جواد اردکانی، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه تولیدات دینی در تولیدات نمایشی سیما اظهار کرد: سیما پرمخاطبترین رسانه در کشورمان است که بسیاری از مردم برنامههای آن را تماشا میکنند. این رسانه به ویژه در زمینه کارهای دینی و مناسبتی سعی کرده با ساخت فیلمها و سریالها، تاثیرگذاری خود را به طور عینی در جامعه نشان دهد. گواه بارز این ادعا نیز سریالهایی است که عمدتاً در ماه رمضان یا محرم تولید میشوند. درباره کیفیت این تولیدات نیز نمیتوان به صورت کلی نظر داد، چون هر کاری مخاطبان خاص خود را دارد.
وی افزود: اما به هر حال ماه رمضان معمولاً زمانی است که آنتن تلویزیون بیشترین مخاطب را به خود اختصاص میدهد، چون مردم روزهدار معمولاً بعد از افطار در خانههایشان هستند و زمان استراحت خود را با دیدن سریالهای تلویزیون پشت سر میگذارند. البته بیشتر این تولیدات نیز مخاطبان بسیاری دارند.
این فیلمساز در پاسخ به این سؤال که آیا پرمخاطب بودن سریالهای مناسبتی ماه رمضان به معنای با کیفیت بودن این تولیدات است یا خیر، بیان کرد: به نکته خوبی اشاره کردید. از نگاه من هر سریالی که در ماه رمضان روی آنتن میرود به احتمال زیاد مخاطبان خاص خود را خواهد داشت، به ویژه کارهایی که در اولین ساعت بعد از افطار روی آنتن میرود، اما این به آن معنا نیست که کارهای مورد نظر کیفیت بالایی دارند، بلکه همان گونه که گفته شد، مردم ترجیح میدهند زمان استراحت خود را صرف تماشای تلویزیون کنند، پس معمولاً سریالهای مورد نظر را نیز تماشا میکنند.
کارگردان فیلم «شور شیرین» ادامه داد: نکته دیگر اینکه معمولاً سریالهایی که در ماه رمضان پخش میشوند، موضوعات به شکلی تکراری به مخاطبان عرضه میشود، هر چند در این میان کارهایی چون «صاحبدلان» یا «شب دهم» و چند کار دیگر هم وجود دارد که نگاهی ارزشمند به موضوعات دینی و اسلامی دارند، اما عمده تولیدات نگاهشان به موضوعات مورد نظر کاری دقیق و کارشناسانه نیست.
اردکانی در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر اینکه دلیل سطحینگری را در برخی سریالهای مناسبتی باید در چه بخشهایی جستجو کرد، گفت: مهمترین دلیلی که برای این مسئله میتوان برشمرد تعجیلی است که برای ساخت کارهای مورد نظر میشود؛ سالهاست که چند ماه قبل از شروع ماه مبارک یا ایام محرم، ساخت مجموعههای مورد نظر آغاز میشود، برای همین هم معمولاً در زمان پخش نیز تصویربرداری آنها ادامه دارد، همین مسئله نیز باعث میشود که نگاه به موضوعات مورد نظر، شکلی بازاری به خود بگیرد و تنها فیلمساز و مسئول در پی این باشد که آنتن به نوعی پر شود.
وی به مطلب فوق اضافه کرد: دلیل این تعجیلی را هم نمیتوان به دغدغهمند نبودن مسئولان تعمیم داد، بلکه به نظرم نبود بودجه سبب به وجود آمدن این وضعیت میشود. برای همین اگر میخواهیم تولیدات دینی در تلویزیون رشد مطلوب خود را داشته باشد، نباید تنها از سیما توقع ارائه کار بهتر را داشته باشیم، بلکه در ابتدا باید بودجه کافی برای تولیدات مورد نظر فراهم شود تا در سایه یک سیاستگذاری دقیق، خواست مورد نظر تامین شود.
این کارگردان در پایان اظهار کرد: در ابتدای سخنانم نیز گفتم که به طور کلی نمیتوان درباره این موضوع سخن گفت، چون یک اظهار نظر دقیق نمیشود ارائه کرد، اما در مجموع معتقد هستم که سیما توانسته مردم را در این زمینه راضی نگاه دارد، هر چند ضعفهای بسیاری را هم برای آن میتوان در نظر گرفت.