کد خبر: 3257237
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۱
آشنایی با مؤسسه قرآنی ریّان؛

حدیثی از پیامبر(ص)؛ جرقه‌ای برای راه‌اندازی مؤسسه ریّان/ ‌نماد حضور جدی خیران قرآنی

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: مؤسسه قرآن و عترت ریّان، مؤسسه‌ای است که عام‌المنفعه بودن‌ ویژگی بارز آن است و نامش ‌الهام گرفته از حدیثی از پیامبر(ص)«بهشت دری دارد به نام ریّان یعنی سیراب شده که فقط روزه‌داران از آن وارد می‌شوند و چنان سیراب می‌گردند که هیچگاه تشنه نگردند» است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن‌(ایکنا)، در ادامه معرفی مؤسسات ‌قرآنی مردم‌نهاد فعال، این بار به سراغ مؤسسه‌ای رفته‌‌ایم که با مشارکت مردمی در راه آموزش قرآن قدم گذاشته و همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

مؤسسه قرآن و عترت ریّان، مؤسسه‌ای است که با همکاری اساتید برجسته قرآنی، مردم منطقه 9 را با آموزه‌های قرآنی آشنا و کلاس‌های متنوعی را برایشان برگزار می‌کند.

مؤسسه قرآن و عترت ریّان  ‌از‌ سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده و از همان ابتدای امر ‌حدیث «بهشت دری دارد به نام ریّان یعنی سیراب شده که فقط روزه‌داران از آن وارد می‌شوند و چنان سیراب می‌گردند که هیچگاه تشنه نگردند». (پیامبر اکرم (ص)) را محور کار خود قرار داده و با الهام از این حدیث نام ریّان را برای خود برگزیده است.
مصطفی کلانکی، مدیر مؤسسه قرآن و عترت ریّان با اشاره به نحوه و هدف ‌تأسیس این مؤسسه ‌اظهار کرد:‌ از سال 67 تا سال 88 در مساجد و مدارس به همراه همسرم جلسات قرآنی برگزار می‌کردیم.
تا سال 1375 عضو گروه همخوانی اسوه بودم، و فعالیت‌های زیادی در این زمینه داشتم.

کلانکی با اشاره به فرموده پیامبر گرامی اسلام(ص) که می‌فرمایند: «فَإِذَا الْتَبَسَتْ عَلَیْکُمُ الْفِتَنُ کَقِطَعِ اللَّیْلِ الْمُظْلِمِ فَعَلَیْکُمْ بِالْقُرْآنِ» ادامه داد: جرقه ابتدایی راه‌اندازی این مؤسسه ‌همزمان با فتنه 88 بود، در واقع از همان موقع بود که با بررسی وضعیت جامعه و نگرانی و احساس خطر مردم از این فتنه با همفکری همسر خود تصمیم گرفتم تا در راه ترویج آموزه‌های قرآنی در میان مردم قدم گذاشته و با بهره‌گیری از حدیثی از پیامبر(ص) که واژه ریّان در آن عنوان شده است، مؤسسه‌ قرآنی را به راه بیاندازیم و  در همین راستا ساختمانی را رهن کرده و کلاس‌های قرآنی را در آن برگزار کردیم. نکته قابل توجه فعالیت این مؤسسه در ابتدای راه این است که شرکت‌کنندگان این کلاس‌های از مناطق مختلف شهر تهران بودند.
مدیر مؤسسه ریّان ادامه داد: چون مؤسسه ریّان عام‌المنفعه است و از نظر مالی توسط افراد خیّر پشتیبانی می‌شود، ساختمان شماره 2 مؤسسه را فرد خیری ساخته است و در اختیار مؤسسه جهت کارهای آموزشی قرار داده است.

