به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کتاب «امامت و دلایل انتصابی بودن آن» نوشته سلیمان امیری، تلاشی در راستای پاسخ به برخی سوالات و شبهات درباره «نصب امام» است. نویسنده کوشیده دلایل نصب امام و اینکه این دلایل چگونه بر نصب وی دلالت می کند و نیز شبهات درباره آن را پاسخ دهد.
گفتنی است مسئله «نصب امام» از مسائل چالشبرانگیزی به شمار میرود که همواره ذهن متفکران مسلمان را به خود واداشته، به نزاع و جدالهای فراوان تاریخی انجامیده است؛ چنانکه به تعبیر شهرستانی: «شمشیرى که براى امامت در همه زمانها کشیده شد، براى هیچ اصل دینى از نیام بر نیامد». (الملل والنحل، جلد ۱، ص ۳۰) این چالشها از چگونگی احراز این منصب سرچشمه میگیرد؛ یعنی اینکه آیا امامت از طریق تشریع الهی رقم میخورد یا با گزینش و انتخاب صورت میپذیرد.
سلیمانی کوشیده است با استناد به دلایل عقلی و منابع نقلی، مبحث جدید نصب امام را در چهار فصل عرضه میکند. وی در فصل اول به معناى لغوى و اصطلاحى امام، تشابه و تمایزهاى آن، پیشینه و نظام جانشینی در ادیان، سازوکار تعیین آن و تطورات تاریخى نظریه نصب، پرداخته است. در فصل دوم بررسی و نقد نظریه دوم درباره انتخاب امام و در فصل بعدی به بررسی دلایل عقلی نصب امام (امامت عامه)، همچون قاعده لطف، برهان عنایت، ضرورت حجت و جامعیت دین و دلایل نقلی نصب (امامت عامه) از دیدگاه قرآن و سنت و پاسخگویی به شبهات در این زمینه پرداخته و در نهایت دلایل نقلی امامت خاصه در قالب گفتاری درباره آیات قرآن (آیه ولایت و آیه صادقین)، گفتاری درباره هفت حدیث مثبت امام خاص و تعیین جانشینان پیامبر (ص)، و شمار آنان از دید سنت به صورت تطبیقی را تشریح ساخته است.
کتاب «امامت و دلایل انتصابی بودن آن» نوشته سلیمان امیری پس از بازبینی در گروه کلام و معارف پژوهشکده حج و زیارت، از سوی نشر مشعر در ۳۷۶ صفحه و در قطع وزیری در فروردین ماه ۱۳۹۴ منتشر شده است.