به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مجتبی ایزدی، قائممقام شبکه قرآن سیما صبح امروز دوشنبه، 14 اردیبهشتماه، در جمع خبرنگاران از راهاندازی بانک جامع تلاوت قرآن کریم جهان اسلام خبر داد و گفت: شبکه قرآن سیما مأموریت هدایت و حفظ ارزشهای قرآنی جامعه را دارد و با اهداف مختلف و رفع مسکلات برای رسیدن به تلاوتهای ناب و فاخر، اقدام به راهاندازی این بانک کرده است.
تلاوت؛ اصیلترین و شریفترین هنر اسلامی
وی ادامه داد: تلاوت بهعنوان اصیلترین و شریفترین هنر اسلامی در اعماق دل و جان آدمی نفوذ کرده و با جاذبه خود میتواند انقلاب روحی ایجاد کند و دریچه انس با قرآن است. عمل به آموزههای قرآن کریم از طریق تلاوت سرعت داده میشود؛ در فرمایشات مقام معظم رهبری به موضوع تلاوت، اهمیت ویژهای داده شده است در حقیقت همه محافل، کرسیها و ... زمینه انس و سپس عمل به قرآن را فراهم میکند.
ایزدی با اشاره به اینکه بهرهگیری از تلاوت قرآن در تهیه برنامههای زنده و تولیدی صدا و سیما همچنین زمینه انس جامعه با قرآن کریم بسیار اهمیت دارد، گفت: برای راهاندازی این بانک، دو شعار در نظر گرفته شده است یکی زمینهسازی رشد و توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه و دیگری ایجاد تحولی در برنامهسازی قرآنی در رسانه ملی است.
وی درباره ضرورت ایجاد بانک جامع تلاوت قرآن کریم جهان اسلام گفت: این طرح آغازش از سال 88 بود و تاکنون حدود 10 درصد پیشرفت داشته است که امیدواریم با حمایت شورای توسعه فرهنگ قرآنی، ظرف دو تا سه سال آینده این بانک جامع به صددرصد برسد.
اهداف راهاندازی
ایزدی گفت: سه مشکل عدم شناخت تلاوت زیبا، عدم دسترسی و پرهزینه بودن دریافت تلاوتهای ناب با راهاندازی این بانک برطرف میشود؛ چرا که استفادهکننده از این بانک جامع، میتواند ظرف حدود یک دقیقه یا کمتر به آیه مورد نظر با تلاوت هر قاریای که مد نظر دارد، دست یابد. این بانک، دستیابی برنامهسازان صدا و سیما را برای دسترسی سریع به بهترین تلاوتها آسان میسازد. همچنین کمک میکند تا بهترین نسخه و کاملترین آن با کیفیت بالا در اختیار برنامهساز یا علاقهمندان به تلاوت قرآن قرار گیرد که دهه فجر امسال، سایت این بانک برای استفاده عموم راهاندازی میشود.
قائم مقام شبکه قرآن سیما نبود آرشیو کامل صوتی و تصویری از قاریان ایرانی را موضوع دیگر مورد توجه در این بانک برشمرد و اظهار کرد: این طرح برای اولین بار در نظام جمهوری اسلامی به اجرا درآمده است و تمامی تلاوتهای قاریان ایرانی در آن جمعآوری شده و پس از انجام کارشناسی توسط برترین کارشناسان قرآنی و نمرهدهی در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد.
دسترسی سریع به تلاوتهای درخواستی
وی با اشاره به اینکه این بانک، مشکل دسترسی سریع به تلاوتهای درخواستی را برای برنامهسازان برطرف میسازد، تصریح کرد: بسیاری از مخاطبان و شیفتگان تلاوت قرآن، علاقهمندی بسیاری دارند که از ابزاری مانند رادیو اینترنتی برای استماع تلاوتهای ناب مثل عبدالباسط، مصطفی اسماعیل و ... بهره گیرند که در اجرای این طرح این موضوع نیز در نظر گرفته شده است.