معرفی مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت رَیّان تهران

مؤسسه قرآن و عترت ریّان یک مؤسسه کاملاً مردمی و عام‌المنفعه است که با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به جهت نشر فرهنگ غنی قرآن‌کریم در جامعه، با همت جمعی از اساتید قرآنی و ایثارگر دفاع‌مقدس، به حول و قوه الهی در منطقه غرب تهران، فعالیت‌های خود را در رابطه با ثقلین مورد توصیه پیامبر عظیم‌الشأن اسلام(ص)، در تمامی سطوح و سنین مختلف، آغاز کرده است.

مختصری از اساسنامه «مؤسسه‌ی فرهنگی قرآن و عترت ریّان تهران»

1- نوع مؤسسه که با اهداف فرهنگی و مقاصد غیر‌تجاری، غیر‌سیاسی و غیر‌صنفی تأسیس شده، غیر‌انتفاعی و عام‌المنفعه است.
2- به‌‌منظور نیل به اهداف و موضوع فعالیت‌های فرهنگی، پیش‌بینی شده در اساسنامه، مؤسسه می‌تواند با رعایت مقررات مربوطه به عملیات زیر مبادرت کند:
  • ‌ اهتمام و برنامه‌ریزی در جهت تأمین هزینه‌های مؤسسه
  • ‌نگهداری، توسعه و گسترش، پرداخت هزینه‌های پرسنلی و جاری، اعطای جوایز به اشخاص، تهیه‌ی مواد، وسایل و کالاهای مورد نیاز
  • ‌مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور بالابردن سطح کارآیی و توانایی‌های مؤسسه
  • ‌ انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی و ارائه‌ خدمات به آن‌ها در محدوده‌ اهداف و موضوع اساسنامه
  •‌ اخذ وام از اشخاص، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری
  • ‌‌قبول وقف، هبه، کمکهای مردمی و دولتی
3- به لحاظ غیر‌انتفاعی و عام‌المنفعه بودن مؤسسه، صاحبان سرمایه حق برداشت و یا تخصیص هیچگونه سودی را ندارند. تمامی اموال و دارایی‌هایی‌ که به مؤسسه تعلق گرفته یا بعداً به دارایی آن افزوده شود، در دفاتر مربوطه ثبت خواهد شد. در صورتی که از محل فعالیت‌های مؤسسه درآمدی حاصل شود، پس از کسر هزینه‌های جاری و قانونی، بقیه به عنوان ذخیره‌ی احتیاطی برای توسعه و پیشبرد امور مؤسسه در نظر گرفته خواهد شد. (غیرقابل تغییر)
4- با عنایت به اینکه مؤسسه غیرانتفاعی و عام‌المنفعه می‌باشد، در صورت انحلال، مؤسسان پس از برداشت سرمایه اولیه، کلیه اموال و دارایی باقیمانده مؤسسه در اختیار ولی فقیه و یا مؤسسه عام‌المنفعه‌ی دیگری قرار می‌گیرد.
اهداف مؤسسه‌ی فرهنگی قرآن و عترت ریّان تهران

- گسترش و بسط ایمان و اعتقاد و عمل به کلام وحی و معارف اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و تبعیت از مکتب و تفکر تشیع علوی
- تعلیم و تربیت قرآن‌آموزان در سنین مختلف
- توسعه و ترویج فرهنگ غنی قرآن‌کریم
- شناسایی و جذب استعدادهای قرآنی، ارتقاء و شکوفا کردن آن‌ها
فعالیت‌ها  و کلاس‌ها

حفظ  3 و 6 ساله قرآن‌، تفسیر‌، روخوانی و روان‌خوانی‌، تجوید، صوت و لحن قرآن‌‌، آشنایی با نهج‌البلاغه، مهدویت(آشنایی با مبانی و مفاهیم مهدوی)، کلاس‌های حفظ جزء 30 قرآن ویژه خردسالان، مهد قرآنی با همکاری مکتب القرآن‌الکریم(ویژه خردسالان 4 و 5 ساله)، پیش‌دبستان قرآنی با همکاری مکتب القرآن‌الکریم(ویژه کودکان 6 ساله)، تربیت فرزند از نگاه اسلام، خانواده در اسلام، آموزش زبان قرآن(زبان عربی)، دوره‌های تربیت مربی قرآن‌، برگزاری مسابقات قرآن و عترت در سطح شهر تهران، برگزاری اردوهای زیارتی و سیاحتی.

