محمد رئیسزاده، رئیس بسیج جامعه پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) خواستار از بین بردن بسترهای زمینه ساز بیاخلاقی در حوزه پزشکی و نظارت دقیق بر عملکرد پزشکان شد و عنوان کرد: بیاخلاقی در حوزه پزشکی حتی کم آن اثر نامطلوبی بر جامعه میگذارد.
وی اظهار کرد: برای مقابله با آن فقط توصیههای اخلاقی کافی نیست ما باید بسترهای ایجاد فساد را از بین ببریم اصلیترین شیوه مقابله با پدیدههای زیر میزی و پدیدههای ناسالم همینکار است یعنی زمینههای رواج پدیده زیر میزی را از بین ببریم.
وی ادامه داد: پس از رفع بسترهای زمینه ساز فساد باید بر عملکردها نظارت کرد، دو عامل اصلی برای مقابله با پدیدههای فساد مالی در حوزه پزشکی در درجه اول رفع بسترهای زمینه ساز این فساد است و دوم نظارت شدید، دقیق و غلیظ بر عملکردهای پزشکان است.
نبود تعرفه دقیق زمینهساز پدیده زیر میزی بود
عضو هیئت علمی دانشگاه بقیةالله(عج) با اشاره به نبود تعرفههای پزشکی در سالهای گذشته آن را یکی عوامل زمینه ساز پدیده زیرمیزی دانست و عنوان کرد: عمدهترین زمینه بروز پدیده شوم زیر میزی که در این سالها وجود داشت روشن نبودن و در واقع نبودن تعرفه ها بود، هرچند تعرفه هایی وجود داشت که معنی دقیق کلمه تعرفه نبودند.
وی افزود: وقتی یک قانون مدون قابل اجرا وجود نداشته باشد یک بینظمی به وجود میآید، با این کاری که وزیر بهداشت در بازبینی ضرایب نسبی تعرفهها انجام داد این بستر اولیه به شکل حداقلی از بین رفته است پس از آن نوبت به نظارت میرسد.
ارگانها مرتبط با وجود تعرفهها باید نظارت دقیقی انجام دهند
رئیس زاده تأکید کرد: حال که تعرفهها به یک مقدار قابل قبولی رشد پیدا کرده است وظیفه همه ارگانهای مرتبط مانند نظام پزشکی، وزارتهای بهداشت و معاونت درمان و حوزههای مرتبط دیگر این است نظارت شدید و دقیقی را اعمال کنند، چرا که با وجود تعرفههایی که به هر حال نسبت به سالهای دیگر قابل قبول است، دیگر کسی حق و توان دریافت مبلغی خارج از عرف جامعه نداشته باشد.
وی اضافه کرد: حال که وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی این ساز و کار را طراحی کردند، باید آن را اجرایی کنند.
رئیس بسیج جامعه پزشکی بیان کرد: در حال حاضر وجود این تعرفهها با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد کشور قابل قبول است؛ شاید ایدهآل نباشد ولی در این شرایط فردی نباید جرئت دریافت ریالی زیرمیزی داشته باشد و اگر این قصه رخ داد باید شدیدترین برخوردها با آن شود.
فرهنگسازی، روند سالم را در میان نسلهای بعدی جامعه پزشکی حفظ میکند
وی با بیان ضرورت فرهنگسازی پس از ایجاد بسترسازی مطلوب گفت: حال با توجه به این که بسترهای مطلوب فراهم شده است، میشود گفت فرهنگسازی میتواند نقش داشته باشد برای اینکه این روند سالم در نسلهای بعد نهادینه شود.
رئیس زاده ادامه داد: در جامعه پزشکی وقتی شاهراه ایجاد فساد باز باشد فرهنگ سازی اصلا به گوش و دل نمینشیند، اما هنگامی که شرایط حداقلی فراهم شد، برای نهادینه کردن کردن این رابطه باید فرهنگسازی انجام شود، عمده کار این است که بتوان به شکل غیر مستقیم فضای فرهنگی جامعه پزشکی و جامعه کشور را به سمت ارزشهای واقعی آن سوق داد.
ارزش واقعی جامعه پزشکی به حکیم بودن است
وی بیان کرد: ارزش های واقعی جامعه پزشکی به پزشک بودن و حکیم بودن است این ها در ذهن تاریخی مردم ما قداست داشته اند باید به این سمت برویم که گفتمان غالب در کشور گفتمان خدمت باشد نه گفتمان تعرفه، یارانه، کارانه، زیر میزی و رومیزی.
رئیس بسیج جامعه پزشکی خاطر نشان کرد: برخی رسانه ها هم به این مطلب دامن میزنند که گفتمان غالب جامعه پزشکی را به سمتی سوق دادهاند که حقیت مطلب نیست، همه گفتمان جامعه پزشکی در واقع بحث زیرمیزی و تعرفه نیست بلکه این آن چیزی است که برخی رسانهها ساختهاند هم ما و هم شما رسانه های متعهد باید به کمک هم فضائل جامعه پزشکی و خدمات بسیار شایان آن هم در کشور و عرصههای بینالمللی بیشتر نمود پیدا کرده و برجسته شود، این کار بر همان فرهنگسازی مورد نظر اثر مطلوب میگذارد.