ایزدی منابع این بانک را در سه دسته نام برد و عنوان کرد: دسته اول، منابع صوتی مثل تلاوتهای مجلسی، استدیویی، ترتیل، تحقیق، فرازی از تلاوت و ... است که حتی ترجمههای گویا، منابعی مثل اذان، ابتهال، برنامههای صوتی قرآنی مثل زندگینامه قاریان و آشنایی با سورهها را شامل میشود. دسته دوم، منابع تصویری است که علاوه بر تصاویر تلاوتهای تحقیق و ترتیل ... متن قرآن کریم با خطوط مختلف و متنوع را شامل میشود. دسته سوم نیز منابع متنی مثل ترجمه قرآن کریم و آشنایی با سورهها، قاریان و... است.
قائم مقام شبکه قرآن سیما حمایت همه مراکز قرآنی را در پیشبرد این طرح مهم ارزیابی کرد و گفت: شرایط ترجمه متون به زبانهای مختلف در این بانک مهیا شده است و اجرای آن در آینده خواهد بود تا امکان شنیدن و دانلود همه کاربران در سراسر جهان اسلام فراهم گردد.
اولین گام؛ عرضه 12 هزار تلاوت صوتی
ایزدی گفت: تاکنون 12 هزار تلاوت صوتی در همین بخش اول کار یعنی همان 10 درصد آماده شده و هنوز تلاوت تصویری قرار نگرفته است البته جمعآوری 100 هزار تلاوت صوتی و 50 هزار تلاوت تصویری در این بانک پیشبینی شده است.
وی نحوه دسترسی به این تلاوتها را در چند بخش بیان کرد و افزود: ما از شبکه رادیویی قرآن و دیگر نهادهای قرآنی و شخصیتهای حقیقی و حقوقی چه در ایران و در سایر کشورها برای تکمیل این بانک استفاده میکنیم. بهطور نمونه پس از انقلاب مصر بسیاری از کلکسیونرها آمادگی عرضه و فروش تلاوتهای خود را دارند، همچنین افرادی که به اصطلاح سمعیون، پامنبری قاریان مطرح مصری بودند مانند مصطفی اسماعیل، حصان و... بودند، خریداری شود.
ایزدی تأکید کرد: البته کارشناسی این تلاوتها برای حذف تکراریها و آرشیو بهترین نسخه، کار مهم و اساسی این بانک است و البته هنوز برای 12 هزار تلاوت صوتی موجود، کار کارشناسی صورت نگرفته است.
عضویت امور فناوری و رسانههای نوین صدا و سیما
قائم مقام شبکه قرآن سیما با اشاره به اینکه همه کارکردهای رسانهای این بانک پیشبینی شده است و امور فناوری و رسانههای نوین صدا و سیما نیز عضو کمیته اجرای این بانک هستند اظهار کرد: علاوه بر برنامهسازان صدا و سیما عموم علاقهمندان میتوانند از طریق سایت اینترنتی به این تلاوتها دسترسی داشته باشند.
وی بیان کرد: چهار گروه وظیفه تکمیل این بانک جامع را خواهند داشت یکی از این گروهها گروه «جذب منابع» است که این گروه خود شامل سه بخش جذب منابع صوتی، متنی و تصویری است؛ گروه بعدی «نرمافزار و گرافیک» است و گروه دیگر کار «کارشناسی تلاوتها» را برعهده دارد، گروه دیگری نیز با عنوان «ارتباطات» پیشبینی شده است که کار پاسخگویی به مخاطبان و دریافت منابع صوتی و تصویری افراد حقیقی را نیز عهدهدار است. گروه «اجرایی» نیز مدیریت کل کار را برعهده داشته و مسائل مالی را مدیریت میکند.
وی اعلام فراخوان عمومی برای دریافت تلاوتهای ناب از افراد حقیقی را منوط به ایجاد زیرساختها و منابع مالی دانست و گفت: البته هزینهها برای این کار قطعاً بالا است و بودجه خرید منابع بانک در برنامههای شبکه قرآن سیما در نظر گرفته شده و به شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارائه شده است. قطعاً بخش کارشناسی نیز بسیار هزینهبر است.