برگزاری دوره تربیت مربی پیش دبستان با حضور کارشناسان وزارت آموزش و پرورش ‌

قال رسول‌الله(ص): مُعَلِّمُ‌القُرآنِ و متعلّمُه یَستغفر له کلُّ شیءٍ حتّی الحوتُ فی‌البَحر(مستدرک‌الوسایل،ص14)
با عنایت به رسالت مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت ریّان مبنی بر آموزش‌های عمومی و تخصصی قرآن‌ کریم و با توجه به سیره ائمه اطهار(ع) که آموزش در کودکی به‌ویژه در امور معنوی و آموزش قرآن را توصیه کرده‌اند و به‌گونه‌ای که در بیان نورانی نبی مکرم‌ اسلام(ص) در جمله‌‌ مشهور «العلم فی الصغر کالنقش فی الحجر» آمده است که آموختن دانش در کودکی همانند نقش بر سنگ، ماندگار خواهد بود، بنابر این دیدگاه، ساختار شخصیت انسان در سنین قبل از دبستان شکل می‌گیرد. لذا ضرورت ایجاب می‌کند که در این مقطع سنی بنیان تربیت و ساختار شخصیت را با فرهنگ و معارف غنی قرآن‌ و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) پایه‌ریزی کرد و این امر میسر نخواهد بود مگر اینکه مربیانی متعهد، خبره و توانمند که به علوم روز(روانشناسی رشد و روش‌های یاددهی‌ ـ یادگیری و ...) نیز مجهز باشند.
طراحی دوره تربیت مربی پیش دبستان

مؤسسه ریّان با دعوت از 2 تن از اساتید و پیشکسوتان آموزش پیش دبستانی وزارت آموزش‌ و پرورش، آقایان عباس سرشورخراسانی و مسعود تهرانی‌فرجاد و تشکیل جلسات منظم با حضور این عزیزان، دوره تربیت مربی جامع پیش دبستانی را طراحی کرد.
هدف دوره تربیت مربی پیش دبستان

1- ترویج و تعمیق فرهنگ غنی قرآن‌ کریم و توسعه فراگیر انس با قرآن در جامعه
2-  شناسایی نیروهای مستعد توانمند و تربیت همه جانبه آنان جهت تدریس و فعالیت در کلاس‌های آموزش پیش دبستانی
3- تقویت مهارت‌های تدریس در فعالیت‌های قرآنی پیش دبستانی
4- چگونگی ایجاد زمینه انس و الفت کودکان با قرآن و آموزه‌های اهل بیت(ع)
اساتید دوره تربیت مربی پیش دبستانی

اساتیدی که در «مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت رَیّان» فعالیت می‌کنند در زمینه‌های مرتبط با فعالیت‌های آموزشی مؤسسه در سطح تحصیلات بالایی بوده و از تجربه خود در آموزش استفاده می‌کنند.
این مؤسسه با همکاری اساتیدی چون: آقایان غلام‌عباس سرشورخراسانی، کیومرث سلطانی، مسعود وکیل، مسعود تهرانی فرجاد، خانم‌ها: برزین، مالمیر، طاهری، بابایی، فروزبخش به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

واحد تبلیغ و ترویج

این بخش شامل برگزاری محافل انس با قرآن، کلاس‌های عمومی احکام، تفسیر قرآن، صحیفه سجادیه، نهج‌البلاغه و همچنین برگزاری محافل جشن و عزاداری در مناسبت‌ها، برگزاری نمایشگاه‌ها و ارائه محصولات فرهنگی است.
برنامه‌های جاری در  طول سال
چهارشنبه شب‌ها:
• استاد حجت‌الاسلام‌ والمسلمین محمدرضا اعوانی
• از ساعت 19:30 تا 21:30
• برنامه جلسه: جلسه عمومی قرآن کریم، زیارت عاشورا، معارفی از صحیفه سجادیه، مداحی ذاکرین اهل بیت‌(ع)
پنج‌شنبه شب‌ها:
• استاد حجت‌الاسلام والمسلمین سید‌ابراهیم راد
• از ساعت 19 تا 20:30
• برنامه جلسه: تفسیر تخصصی قرآن کریم

