به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، محمدباقر نوبخت، سخنگوی قوه مجریه در نشست خبری امروز خود، با بیان دو خبر، گفتوگویش را آغاز کرد. او ابتدا خبری درباره ابلاغ رئیسجمهور درباره صرفهجویی 6 هزار میلیارد تومان اعتبارات جاری داد و گفت: این مبلغ به اعتبارات عمرانی افزوده میشود.
نوبخت توضیح داد: به این ترتیب برنامهریزی شد در سال جاری پرداخت اعتبارات عمرانی در کشور برای طرحهای نیمه تمام به بیش از 40 هزار میلیارد تومان افزایش یابد که نسبت به بودجه عمرانی 32 هزار میلیارد تومان سال 93 و 21 هزار میلیارد تومان سال 92 نشان از عزم دولت برای سرمایهگذاری در طرحهای عمرانی دارد. اگر بتوانیم بخشی از طرحهای ناتمام را طبق تکلیف قانونی به بخش غیردولتی واگذاری کنیم، میتوانیم سرعت بیشتری به طرحهای عمرانی بدهیم. در این امر سازمان مدیریت و برنامهریزی دستورالعمل 12 مادهای فراهم کرده و زمینه اجرای این ابلاغ را فراهم خواهد کرد و در پایان سال نیز، چگونگی اجرای این سیاست را اطلاعرسانی میکنیم.
دستاوردهای وزارت جهاد کشاورزی در اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی
نوبخت خبر دومی هم در ابتدای سخنانش داد که درباره عملکرد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بود. او گفت: در سال گذشته بعد از اینکه از سوی مقام معظم رهبری سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در هیات وزیران ابلاغ شد، آقای دکتر جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری مسئولیت نظارت عالیه بر این کار را بر عهده گرفت و ماموریت هماهنگی و پی جویی این سیاستها به سازمان مدیریت و برنامه ریزی و شورای اقتصاد واگذار شد. برنامه هر یک از دستگاه های اجرایی در شورای اقتصاد مطرح و به تصویب می رسید. اکنون یک سال از آن زمان می گذرد و انتظار داریم از عملکرد دستگاه های اجرایی فراتر از برنامه تهیه شده درباره سیاستهای اقتصاد مقاومتی باخبر شویم. برای همین، از دیروز، شورای اقتصاد دستگاه به دستگاه، گزارش عملکرد و دستاوردها را درباره اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی دریافت کرد. اولین دستگاه که گزارش خود را در این باره بیان کرد، وزارت جهاد کشاورزی بود. دستاوردهای یکساله این وزارتخانه، متناسب با سیاستهایی که به آن ابلاغ شد به این شرح است:
نخستین دستاورد در ارتباط با کاهش طراز منفی تجاری غذایی کشور از 8 میلیارد دلار به 5.4 میلیارد دلار بود. همچنین افزایش ارزش صادرات مواد غذایی به میزان 27 درصد رسید. ذخایر استراتژیک محصولات راهبردی افزایش یافت که برای این محصولات، به ویژه گندم بیش از 6 ماه ذخیره راهبردی داریم. افزایش خرید گندم از مردم از 4.8 میلیون تن به 6.7 میلیون تن رسید. همچنین در ارتباط با رشد تولیدات محصولات زراعی، شیلات، دام و طیور به رشد 6.6 درصد رسیده ایم.
او درباره سایر دستاوردهای وزارت جهاد کشاورزی توضیح داد: همچنین رشد بخش زراعت 8.2 درصد، باغبانی 3.1 درصد، گل و گیاهان زینتی 5 درصد بود. رشد بخش دام و طیور معادل 4.9 درصد بود و اجرای عملیات آبخیز داری در سطح 500 هزار هکتار از اراضی در راستای این سیاستها انجام شد. بهسازی جنگل های غرب در سطح 26 هزار هکتار با تامین 700 هزار نهال انجام شد و تولید 34 میلیون اصله نهال با مشارکت مردم را شاهد بودیم. ممیزی و اصلاح مراتع در سطح 700 هزار هکتار نیز صورت گرفت.
نوبخت گفت: اینها بخشی از دستاوردهای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی توسط این وزارتخانه بود.از جلسات دیگر شورای اقتصاد، گزارش عملکردی دریافت کنیم، به اطلاع مردم خواهم رساند.
