ابراهیم نکو، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به بیان دیدگاههای خود درباره حذف یارانه افراد پردرآمد جامعه پرداخت و اظهار کرد: در بودجه سال 93 دولت مکلف شد افراد پردرآمد را شناسایی کرده و نسبت به حذف یارانه نقدی آنها اقدام کند؛ لذا دولت منعی برای این کار ندارد و باید حتما به این موضوع ورود پیدا کرده و نسبت به حذف یارانه آنها با استفاده از ابزارهای قانونی و روشهای مطمئن اقدام کند.
مشکلات پرداخت یارانه نقدی به پردرآمدها
وی افزود: ضرورت دارد در شرایط فعلی افرادی با توجه به عدم نیاز به این مبلغ ناچیز از دریافت یارانه نقدی خارج شوند. به همین دلیل است اکنون دولت کمر همت را بسته است که این اتفاق رخ دهد و مادامی که دولت این اقدام را انجام ندهد حتما در پرداخت یارانه نقدی و یافتن منابع تأمین مالی با مشکلاتی مواجه خواهد بود و مبالغ کلانی را تقدیم مردم خواهد کرد.
نکو ادامه داد: با این اوصاف بهتر است دولت در همین ابتدای سال نسبت به شناسایی دهکهای پردرآمد که عمدتا باید پنج دهک بالای درآمدی باشد اقدامات لازم را انجام دهد؛ هرچند گاهی ممکن است در دهکهای بالای درآمدی افرادی وجود داشته باشند که مستعد دریافت یارانه نقدی باشند.
لزوم تعیین فرمول قابل اطمینان برای پرداخت یارانهها
منتخب مردم رباطکریم در خانه ملت تأکید کرد: البته با یک فرمول نمیتوان یارانه نقدی افراد پردرآمد را حذف کرد و دولت باید از فرمولهای قابل اطمینان که افراد را دچار مشکلات جدی نکند استفاده کند و گمان میکنم بهترین منطق، این باشد که در این زمینه از کارشناسان زبده مسائل مربوطه استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مانعی بر سر راه شناسایی افراد پردرآمد وجود دارد؟ عنوان کرد: اگر هم مانعی وجود داشته باشد میتوانیم آن را برطرف کنیم؛ مثلا میزان نیازمندی برخی افراد قابل شناسایی نیست و این افراد همچنان میتوانند یارانه نقدی خود را دریافت کنند. تعدادی از خانوارها نیازمندند که باید یارانه دریافت کنند و تعدادی هم مشخص است نیازمند نیستند که باید یارانه آنها را حذف کرد.
لزوم استفاده از سرمایهها در فعالیتهای زیربنایی اقتصادی
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: برای حل مسائل مربوط به آن تعدادی که وضعیت آنها مبهم است میتوانیم یک کمیته بررسی تشکیل داده و موضوع را به آن ارجاع دهیم تا شرایط روشن شود و گمان میکنم مشکل خاصی در رابطه با شناسایی افراد پردرآمد وجود ندارد.
نکو در پاسخ به این پرسش که آیا حذف یارانه خانوارهای پردرآمد باعث تحقق عدالت اجتماعی خواهد شد؟ عنوان کرد: عدالت اجتماعی بدین معنا نیست که پولی که میتواند در کارهای زیربنایی، تولید، اشتغالزایی و بهبود وضعیت معیشت مردم بهکار رود را در جاهای دیگر مصرف کنیم و اتفاقا این عین بیعدالتی است.
حذف یارانه پردرآمدها غیرعادلانه نیست
وی ادامه داد: ما باید با یک افق دید بلند، برنامههای خود را پیش ببریم. امروزه میتوانیم به مردم پول پرداخت کنیم اما وضعیت اقتصادی آنها روز به روز بدتر شود اما میتوان این سرمایهها را در زیرساختهای اقتصادی، تولیدی، اشتغالزایی، بهبود وضعیت دستمزدها و افزایش قدرت خرید مردم بهکار گرفت که برای همیشه پایدار باشد.
وی افزود: به همین دلیل است که بنده گمان نمیکنم امروزه با پرداخت پول به افراد پردرآمد تحت عنوان یارانه نقدی یا حذف آن به بیعدالتی یا عدالت دامن زده باشیم؛ هرچند معتقدم حذف یارانه افراد پردرآمد میتواند عین عدالت باشد و خود آنها هم به دنبال چنین چیزی هستند که دولت یارانه نقدی آنها را در جهت بهبود وضعیت اشتغال و کسبوکارشان قرار دهد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان تأکید کرد: البته چون هنوز نتوانستهایم فرمول مناسبی را در این زمینه ارائه دهیم باید منتظر باشیم که دولت چه اقداماتی را انجام خواهد داد.