مهد قرآنی و مرکز پیش‌دبستانی ریّان

واحد مهد و پیش دبستانی با تأکید بر رشد همه جانبه نونهالان، در 5 روز هفته صبح تا ظهر، آموزش‌های زیر را ارائه می دهد:
آموزش و حفظ تعدادی از سوره‌های جزء 30 قرآن‌کریم و ادعیه، آشنایی با مفاهیم قرآنی، احادیث پیامبر‌(ص) و ائمه معصومین‌(ع) و نماز، آموزش ویژه‌ی نونهالان به‌صورت غیر‌مستقیم و با بهره‌گیری از بازی، قصه، شعر، نمایش‌های تجسمی آموزشی، دریافت آگاهیی‌های لازم در حیطه‌های تربیت دینی، مفاهیم علوم، ریاضی، تربیت بدنی، هنر و ... در طول یک سال تحصیلی در قالب واحدهای کار‌(هماهنگ با ساختار واحدهای کار تألیف و تدوین کتب درسی وزارت آموزش و پرورش)، آموزش قوانین بهداشتی، زیست محیطی، قانون‌پذیری و آداب اجتماعی، رشد مهارت‌های حسی- حرکتی از طریق بازی‌های کودکانه.

واحد مشاوره

در این مؤسسه واحد مشاوره فعال است و نسبت به افزایش آگاهی خانواده‌ها در زمینه‌های زیر فعالیت می‌کند:
الف) مشاوره عمومی در زمینه‌های تربیت فرزند از نگاه اسلام، خانواده قرآنی و مباحث مورد نیاز خانواده‌ها
ب) مشاوره تخصصی با تعیین وقت قبلی در زمینه‌های همسرداری، تربیت فرزند، مشاوره‌های تحصیلی و مباحث مورد نیاز

اعزام قرآن‌آموزان به سفرهای زیارتی

در ادامه می‌توان به فعالیت‌های دیگر این مؤسسه از جمله اعزام قرآن‌آموزان به سفرهای زیارتی چون مشهد مقدس و مکه مکرمه‌ و برگزاری اردوهای یک‌روزه آموزشی، تفریحی، زیارتی، آشنا کردن نوآموزان با مناسبت‌های ملی و مذهبی اشاره کرد.

مشارکت‌های مردمی
کمک‌های خیرین به مؤسسه‌ فرهنگی قرآن و عترت ریّان تهران جهت مشارکت در امر توسعه و ترویج فعالیت‌های مؤسسه از طریق کمک‌های نقدی، کمک‌های غیرنقدی به صورت(تهیه قرآن‌کریم، جوایز و محصولات قرآنی، تأمین وسیله نقلیه برنامه‌های زیارتی و سیاحتی، تجهیزات آموزشی و اداری، فعالیت‌های انتشاراتی، تبلیغاتی، فعالیت‌های تأسیساتی و خدماتی، در اختیار قرار دادن ساختمان شعبات)، هدیه وقف و هدیه ثلث اموال که بنا به فرمایشات مراجع عظام هر انسانی می‌تواند نسبت به نحوه مصرف ثلث اموال خویش وصیت کند، انجام می‌شود. لذا با توجه به اساسنامه، مؤسسه می‌تواند هدیه ثلث اموال را دریافت کند.

گفتنی است؛ مؤسسه قرآن و عترت ریّان در خیابان آزادی، بلوار استاد معین، خیابان طوس غربی پلاک 617 واقع است.

گزارش از علی‌اکبر اسلامی

captcha