علی جعفریان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن تشریح گامهای پیشرو در برقراری عدالت در سلامت آن را از منظر اجرایی سخت و چالش بر انگیز توصیف وعنوان کرد: یکی از برنامههایی که در هفته سلامت امسال مطرح شده است بحث عدالت در سلامت است و باید دید چگونه میتوان آن را در سیستم بهداشتی و درمانی کشور اجرا کرد.
وی افزود: هر چند ما از سال 92 با اجرای طرح دستهای مهربان در مناطق حاشیهای تهران تا حدودی به اجرای عدالت در سلامت پرداختیم.
عدالت از منظر تئوری آسان و از منظر عملی مشکل است
جعفریان تصریح کرد: عدالت به لحاظ تئوری بسیار آسان، اما از منظر عملی بسیار سخت و چالش برانگیز است، در واقع موضوع عدالت در سلامت این است که ما بتوانیم خدمات در عرصه سلامت را در خدمت مردم قرار دهیم.
وی اظهار کرد: این کاملا واضح است که در تمام جهان اجرای این کار با چالشها و موانع زیادی روبهرو خواهد بود.
گام نخست عدالت دسترسی همگان به خدماتی بهداشتی و درمانی است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران سپس گامهای مختلف اجرای عدالت در سلامت را توضیح داد و در تشریح گام نخست گفت: همه آحاد جامعه باید به خدمات سلامت دسترسی داشته باشند باید برای آنها تدابیر و راهکاری اندیشید، در وهله اول باید حداقل خدماتی را که برای همه در دسترس است تعریف کرد این یک کمینه ای برای تعریف است و هر چه قدر مبنای آن را بالاتر بگیریم سطح سلامت بیشتری را تعریف کرده ایم.
ارائه خدمات به بیماران با هزینههای بسیار پایین گام دوم عدالت در سلامت است
وی قدم بعدی را ارائه خدمات سلامت به کسانی عنوان کرد که دارای مشکل و بیماری هستند و تصریح کرد: قدم دیگر این است که خدمات سلامت را برای کسانی که مشکل دارند بدون هیچ مضایقهای فراهم کنیم، در حال حاضر با اجرای طرح تحول سلامت یک گام در این زمینه برداشته شده است یعنی افرادی که پیش از این به دلیل هزینههای بالاتر مراجعه نمیکردند الان که هزینه ها کاهش یافته مراجعه می کنند و سرویس می گیرند.
توزیع فیزیکی خدمات در قدم سوم پیشبرد عدالت باید مورد توجه قرار گیرد
جعفریان در ادامه گام سومی را که می تواند منتج به ظهور عدالت در سلامت شود چنین تشریح کرد: در قدم سوم باید توزیع فیزیکی در امر خدمات و امکانات سلامت اعم از پیشگیری و درمان است که آنهم بستگی به جغرافیا دارد و در ایران هم به دلیل جغرافیای پراکندهای که وجود دارد باید تدبیر ویژه ای اندیشید.
وی ادامه داد: این یک پروژه جدی است که در مورد اینکه چگونه میتوان آن را عملیاتی کرد باید اندیشید، مثلا روستایی با هزار نفر جمعیت وجود دارد که 100 کیلومتر با اولین شهر فاصله دارد، طبیعتا نمیشود آنجا بیمارستان زد ولی باید مکانیسمی طراحی کرد که ساکنان آنجا به سرویسی که نیاز دارند دسترسی داشته باشند. این مقوله، موضوع پیچیده و گستردهای به لحاظ نظری و عملی است ما هر چه قدر دسترسی را بهتر و ارائه خدمت یکسان به افراد را افزایش دهیم در مسیر عدالت پیشرفت میکنیم.
وی خاطر نشان کرد: این برنامهها عموما برنامههایی است که در سطح ملی باید تصمیمگیری شود ما در حوزه خود این کار را انجام دادهایم و همانطور که اشاره شد در مناطق حاشیه شهر تهران ویزیت تخصصی رایگان برگزار میکنیم که این برنامه در جهت این است که ما دسترسی مردم محروم به سرویسهای درمانی و بهداشتی را افزایش دهیم.