به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، محمدباقر نوبخت صبح امروز، 25 فروردینماه در اولین نشست خبری خود با رسانهها در سال 94، به تشریح خلاصه آماری اقدامات اقتصادی دولت در سال 93 پرداخت و گفت: در ابتدای سال 94 قصد دارم گزارشی کوتاه از رخدادهای اقتصادی سال 93 را در قالب اعلام ارقام اصلی بودجه سال 93 اعلام کنم و اشارهای نیز به رویکرد اقتصادی دولت در سال 94 داشته باشم.
نوبخت سپس با اشاره به اینکه در نیمه دوم سال 93 مشخص شد میزان درآمدهای نفتی نسبت به مبلغی که در بودجه سنواتی سال 93 پیشبینی شده بود تقلیل داد، گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران متوجه شد این تقلیل درآمد نفتی روی اقتصاد تأثیراتی خواهد داشت مگر اینکه برای این تقلیل درآمد چارهاندیشی و پیشبینی صورت گیرد، لذا برای اینکه کشور با کسر بودجه مواجه نشود، در خصوص وصولیهای پیشبینی شده در قانون بودجه سال 93 که حدود 211 هزار میلیارد تومان صورت گرفته بود، پیشبینی کردیم فقط در حد 180 هزار میلیارد تومان تحصیل منابع کنیم. خوشبختانه در سال 93 این مبلغ پیشبینی شده تحقق یافت.
سخنگوی دولت سپس درباره کاهش قیمت نفت و تأثیر آن بر روی درآمدهای کشور سخن گفت و توضیح داد: همچنین ما پیشبینی کرده بودیم درآمد نفتی کشور 97 هزار و 200 میلیارد تومان باشد که عملکرد ما در این زمینه 97 هزار و 900 میلیارد تومان بود؛ همچنین واگذاری درآمدهای سرمایهای که برای سال 93 حدود 62 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود، عملاً به میزان 63 هزار و 100 میلیارد تومان تحقق یافت.
محمدباقر نوبخت همچنین درباره درآمد حاصل از واگذاریهای دولتی گفت: پیشبینی میکردیم در این بخش 20 هزار میلیارد تومان محقق شود که عملاً 18 هزار و 900 میلیارد تومان تحقق یافت. همچنین 143 هزار و 800 میلیارد تومان برای اعتبارات جاری، پیشبینی شده بود که عملاً 143 هزار و 900 میلیارد تومان در این خصوص محقق شد.
درآمدهای سرمایهای دولت از طریق اجرای طرحهای عمرانی نیز 29 هزار و 700 میلیارد تومان بود که خوشبختانه در این زمینه در سال 93، حدود 32 هزار و 200 میلیارد تومان برای طرحهای عمرانی پرداخت کردهایم.
نوبخت سپس با اشاره به اینکه در سال 92، حدود 21 هزار میلیارد تومان اعتبارات دولتی برای طرحهای عمرانی در کشور صرف شده، گفت: مبلغ 32 هزار و 200 میلیارد تومانی که در سال 93 در این زمینه صرف شد، نشان میدهد یکونیم برابر، میزان طرحهای عمرانی زیاد شده که این موضوع، نمایانگر توجه دولت به طرحهای عمرانی و تملک درآمدهای سرمایهای است که در جهت سیاست کاهش تورم و کاهش رکود در کشور پیگیری میشود.
سخنگوی دولت، سپس به موضوع داغ تورم در کشور پرداخت و گفت: آمار تورم در سال 93 در فروردین 94، اعلام شد که میزان آن 14.8 درصد برای تورم 12 ماهه سال گذشته بود که تقریباً 10 واحد درصد کمتر از 25 درصد پیشبینی شده ما برای سال 93 بود. یعنی عملکرد دولت برای مهار نرخ تورم و کاهش آن رضایتبخش است.
وی سپس به تشریح عملکرد دولت در زمینه رشد اقتصادی کشور در سال 93 پرداخت و گفت: رشد اقتصادی کشور برای 9 ماهه ابتدای سال 93، به میزان 3.8 درصد بیان شد. پیشبینی ما برای همه سال 93، رشد اقتصادی 3.5 تا 4 درصد است و در نظر داریم برای سال 94 نیز افزایش رشد اقتصادی بیش از این میزان و برای 4 و 5 درصد باشد.
