقتی به کلاس درس می‌آیند ما به شدت با این گونه از دانشجویان دچار مشکل هستیم چون اطلاعات کافی را از پایه این رشته ندارند. اگر بشود که از رشته خودشان در ارشد شرکت کنند بهتر است و یا حداقل از رشته‌های نزدیک بهم بتوانند در کنکور ارشد شرکت کنند.

مدیر گروه علوم قرآن و حدیث پیام نور عنوان کرد:‌ در حال حاضر از رشته‌های پرستاری، روانشناسی، یا مترجمی انگلیسی دانشجو داریم که به رشته علوم قرآن و حدیث آمده‌اند. در نتیجه با آن‌ها مشکل داریم؛ چون پایه رشته‌شان ضعیف است. این یکی از اشکالات موجود است. البته این مربوط به کل رشته‌هاست. افرادی که یک مقدار تمایل به مسائل دینی دارند به سمت این رشته می‌آیند در حالی که این رشته، یک رشته تخصصی و علمی است. آن‌ها با نگاه علاقه به معارف دینی به سراغ این رشته می‌آیند در صورتی که رشته علوم قرآن و حدیث، یک رشته تخصصی و علمی است و هنگامی که وارد این رشته می‌شوند می‌بینیم که به دلیل نداشتن اطلاعات پایه هم اساتید و هم خود دانشجویان دچار مشکل می‌شوند.

دل‌افگار در پایان با اشاره به تعداد پایان‌نامه‌های رشته علوم قرآن و حدیث که سالانه در این دانشگاه دفاع می‌شود، گفت: ما در 12 مرکز در این رشته پذیرش داریم. همچنین در حال حاضر دو شیوه آموزشی و پژوهشی وجود دارد و الان بعضی از دانشجویان ما به شیوه آموزشی درس می‌خوانند و به جای پایان‌نامه درس سمینار و یک درس تخصصی را می‌گذرانند، این شیوه آموزشی از طرف وزارت علوم ابلاغ شده است. دانشجویان در شیوه پژوهشی پایان‌نامه دارند و معمولاً 50 درصد دانشجویانمان با شیوه پایان‌نامه تحصیل می‌کنند. میانگین پذیرشمان در سال 240 نفر است و تقریباً 120 نفر در کل کشور  پایان‌نامه خواهند داشت. در مقطع دکتری نیز به این دلیل که آغاز پذیرش ما از سال 90 بوده است هنوز به ارائه پایان‌نامه نرسیده‌اند.

captcha