کد خبر: 3147167
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۶
گفت‌وگوی ایکنا با معاون هماهنگ‌کننده نداجا؛

نظر رهبر انقلاب درباره برخورد با دزدان دریایی/ نیروی دریایی؛ نیرویی نظامی، سیاسی و بین‌المللی

گروه سیاسی: امیر دریادار جعفری تهرانی با اشاره به توصیه رهبر معظم انقلاب درباره نحوه برخورد با دزدان دریایی گفت: ایشان یک‌بار در یک مورد به ما فرمودند این افراد، آدم‌های بدبختی هستند و مسلمانند ولی اکثرا فریب‌خورده هستند و سعی کنید آنان را ارشاد و هدایت کنید.

امیر دریادار پیمان جعفری تهرانی، معاون هماهنگ‌کننده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی، ضمن بازدید از خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در گفت‌وگویی به تشریح ویژگی‌ها و دستاوردهای نیرویی دریایی ارتش از حضور در آب‌های بین‌المللی و مقابله با دزدان دریایی پرداخت.

2 میلیون 500 هزار کیلومتر مربع؛ وسعت حضور نیروی دریایی در آب‌های بین‌المللی

امیر دریادار جعفری تهرانی درباره حضور فعال و مانورهای نیروی دریایی ارتش در آب‌های بین‌المللی و پیام آن برای کشورهای منطقه گفت: نیروی دریای دارای مأموریت مشخصی است و باید منافع و منابع کشور را از خشکی به سمت دریا تعمیم دهد و پوشش دهد.

وی افزود: با توجه به محدوده مأموریت این نیرو و تدابیر ابلاغی فرمانده معظم کل قوا  که دستور فرمودند ما باید تا مدار 10 درجه شمالی اقیانوس هند حضور داشته باشیم لذا محدوده ماموریت نیروی دریایی ارتش گسترش چند برابری نسبت به گذشته پیدا کرده است و هم اکنون وسعت منطقه‌ای که نیروی دریایی در آن حضور دارد نزدیک به دو میلیون و پانصد هزار کیلومتر مربع است.

امیر جعفری تهرانی با بیان اینکه در این موقعیت نیروهای دریایی کشورهای دیگر نیز در کنار ما حضور دارند، گفت: این مسئله پیچیدگی‌های کار را بالا می‌برد و آنها به دنبال عرض اندام هستند و ما نیز باید پابه پای آنها فعال باشیم و به گونه‌ای رفتار کنیم که نه تنها نقصانی نسبت به آنها از ما مشاهده نشود بلکه توانمندی بیشتری را نیز به منصه ظهور برسانیم.

معاون هماهنگ‌کننده نداجا عنوان کرد: برهمین اساس و به دنبال تدابیری که فرمانده معظم کل قوا ابلاغ کردند ما اعزام ناوگروه‌های خود را از سال 1387 سازماندهی و منسجم کردیم. معمولا ناوگروه‌های اعزامی نیروی دریایی متشکل از حداقل 2 فروند ناوشکن یا یک ناوشکن و یک ناو پشتیبانی ـ رزمی است و گاهی هم برخی ناوگرو‌ه‌های ما 3 فروندی هستند که یک زیردریایی به آن اضافه شده است.

وی اضافه کرد: مدت اعزام این ناوگرو‌ه‌ها معمولا حداقل 70 روز است که بعضا تا 3 ماه نیز به طول می‌انجامد. امروزه شماره ناوگروهی که اعزام شده است 34 است. یعنی سی و چهارمین ناوگروه ما 19 فروردین ماه ماموریت خود را به سمت خلیج عدن شروع کرد که در رسانه‌ها نیز به آن پرداخته شد.

امیر جعفری تهرانی در ادامه درباره جایگاه و اهمیت دریا برای کشورها به ویژه ایران گفت: برای درک اهمیت دریا باید ببینیم شهرهای بزرگ دنیا که منفعت اقتصادی برای یک کشور دارند کجا قرار گرفته‌اند؟ کشورهایی که به دریا راه ندارند احساس محدودیت می‌کنند یا خیر؟ بررسی این مسئله نشان می‌دهد که این کشورها از یک منفعت بسیار بزرگ محروم هستند و از طرفی بزرگترین اقتصادهای شهری دنیا در سواحل دریا شکل گرفته است.