همچنین برای نرخ تورم نیز دولت برنامهریزی کرده تا متوسط نرخ تورم سال 94 از نرخ تورم سال 93 که 14.8 درصد بود، کمتر باشد و تلاش ما بر این است که نرخ تورم در سال 94 از 14 درصد افزایش نیابد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی با اشاره به اینکه این سازمان، دو سقف بودجهای برای سال 94 پیشبینی کرده است، درباره بودجه «سایه» کشور برای سال 94 توضیح داد و گفت: پیشبینی ما برای سقف اول بودجه در شش ماهه ابتدای امسال، 224 هزار میلیارد تومان است و سقف دوم را نیز در حد 236 هزار میلیارد تومان با احتمال افزایش نرخ نفت در ماههای آتی تعیین کردهایم. همچنین در سازمان مدیریت و برنامهریزی تمشیت شد برای ارقام سقف دوم درآمد به ویژه در ماههای پس از لغو تحریمها پیشبینیهای جدیدی صورت گیرد، چون انتظار داریم مساعی همکاران وزارت خارجه در مذاکرات به نتیجه نهایی برسد و تحریمها لغو شده تا منابع بیشتری در اختیار داشته باشیم. لذا سازمان مدیریت و برنامهریزی بودجه سایهای را در کنار بودجه فعلی در نظر گرفته تا متناسب با لغو تحریمها یا سایر شرایطی که ممکن است پیش بیاید، اقدام کنیم. همچنین سناریوهای متعدد دیگری نیز به صورت برنامههای اضطراری در سازمان مدیریت و برنامهریزی تهیه شده که اگر سقف درآمدی از 224 هزار میلیارد کمتر شد، بودجه مناسب برای آن در نظر بگیریم. در همه این سناریو ها، تمرکز بر درآمدهای سرمایهای است که عمده اعتبارات را بر آن متمرکز خواهیم کرد و همچنین انظباط مالی را نیز مد نظر داریم.
نوبخت درباره بخش نامه اخیر اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در زمینه ممنوعیت افزایش نرخ کالا و خدمات بدون هماهنگی با دولت نیز توضیح داد و گفت: در این بخشنامه تصریح شده که دستگاههای دولتی و عمومی از صرف بودجه بیش از سقف تعیین شده در برنامه اجتناب کنند و اگر تعهد هزینهای از سقف بودجهایشان ایجاد شود، توسط دولت قابل پرداخت نیست و قابل پیگیری است. همچنین این بخشنامه از سواستفاده در بازار قیمتها در بخش غیر دولتی از طریق افزایش نرخ کالا و خدمات، جلوگیری کرد و هیچ دستگاه و نهادی که در امر نرخگذاری دخیل است، بدون توجیه و هماهنگی با دولت نمیتواند جهت افزایش قیمتها اقدام کند و نظارت بر این امر را نیز مورد توجه دستگاههای نظارتی ذیربط قرار دادهایم.
خبر خوب دولت برای فرهنگی ها
نوبخت در بخش دیگری از گزارش کوتاه اقتصادی خود، خبر خوبی هم برای فرهنگیان داشت. وی درباره این خبر خوب گفت: جهت افزایش کارایی و ایجاد انگیزش بیشتر در کارکنان محترم وزارت آموزش و پرورش، اعم معلمان و کارمندان، در هیئت دولت تصویب شد طرح طبقهبندی فرهنگیان از ابتدای مهر امسال اجرایی شود و به همین منظور نیز 1350 هزار میلیارد تومن اعتبارات جداگانه اختصاص یافت که مازاد بر سقف اعتبارات جاری و عمرانی این وزارتخانه پرداخت میشود. همچنین برای سال آینده (95) نیز پیشبینی شد 3 هزار و 500 میلیارد تومان برای تداوم طرح طبقهبندی مشاغل فرهنگیان اختصاص یابد.
سخنگوی دولت درباره اثرات این مصوبه در آموزش و پرورش توضیح داد: به این ترتیب آموزش و پرورش میتواند برای افزایش انگیزش معلمان و سایر کارکنان نسبت به افزایش حقوق و مزایای آنها اقدام کند و این طرح از ابتدای مهرماه اجرایی است. همچنین برای اینکه بتوانیم توازن بخشی کنیم و به نحوه شایسته نظام پرداخت و حقوق و دستمزد کارکنان دولت را اصلاح کنیم، طرحی در سازمان مدیریت و برنامهریزی در دست تهیه است که جلوی هر نوع تبعیضی که اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری در سنوات اخیر به وجود آورده بود، گرفته شود تا همکاران بهتر انگیزش بالاتری برای خدمت به ملت عزیز داشته باشند.
