به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علی و مسعود سیاحگرجی، پدر و پسری هستند که هر دو در یک مسیر گام برداشتهاند، مسیری که فراگیری قرآن و توصیههای پدر برای قرآنی شدن آغاز آن بوده است، با حضور در مسابقات بین المللی قرآن مالزی و کسب رتبه نخست ادامه یافته و هم اینک گام برداشتن در این مسیر ادامه دارد.
دو نفر از قاریان بین المللی کشورمان که هر دو با فاصلهای حدوداً 20 ساله موفق به کسب رتبه نخست مسابقات بین المللی قرآن کشور مالزی شدهاند تا تنها پدر و پسری باشند که در مسابقات بینالمللی قرآن کشور مالزی رتبه اول را به دست آورده باشند. این دو، جمعه یازدهم اردیبهشت ماه در برنامه تلویزیونی بشری شیکه قرآن سیما، حضور یافتند تا شبی به یادماندنی را برای این برنامه و عوامل آن رقم بزنند.
در ابتدای این برنامه مسعود سیاح گرجی پس از آن که آیات اول تا 11 سوره مبارکه مومنون را تلاوت کرد، در مورد تربیت فرزندان گفت: برای من اهل قرآن بودن فرزند، مهم تر است، درست است که قاری قرآن بودن فضیلت بزرگی است اما همین که اهل قرآن باشد برای من کافی است.
تأثیر تلاوتهای پدر در خانه
وی در ادامه با اشاره به اینکه فرزندش تلاوتهای وی را در خانه گوش میدهد به دوران کودکی خودش اشاره کرد و افزود: به یاد دارم که در سالهای 61 و 62 که اوج تمرینات پدر بود روزانه چهار تا پنج ساعت تمرین تلاوت داشتند و این قضیه بر روحیه ما بسیار اثرگذار بود. قطعاً تلاوتهای من در منزل نیز بر فرزندم اثرگذار خواهد بود.
در ادامه علی سیاح گرجی، قاری بین المللی کشورمان با بیان اینکه پدرشان در قید حیات نیست، گفت: پدرم میرزا بود و دوستانی که داشتند نیز همه در کارهای خیر پیشقدم بودند، پدرم بر زبان فرانسه و عربی مسلط بود و علاقه بر تلاوت قرآن کریم داشتند، آن سالها جلسات قرآن کریم به صورت سیار در منطقه 11 برگزار می شد که برخی شبها اداره جلسه برعهده ایشان بود و در آن جلسات قرآن نیز تلاوت می کردند، پدرم همیشه من را تشویق به حضور در مسابقات قرآن میکرد و پیگیر فعالیتهای قرآنی من نیز بود.
ورود به جلسات آموزش استاد مولایی
علی سیاح گرجی در ادامه با بیان اینکه از سال 1352 و 53 وارد جلسات قرآن کریم شد، افزود: در آن سال وارد جلسه آموزش استاد مولایی شدم، با توجه به اینکه پدرم ادارهکننده جلسات قرآن کریم بودند بسیار مشوق من بودند که در مسابقات قرآن نیز شرکت کنم. به یاد دارم در آن سالها در مدرسه ای به نام مدرسه «قدس رضوی» مسابقات قرآن برگزار میکردند، آن مدرسه مدیر با فضیلت و مقتدری داشت که نماز جماعت دانشآموزان در آن اقامه میشد و از معدود مدارسی بود که اجازه این را داشت در آن مدرسه در مواقعی که لازم بود قرائت های قرآن را من انجام میدادم همین امر باعث شد تا این مسیر بیشتر و بهتر طی شود.
تمرینهای شبانه تلاوت در زیرزمین
وی بیان کرد: در آن سال ها خانه ما یک زیر زمین داشت که تمرینات تلاوت را در آنجا انجام میدادم، اغلب تلاوتهای من در شب بود و روزانه چندین ساعت تمرین داشتم. با استاد «سبزعلی» تمرینات بسیار زیادی داشتیم، نوارهای اساتید مصری را تهیه می کردیم و از روی آن به تلاوت می پرداختیم. آن سال ها به تلاوت های جدید بسیار اشتیاق داشتیم و سعی داشتیم تا همیشه خود را به روز نگه داریم و به اصطلاح از قافله عقب نمانیم.
مسعود سیاح گرجی در ادامه ضمن تمجید از تلاوت های پدر در گذشته اظهار کرد: یکی از توانمندی های پدرم این است که در تلاوت های خودشان از تحریرهای بداهه استفاده می کردند که این کار از کمتر کسی ساخته است، بسیاری از قراء قبل از تلاوت تمرین هایی را انجام می دهند و در زمان تلاوت اصلی آن را انجام می دهند یا از روی تلاوت دیگری تقلید می کنند اما تلاوت های استاد علی سیاح گرجی این گونه نبود و تحریرهای بداهه در آن بسیار دیده می شود و نوارهای این امر هم موجود است.
توصیهای به قاریان جوان
علی سیاح گرجی نیز در مورد این بخش از صحبت های فرزندش با اشاره به اینکه همیشه توصیه اش با قاریان جوانتر این بوده است که از تلاوت های اساتید قدیمی بیشتر استفاده کنند، گفت: قاریان زمانی که از قرائت های قاریان و اساتیدی همچون مصطفی اسماعیل، منشاوی، عبدالباسط، شعبان صیاد که تلاوت های بسیار استخوان داری دارند استفاده کنند، به نهایت پیشرفت خواهند رسید و حتی در مسابقات نیز موفق خواهند بود.