وی یادآور شد: اما وضعیت کشور ما در این زمینه چگونه است. ما یک ساحل عظیم در جنوب کشور به وسعت 2هزار کیلومتر داریم اما بزرگترین شهرهای ما در کنار این سواحل قرار نگرفته‌اند و در شمال کشور نیز به همین شکل است.

اهمیت جایگاه دریا از منظر قرآن

معاون هماهنگ‌کننده نداجا در ادامه به جایگاه دریا از منظر قرآنی پرداخت و گفت: در آیات قرآن 32 بار از کلمه بحر و در مقابل 13 بار از کلمه بر استفاده شده است. در کنار این موضوع، طبق محاسبات 71درصد کره زمین را آب و 29 درصد را خشکی دربرگرفته است و این نسبت دقیقا معادل با نسبت قرآنی استفاده از کلمه بحر و بر است.

وی افزود: امروزه راه‌‌های مختلفی برای ترابری مانند هواپیما، راه زمینی، قطار و کشتی وجود دارد. اما هزینه‌ای که برای ترابری در دریا صرف می‌شود بسیار کمتر از راه‌های دیگر است. مثلا ترابری هوایی 600 برابر، ترابری زمینی 40 برابر و ترابری ریلی 6 برابر ترابری دریایی هزینه دربردارند. مجموعه این عوامل است  که اهمیت دریا را بیش از پیش نشان می‌دهد. این مسائل سبب می‌شود که ما با حضوری مؤثر در دریا منافع خود را حفظ کنیم.

امیر جعفری تهرانی خاطرنشان کرد: امروز ما در دریاها حضور داریم و هرجا که هستیم پرچم سه رنگ کشورمان را به اهتزاز در می‌آوریم، یعنی اینکه آمادگی داریم براساس انتشار پیام صلح و دوستی با همه کشورهای دنیا ارتباط برقرار کنیم غیر از کشورهایی که منافع ملی ما آن را ایجاب نمی‌کند.

رهبرانقلاب نیروی دریایی را نیرویی سیاسی ـ نظامی عنوان کردند

معاون هماهنگ‌‌کننده نداجا با اشاره به سخنان فرمانده معظم کل قوا در تاریخ 3 آذر 92 که نیروی دریایی را نیرویی سیاسی، بین‌المللی، علمی و نظامی عنوان کردند، گفت: چند نیروی نظامی را می‌توان نام برد که اطلاق سیاسی به آن داده شود. اصلا گفته می‌شود نیروهای نظامی نباید در سیاست حضور داشته باشتد و فعالیت سیاسی کنند.

وی اظهار کرد: اما به چه دلیل فرمانده معظم کل قوا این نسبت را به نیروی دریایی داده‌اند. این به خاطر اهمیت حضور نیروی دریای در عرصه‌های بین‌المللی است. نمونه آن هم زمانی بود که ناو جمهوری اسلامی از کانال سوئز عبور کرد و غوغایی در رسانه‌‌های دنیا به لحاظ تحلیل این مسئله ایجاد شد.

آیه 249 سوره بقره بیانگر ویژگی نیروی انسانی در نیروهای نظامی است/ تفاوت نگاه ما با غرب در توجه به نیروی انسانی

امیر جعفری تهرانی درباره تفاوت رویکرد تربیتی در نیروهای مسلح کشور با نیروهای مسلح کشورهای غربی و نوع نگاه به نیروی انسانی گفت: ما هرسال خدمت فرمانده معظم کل قوا شرفیاب می‌شویم و ایشان همواره بر توجه به نیروی انسانی تأکید می‌کنند و این توجه را به عنوان سرمایه اصلی سازمان برشمرده‌اند.