محمدباقر نوبخت، در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت برنامه ششم توسعه کشور گفت: ما پیش از انقلا پنج برنامه توسعه پنج ساله و پس از انقلاب شکوهمند اسلامی نیز پنج برنامه توسعه را تجربه کردهایم. تعدد برنامههای توسعهای در کشور نشانگر این است که همواره بین اهداف قابل انتظار و عملکردهای واقعی، تفاوت معناداری وجود دارد. در این زمینه از دولت تدبیر و امید انتظار میرفت تا با آسیبشناسی و تأمین این روند را که تبدیل به عادت شده بود اصلاح کند که آیا نیاز است استمرار وضع قبلی را داشته باشیم یا تحول در برنامهریزی کلان کشور بدهیم. از فروردین 93 در سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور که به نام معاونت وقت نظارت و برنامهریزی ریاست جمهوری مطرح بود، آغاز به آسیبشناسی کردیم و پیشنویس سیاستهای کلی را نیز به دولت تقدیم کردیم اما در نهایت نتیجه گرفتیم که داشتن برنامه، لازم و ضروری است.
برنامه ششم توسعه، چابک و عملیاتی است
وی با تشریح کلیات و ساختار برنامه پنجم توسعه به انتقادات مطرح شده در این باره اشاره کرد و گفت: برنامه پنجم توسعه دارای 235 ماده و 1114 حکم بود و به جهت تنوع و تعدد این احکام که بعضاً مغایر با قانون است و دستگاهها از این موضوع مطلع نیستند، عملکرد این برنامه تاکنون رضایت بخش نبوده. لذا همکاران سازمان مدیریت و برنامهریزی در حال کار کردن هستنند تا در راستای توسعه کشور، برنامه مشخص و معینی تدوین شود و به طور واضح مشخص شود چه موضوعات مهم و مکانهای خاص در کشور در راستای توسعه باید مورد توجه قرار بگیرند و اصلاً نیازمند احکام جدید هستیم یا نه؟ واقعیت این است که این قدر قانون در کشور فراوان است که برای خیلی از کارهای توسعهای، نیاز به وضع قانون جدید نداریم. به همین جهت برنامه ششم توسعه را به صورت برنامهای چابک و قابل اجرا، طراحی میکنیم و در وقت مقرر نیز به مجلس میدهیم. انتظار داشته باشید برنامه ششم توسعه بسیار مختصر و چابک در دستور کار ما قرار گیرد و هماکنون نیز سازمان مدیریت روی این برنامه متمرکز هستند.
ابعاد حقوقی بیانیه لوزان تبیین میشود
سخنگوی دولت درباره نشست فنی و حقوقی جمعی از حقوقدانان با مسئولان ارشد دیپلماسی کشور و مسئولان تیم مذاکرهکننده در معاونت حقوقی ریاست جمهوری توضیح داد و گفت: این جلسه با حضور مسئولان ارشد تیم مذاکرهکننده برگزار میشود تا موارد و ابعاد حقوقی بیانیه لوزان مورد بحث قرار گیرد.
منابع مالی بیمه خبرنگاران پیشبینی شده است
نوبخت درباره قطع بیمه خبرنگاران نیز گفت: از قطع بیمه روزنامهنگاران بیخبرم و این مسئله را سؤال خواهم کرد. منابع مالی برای این مسئله در بودجه پیشبینی شده و این دغدغه را روزنامهنگاران نداشته باشد که بیمهشان قطع شود؛ شاید وزارت ارشاد قصد دارد با ساز و کار جدیدی بیمه خبرنگاران را برقرار کند.
عربستان درباره حادثه جده پاسخ رسمی نداده
سخنگوی دولت درباره ممنوعیت سفر عمره که دیروز توسط وزیر ارشاد اعلام شد، توضیح داد و گفت: رخدادی غیر منتظره و ناصواب برای دو نفر از زائران ایرانی پیش آمده که قطعاً دولت نمیتواند در اینباره بیتفاوت باشد و این مسئله را پیگیری کرده است. منتها تاکنون هیچگونه پاسخ رسمی و صحیحی از طرف مقابل دریافت نکردهایم، لذا باید اقدامات بازدارندهتر و الزامآورتری را در دست داشته باشیم و با تأکید ریاست محترم جمهور، وزیر محترم ارشاد لغو سفرهای عمره را اعلام کرد که نشاندهنده میزان تأسف و حساسیت دولت جمهوری اسلامی ایران نسبت به این موضوع است.
