حجتالاسلام والمسلمین محمد جواد ابوالقاسمی، عضو هیئت علمی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی(سمت) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مراقبت معنوی را بالاتر از هرگونه مراقبت دیگری در حوزه پزشکی و پرستاری دانست و عنوان کرد: در نگاه ما مراقبت معنوی بالاتر از آن چیزی است که در حوزه مراقبت معنی پیدا میکند.
وی تصریح کرد: مراقبت معنوی یعنی اینکه فردی که میخواهد به مراقبت از فرد دیگری اقدام کند خود باید به درجه بالایی از معنویت رسیده باشد اگر کسی که معنوی نباشد یعنی قلب و روح او تربیت نشده باشد، نمیتواند سلامت معنوی داشته و در نتیجه اقدام به مراقبت معنوی از دیگران کند، اگر کسی میخواهد اثری بر فرد دیگری بگذارد یا سخنی را به دیگری بقبولاند در درجه نخست خود باید آن را قبول داشته باشد.
هدف مراقبت معنوی ارتباط روحی، قلبی و معنوی با بیمار است
ابوالقاسمی ادامه داد: هدف از مراقبت معنوی ارتباط روحی، ارتباط قلبی و ارتباط معنوی با بیمار است و این تنها از انسانهایی بر میآید که خود در درجهای با از معنویت باشند این مسأله باید در دانشکدههای پزشکی و پرستاری نهادینه شود برنامه گستردهای برای آن داشت.
عضو هیئت علمی سمت بیان کرد: یک سلسله موارد دیگر در مورد مراقبتهای معنوی مطرح میشود و آن این است که مثلا بیمار میخواهد برای او قرآن و ادعیه مذهبی بخوانید اینها بخشی جزئی از مراقبت معنوی هستند.
مراقبت معنوی یعنی مراقبتی با حفظ کرامت انسانی بیمار
وی تأکید کرد: آنچه مهم است الحمایته التلطیفیه است یعنی مراقبت همراه با لطف و حفظ کرامت انسانی بیمار؛ وقتی این چنین عمل کنیم آنگاه میتوان ادعا کرد که از بیمار مراقبت معنوی انجام داده ایم.
وی خاطر نشان کرد: یک پرستار و یک پزشک باید بدانند همه انسان ها و بیماران نزد خداوند تکریم شدهاند و دارای کرامتی از جانب او هستند، متأسفانه این مسأله تا حدودی در جامعه گم شده است که امیدوارم برای رسیدن به درجه ای بالا از سلامت این مسأله دوباره در جامعه پزشکی زنده شود.