وی ابراز کرد: نیروی دریایی در عین اینکه تجهیزمحور است و باید انواع سامانه‌ها و راداراها و ناوها و ... را برای عرض اندام مقابل سایر کشورها در دریا داشته باشد نیاز به نیروی انسانی دارد که ویژگی‌های این نیروی انسانی را می‌توان از منظر قرآن بیان کرد. خداوند متعال در آیه 249 سوره بقره می‌فرماید: « کَم مِّن فِئَةٍ قَلِیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً کَثِیرَةً بِإِذْنِ اللّهِ وَاللّهُ مَعَ الصَّابِرِینَ» (بسا گروهى اندک که بر گروهى بسیار به اذن خدا پیروز شدند و خداوند با شکیبایان است).

امیر جعفری تهرانی اظهار کرد: در آیه 65 سوره انفال نیز چنین مضمونی بیان شده است. بنابراین نیروی انسانی ما باید برخوردار از چنین ویژگی باشد و صابر و پایدار در عین مومن بودن به اراده پروردگار باشد. اما نگاه آنها برخلاف ما صرفا مادی‌گرایانه و تجهیزمحور است و نیروی انسانی اهمیت چندانی برایشان ندارد.

وی سپس به درگیری‌های امروز منطقه اشاره کرد و گفت:افراد درگیر در این نبردهاهمگی مزدور هستند. مثلا فردی که به خدمت نیروی دریایی ایالات متحده درآمده است به خاطر اعتقاد و آرمانی که وارد این نیرو نشده است بلکه به خاطر پول و حقوق آمده است. تازه آن پول را هم می‌گیرد که جان خود را حفظ کند نه اینکه آرمانش را حفظ کند.

معاون هماهنگ‌کننده نداجا عنوان کرد: اینجا نقطه افتراق ما با آنهاست که نیروی انسانی ما دارای آرمان شهادت است ولی آرمان شهادت اساسا برای آنها نامفهوم است. مسئله‌ای هم که فرمانده معظم کل قوا بر آن تأکید دارند از همین منظر است و فعالیت‌های فرهنگی ما نیز در جهت تقویت نیروی انسانی با این ویژگی‌های قرآنی است تا تجهیزات را راهبری کند که در آن وقت هیچ دشمنی جلودار آن نخواهد بود.   

توصیه رهبر انقلاب درباره نحوه برخورد با دزدان دریایی چه بود؟

امیر جعفری تهرانی در تشریح فعالیت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی در مقابله با دزدان دریایی گفت: نیروی دریایی مأموریت حفظ خطوط مواصلاتی خودی را برعهده دارد. از سال 1387 تا امروز 34 ناوگروه اعزامی ما نزدیک 1800 فروند کشتی تجاری و نفتکش خودی را اسکورت کردند. از زمانی هم که فعالیت خود را در این حوزه آغاز کردیم خبری از سرقت و دزدی دریایی شنیده نشده است.

وی با بیان اینکه از این 1800 فروند که اسکورت کردیم در 180 مورد با دزدان دریایی درگیر شدیم گفت: ما تعدادی از آنان را نیز دستگیر کردیم  و به خاک کشور آوردیم. رهبر معظم انقلاب یکبار در یک مورد به ما فرمودند این افراد، آدم‌های بدبختی هستند و مسلمانند ولی اکثرا فریب‌خورده هستند و سعی کنید آنان را ارشاد و هدایت کنید.

امیر جعفری تهرانی ادامه داد: منظور مقام معظم رهبری این بود که به دزدان دریایی به عنوان جنایتکار نگاه نشود و براساس این رویکرد نیز با این افراد رفتار می‌شود. لذا رویکرد ما برخلاف تبلیغات رسانه‌‌های غربی در اعزام ناوگروه‌ها و به ویژه ناوگروه 34 که اخیرا اعزام شد مقابله با دزدی دریایی در جهت حفظ منافع ملی در آب‌های بین‌المللی  و حفاظت از کشتی‌های تجاری و نفتکش‌های جمهوری اسلامی است.

captcha