وی با بیان اینکه دولت، نظرات مراجع محترم تقلید را در اینباره دریافت کرده است، گفت: عربستان باید هر چه سریعتر نسبت به این حادثه اقدام کند و مجازات مناسب قانونی را برای عاملان آن، اعمال و مراتب را به دولت ما اعلام کند؛ تا آن زمان تعلیق سفرهای عمره را خواهیم داشت و پس از آن، متناسب با واقعیتها، اقدام خواهیم کرد.
شأن ایرانیان با بیانیه لوزان افزایش یافت
سخنگوی دولت درباره شأن بینالمللی رفتار با شهروندان ایرانی در کشورهای مختلف نیز توضیح داد و گفت: رخدادی که در چند صدساله اخیر بیبدیل بود این است که دولت ایران رو در روی 6 کشور بزرگ دنیا بنشیند و به جای اینکه دستورات آنها را امضا کند، درباره مسئله هستهای، مذاکره و گفتوگو کرد که این حادثه بینظیری است، لذا به رغم رفتارهای سوء و سیاسی برخی دولتها در مورد ایاب و ذهاب شهروندان ایرانی، ایرانیان این جایگاه رفیع را در دنیا یافتهاند که با کشورهای دیگر، بر سر منافع ملی خود مذاکره کنند و نتیجه این مذاکرات درباره افزایش شأن ایرانیان نیز به زودی در سراسر دنیا قابل مشاهده خواهد بود.
عاملان حادثه شیراز را معرفی میکنیم
نوبخت درباره حادثه حمله به علی مطهری در شیراز گفت: در این حادثه، هم دولت حساس بود و تیمی را برای پیگیری فرستاد و هم قوه قضاییه در اینباره مجدانه وارد شد.
وی در ادامه خبر داد: تعدادی از افرادی در اینباره شناسایی شده و شما در آیندهای نزدیک با هویت افراد قانونشکن آشنا خواهید شد و انتظار داریم مجازات قانونی برای آنها اعمال شود.
نظرات مختلف را در توافق نهایی لحاظ میکنیم
سخنگوی دولت درباره بیان ابعاد مختلف بیانیه لوزان و استفاده از نظرات مختلف در تدوین توافق نهایی در 11 تیرماه آینده نیز سخن گفت.
نوبخت در مورد توضیح داد: درباره تبیین مذاکرات لوزان جلسات مختلف برگزار شده و مواضع مذاکرهکنندگان ایرانی با 6 کشور دیگر دنیا توسط وزارت خارجه، سازمان انرژی اتمی، معاونت حقوقی و سایر بخشهای دولت، بیان شده و اگر ابهاماتی برای عدهای از هموطنان پیش آمده، پاسخهای لازم در این خصوص داده شده و همه موارد را در قرارداد آینده و توافق نهایی لحاظ خواهیم کرد.
عزم دولت در مبارزه با فساد راسخ است
سخنگوی دولت درباره اظهار نظر وزیر کشور در خصوص ورود پولهای کثیف به انتخابات گفت: دولت با هر مفسدهای چه سیاسی و چه اقتصادی مقابله میکند و تشکیلات جلسات مستمر شورای مبارزه با مفاسد که دیروز هم برگزار شد، نشاندهنده عزم راسخ دولت در مبارزه با مفاسد است.
برای اصلاح عرصه های اجتماعی صبر کنید
سخنگوی دولت در پاسخ به خبرنگاری که پرسیده بود چرا با وجود دستاوردهای دولت در سیاست خارجی، در عرصه داخلی هنوز شاهد برهم خوردن اجتماعات و لغو برنامهها و کنسرتها هستیم، گفت: دولت تدبیر و امید در عرصههای اقتصادی و سیاست خارجی پیشرفتهای چشمگیری داشته، ولی در مسائل اجتماعی، موانعی است که شما اطلاع دارید تشکیلات رسمی که دولت آنها را مدیریت میکند با سازمانهای غیر رسمی میتواند تفاوت رویکرد داشته باشد. مطمئن باشید دولت در راستای قانونمند کردن همه رفتارها در جامعه تلاش میکند و به مرور زمان روند مثبت مشهودی را برای افکار عمومی در این زمینه خواهیم داشت.
لازم باشد «فکت شیت» مذاکرات لوزان را منتشر میکنیم
نوبخت در پایان نشست خبری خود، درباره انتشار «فکتشیت» مذاکرات لوزان توضیح داد و گفت: مصاحبهها و مذاکرههای متعدد مسئولان وزارت خارجه در راستای تبیین مذاکرات لوزان، فکتشیت ایران است و اگر لازم باشد این فکتشیت منتشر میشود. مواضع مسئولان سیاست خارجه بسیار شفاف است و اگر لازم باشد باز هم دراین مورد توضیح خواهند داد.