محمد حسین نیکنام، مشاور امور بینالملل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتگو با خبر گزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) سلامت معنوی را مشرف بر تمامی ابعاد سلامت دانست و عنوان کرد: یافتههای علمی و آموزههای دینی نشان میدهند که سلامت معنوی مشرف بر تمامی ابعاد سلامت است.
وی افزود: سلامت را نباید منحصر به سلامت جسم دانست انسان ترکیبی از روح و جسم است، سلامت روحی و روانی شرط اساسی زندگی انسان در بستر جامعه است.
سلامت اجتماعی تحت تأثیر روح انسان است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: یک انسان سالم در یک محیط سالم است که میتواند رفتار سالمی داشته باشد، رفتار سالم در یک جامعه سالم همان سلامت اجتماعی است که تحت تأثیر روح انسان و در نتیجه تحت تأثیر سلامت معنوی اوست.
کسی که روح سالمی نداشته باشد جسم سالمی هم ندارد
وی اظهار کرد: همانگونه که میدانیم سلامت دارای چهار بعد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی یا روحی است برای اینکه بگوییم یک انسان سلامت کاملی دارد باید تمامی این ابعاد را باهم داشته شد.
این فعال حوزه قرآن و عترت بیان کرد: انسانی که سلامت معنوی نداشته باشد نمیتواند جسم سالمی داشته باشد گرچه سلامت جسم مقدم بر دیگر ابعاد سلامت بوده؛ ولی خود تحت اشراف سلامت معنوی است.
یک پزشک بدون داشتن سلامت معنوی نمیتواند خدمات سلامت ارائه دهد
عضو فرهنگستان علوم پزشکی با تأکید بر لزوم داشتن سلامت معنوی در پزشکها گفت: جامعه پزشکی از بعد برخورداری از سلامت با دیگر طبقات جامعه متفاوت نیستند، از آنجایی که این افراد مسئولیت سلامت جامعه را بر عهده دارند باید خود نیز سالم باشند.
نیکنام اضافه کرد: وقتی یک نفر قرار است خدمات سلامت را ارائه دهد چگونه می تواند سلامت معنوی نداشته و کرامت انسانی بیمار را در نظر نگیرند؟!
وی تأکید کرد: جامعه پزشکی باید برای داشتن سلامت معنوی فکر، برنامهریزی و تدبیر لازم را داشته باشد.
مشاور وزیر بهداشت خاطر نشان کرد: خوشبختانه پزشکان ایرانی عموما از این روحیه و سلامت معنوی برخوردارند، اما باید توجه داشت این مسئله از آن اموری است که هر چه روی آن کار شود کم است هنوز جای کار دارد.