مسعود سیاح گرجی، قاری بینالمللی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، در مورد دلایل گرایش بسیار کم قاریان قرآن به سمت حفظ قرآن کریم، گفت: با توجه به اینکه خواستهای از بالا به پائین در این زمینه مطرح نشده است، گرایش به سمت حفظ قرآن نیز کم بوده است، مطمئناً اگر خواستههای مسئولان در این زمینه مطرح میشد گرایش قاریان به این سمت نیز افزایش مییافت.
شرط دانشگاه الازهر برای پذیرش دانشجو
وی در ادامه به قاریان مصری که اکثراً حافظ قرآن کریم نیز هستند اشاره کرد و افزود: یکی از شرایط دانشگاه الازهر مصر این است که دانشجویان برای ورود باید حتماً حافظ کل قرآن کریم باشند. در کشور ما چنین مطالبهای وجود نداشته و بنابراین گرایش به سمت آن نیز کم بوده است.
این قاری بینالمللی درباره لزوم گرایش قاریان قرآن به سمت حفظ آیات الهی، تصریح کرد: قطعاً این کار به دلایل مختلف لازم است، یکی از این دلایل کمک به بهبود و تسلط بر تلاوت است. البته شرطی بر این امر نیز مترتب است، حافظ کل قرآن کریم شدن پروژه سنگینی است، حفظ قرآن یک مسئله است و نگهداری و تثبیت آن هزار و یک مسئله است و نیاز به وقت بسیار زیادی دارد.
چالشی به نام زمان بر بودن حفظ قرآن
سیاحگرجی با بیان اینکه یک حافظ قرآن کریم برای تثبیت حفظ خود باید روزانه چندین جزء را مرور کند، اظهار کرد: من تعدادی از حافظان قرآن کریم را میشناسم که چون زمان کافی برای مرور محفوظات خود نداشتهاند، در حال حاضر حافظ نیستند. اگر ملاحظه میشود که در کشور مصر قاریان کل قرآن کریم را حفظ هستند، به این دلیل است که کار قرائت در این کشور یک حرفه است و قاری تمام وقت خود را در اختیار قرائت قرار میدهد.
وی بیان کرد: در کشور ما این گونه نیست، یک قاری قرآن زمان زیادی از وقت خود را با توجه به شغلی که در اجتماع از وکالت گرفته تا تدریس و ...دارد، به آن اختصاص میدهد و زمانی برای ورود به عرصه حفظ قرآن کریم باقی نمی ماند. به اعتقاد من مطالبه حفظ قرآن از قاریان چندان مطلوب نیست.
تأثیرات حفظ قرآن بر روی تلاوت
این فعال قرآنی کشورمان در مورد تأثیرات حفظ قرآن کریم بر روی تلاوت قاریان، عنوان کرد: یقیناً تأثیرات بسیار زیادی دارد و قبل از هر چیز تسلط قاری را بر آیات بیشتر می کند و در کل برای قرائت چشم انسان در اختیار خودش باشد، تسلط و تمرکز را افزایش خواهد داد.
سیاح گرجی با بیان اینکه با تمام این وجود این مسئله مورد توجه قاریان قرار دارد، در مورد چالشهای پیش روی قراء برای گرایش به سمت حفظ کلامالله، گفت: زمانی که یک قاری قرآن از صبح تا شب باید به فکر کسب درآمد و پرداختن به شغلی که نسبت به آن تعهد دارد باشد، زمانی برای حفظ باقی نخواهد ماند، بنابراین اولین چالش زمان است؛ زمانی که شغل اصلی یک قاری قرائت قرآن نیست و این گونه نیست که دارای یک کرسی ثابت باشد و در طول روز چندین نوبت در آنجا به تلاوت بپردازد، نمیتوان انتظاری در این زمینه داشت.
ورود قاریان به عرصه حفظ قرآن پشتیبانی خاصی را میطلبد
این قاری بینالمللی تصریح کرد: اگر جامعه بخواهد در این زمینه مطالبه رسمی داشته باشد باید قاریان را تأمین کند و قرائت را به عنوان شغل آنها در نظر بگیرد، آن زمان اگر این مطالبه مطرح شود مطالبه برحقی است و در غیر این صورت جای طرح ندارد. البته شورای عالی قرآن پیشنهاداتی در این زمینه مطرح کرده است که حداقل قاریان قرآن قطعات معروفی را که بیشتر تلاوت میکنند، حفظ کنند که این امر در حال تحقق یافتن است.
سیاحگرجی با بیان اینکه سعی دارد تا قطعاتی را که تلاوت میکند از حفظ تلاوت کند، گفت: همان طور که گفته شد اگر قاریان در زمینه حفظ قطعات مختلف میتوانند ورود داشته باشند همان گونه که تا الان داشتهاند، اما در زمینه حفظ کل کمی ناممکن است چرا که این امر نیاز به پشتیبانی دارد؛ در واقع قاریان ما به دلیل مشغولیتهای زندگی زمان برای قرائت هم ندارند حال حفظ قرآن جای خودش را دارد.
چگونه قاریان را به سمت حفظ قرآن سوق دهیم
وی در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این سؤال که از چه راهی میتوان قاریان قرآن را به سمت حفظ قرآن کریم سوق داد، گفت: باید کار تلاوت قرآن کریم در داخل کشور به صورت یک حرفه تعریف شود و دولت برای آن خدمات و پشتیبانیهایی در نظر بگیرد و آنها را تأمین کند. جریان باید منظم شود مانند مصر که یک قاری، قاری مخصوص یک مسجد است، در ایران نیز این گونه شود، آنها مجبورند هر روز تلاوت کنند اما در ایران چنین چیزی وجود ندارد.
سیاح گرجی در پایان بیان کرد: حداقل چیزی که می توان به آن اکتفا کرد این است که قاریان قرآن کریم، قطعات معروفی را که اجرا می کنند، هم به ترجمه آن مسلط باشند و هم اینکه از حفظ نیز تلاوت کنند.