وی افزود: الان بسیاری از قاریان جوان از تلاوت های مختلف در قرائت خود استفاده می کنند، من خودم با استاد منشاوی و استاد عبدالباسط شروع کردم و در ادامه خداوند این توانایی را به من داد که بتوانم از اساتیدی همچون استاد غلوش و استاد شعبان صیادی نیز تقلید کنم.
این قاری بین المللی کشور در ادامه با اشاره به اینکه افراد بسیار زیادی مراجعه می کنند که چکار کنند تا در مسابقات رتبه بیاورند، خاطرنشان کرد: حتماً که نباید در مسابقات رتبه آورد و یا اینکه حتماً قاری قرآن شد، اگر استعداد وجود ندارد همان آیات مدنظر را حتی اگر با ترتیل هم تلاوت کنیم و نیت قرب الهی باشد یقین که حاصل خواهد شد.
نقش والدین در قرآنی شدن فرزندان
در ادامه مسعود سیاح گرجی در مورد اینکه برای تربیت قرآنی فرزندان باید چه طرح و نقشه ای را مدنظر قرار داد، گفت: برای تربیت قرآنی فرزندان حتماً باید یک طرح و نقشه را مد نظر داشت، من از زندگی پدر و مادر خودم الگو گرفتم، اولین نکته این طرح این است که دعا کنیم برای فرزندان خودمان که خود خداوند آنها را حفظ و تربیت کند و ما نیز به عنوان پدر و مادر و به عنوان تربیت کننده ثانویه یک سری وظایف داریم که باید به آنها عمل کنیم.
وی افزود: من به یاد دارم در کودکی هم مادرم و هم پدرم برای یادگیری قرآن کریم بسیار تأکید داشتند، اولین بار که قرآن خواندم حفظ سوره مبارکه تین بود که مادرم آن را به من آموزش داد. جو خانه به گونه ای قرآنی بود و بر نماز اول وقت بسیار تأکید می شد، هم اکنون هم به منزل پدر ومادر می روم بر نماز اول وقت تأکید می کنند و این سفارش آیات قرآن است پدرم حتی در این سن خود را مجاب می داند به من یادآوری کند، بنابراین من نیز موظف به این نوع عملکرد در خانه و در قبال فرزندانم هستم.
مسعود سیاح گرجی در ادامه و در تکمیل بحث تأثیر نقش والدین بر قرآنی شدن فرزندان، گفت: مادر در خانه ما نه تنها در ماه های محرم و صفر بلکه در تمام اوقات سال و در تمام روزها زمانی که آهنگی از تلویزیون پخش می شد و مناسب نبود، اجازه شنیدن آن آهنگ را به ما نمی داد و این بسیار تأثیرگذار است بر راه و روش آینده فرزندان و کودک همه اینها را یاد می گیرد. نماز خواندن ها و احکام گفتن ها را که می دیدم خود به خود راه برایم گشوده می شد. بسیار شکرگذار هستم که در محیطی پرورش یافتم که چنین پدر و مادری نصیبم شده است.
وی یادآور شد: البته در کنار این خوراک معنوی که پدر و مادر برای ما تهیه دیده بودند نباید از لقمه ناپاک نیز غافل شد که تأثیر بسیار زیادی در به انحراف کشیده شدن فرزندان دارد. من اینجا از پدرم قدردانی می کنم که تمام تلاش خود را انجام داد تا لقمه حلال به فرزندان خود بدهد، امام حسین(ع) به کوفیان فرمودند شما اگر بر ولی خدا تیر می کشید به این دلیل است که شکم هایتان از حرام پر شده است.
تولد در 13 رجب
در ادامه علی سیاحگرجی نیزبا بیان اینکه تولدش همزمان با روز 13 رجب در تقویم قمری بوده است و علت نامگذاری اش به نام علی نیز همین بوده، به بیان خاطراتی از سال های فعالیت خود در عرصه قرآن پرداخت و گفت: اولین مسابقاتی که شرکت کردم سال 1352 و مسابقات قرآن کانون توحید بود که چندین بار به اتفاق استاد عباس سلیمی در این مسابقات حضور یافتم. در یکی از آن سال ها عباس سلیمی رتبه اول را به دست آورد و من نیز غلط اعرابی داشتم که در نهایت سیزدهم شدم. این اولین مسابقات ما بود.
این قاری بین المللی در ادامه به مسابقات قرآنی که توسط رژیم پهلوی و برای ظاهرسازی برگزار شده بود اشاره کرد و افزود: در آن سال ها قرآنی ها آن مسابقات را تحریم کرده بودند و استاد مولایی نیز در مسجد لاله زار مسابقاتی را در مقابل مسابقات رژیم راه اندازی کرد. این مسابقات با هیجان و شور و شوق بسیار زیادی برگزار می شد، در اولین سال برگزاری آن مسابقات ششم یا هفتم شدم که به یاد دارم سوره مبارکه مائده را تلاوت کردم و یک اشتباه نیز داشتم. در آن مسابقات نیز استاد فاطمیان اول شد و استاد غفاری نیز رتبه دوم را کسب کرد.
وی اظهار کرد: بعد از انقلاب نیز مسابقات ادامه داشت و تا سال 1365 در مسابقاتی که توسط اوقاف در مسجد سیدنصرالدین برگزار می شد حضور می یافتم، در این سال توانستم به مرحله کشوری راه یافته و در آمل نیز رتبه دوم را به دست بیاورم و به عنوان نماینده ایران در مسابقات بین المللی قرآن کشور مالزی حضور یابم که خوشبختانه در آنجا نیز اول شدم.