سخنانم را درست منعکس نکردند
سخنگوی دولت در بخش دیگری از سخنانش از رسانه ها خواست سخنان او را به درستی و با دقت منعکس کنند. نوبخت در این باره گفت: از همه اصحاب رسانه که اخلاق حرفه ای را رعایت می کنند تشکر می کنم. خواهشمندم به این اخلاق، چیزی هم به نام دقت در کار اضافه شود. در هفته گذشته دو خبر منتشر شد که واقعا تاسف خوردم. فایلهای ضبط شده صوتی و تصویری این اخبار هم موجود است. در شهرکرد بعد از اینکه بازدید 3 روزه از استان چهارمحال و بختیاری به ویژه طرحهای عمرانی سفر آقای رئیس جمهور را پیگیری می کردم، در پایان، جلسه مطبوعاتی با خبرنگاران بختیاری داشتیم. سئوالی درباره لیستی مطرح شد و پرسیدند چقدر وزیر و استاندار در تعداد بالایی، قرار است در برنامه تغییر دولت قرار گیرد. من گفتم هر چند بحث تغییر با توجه به جایگاه رئیس جمهور و مطالبات مردم، و نتایج ارزیابی ها، طبیعی است و نفس عمل درست است، اما این حرفها صحت ندارد و اگر کسی از این تغییرات باخبر شود، من هستم. من مسئول سازمان مدیریت و برنامه ریزی هستم و حتی سخنگوی قوه مجریه هستم و این حرفها را تایید نمی کنم و چنین چیزی وجود ندارد. برخی رسانه ها نوشتند نوبخت اظهار بی اطلاعی کرد. ولی دو سه رسانه این را نوشتند که تغییرات وسیع است و سخنگوی دولت نیز این تغییرات را نفی نکرد. این اخبار در حالی منتشر شده بود که من نفی کردم و به هیچ وجه در دستور کار دولت، تغییر استانداران و وزرا مطرح نیست و خواهشمندم به موضوعی که از بن بی اساس است، دامن نزنید. کامنتهایی که زیر این اخبار می آید را بخوانید و ببینید چطور می شود یک عده زیادی را سر کار گذاشت و بسیاری درباره اخبار کذبی از این دست اظهار نظر کنند. این مسئله از بن و پایه رد می شود و بنده از سوی هیات دولت از رسانه ها تشکر می کنم و از رسانه ها می خواهم اجازه ندهید به این مسایل دامن زده شود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، درباره تجربه دیگر خود در مواجهه با اخبار اشتباه، سخن گفت و توضیح داد حتی صدا و سیما نیز اخبار را به خوبی منعکس نمی کند. نوبخت در این باره گفت: نکته عجیب دیگر، خبر دیروز بود که اعلام شد نوبخت حذف 4 میلیون یارانه بگیر را تایید کرد. این مسئله حی و حاضر و قابل دسترسی است. دیروز طی بازدیدی که از جهاد دانشگاهی داشتم، خیلی از ظرفیتهای علمی این بخش مشعوف بودم و امیدوارم ما بتوانیم در راستای استقرار جایگاه نخست علمی در منطقه دست یابیم. برخی از خبرنگاران هم در ارتباط با دستاوردهای علمی و فناوری، سئوال داشتند. یکی هم می خواست درباره مسئله یارانه ها ورود کند و گفتم فردا در جلسه مطبوعاتی این بحثها را بگذارید مطرح شود. درباره اجرای بودجه و تبصره 20 هم سئوالی شد . کلیت منابع و مصارف توضیح داده شد و گفتیم اگر آن احکام اجرایی شود باید 4 میلیون نفر حذف می شدند، ولی ما این کار را نکردیم چون پایگاه اطلاعاتی دقیق نداریم و برخی زندگی شان را روی پایه یارانه ها گذاشته اند. واقعا هم برنامه ای که برای اجرای این قانون لازم است، باید بعد از نوشتن دستورالعمل تبصره 20 اجرا شود و وزارت رفاه نیز در این باره اطلاع رسانی می کند . اگر لازم باشد بنده به عنوان سخنگو مسئله ای را مطرح کنم، نیز از ظرفیت اطلاع رسانی به مردم استفاده خواهم کرد. ولی این را دیدیم برخی از رسانه ها به شکل دیگری منتقل کردند و بعد به استناد این خبر، شخصا مشاهده کردم شبکه 2 در اخبار 10 و نیم شب، این سخن را از شخص بنده نقل کرد. این اتفاق نیفتاده که 4 میلیون نفر حذف شده باشد. این که قانون تکلیف کرده و وزارت رفاه باید این کار را بکند بحث دیگری است ولی این که این اتفاق نیفتاده، موضوع دیگری است. از رسانه ها می خواهیم اخبار را به صورت دقیق و با دقت منتشر کنند.
بانکها به بورس وارد نمیشوند
نوبخت در بخش دیگری از سخنان درباره سئوالی که در خصوص بحران در بورس پرسیده شده بود، اینطور پاسخ داد:در ارتباط با بورس و رابطه اش با نرخ سود بانکی باید گفت، دو بازار در اقتصاد مطرح است: بازار پول و بازار سرمایه. این دو با همدیگر مرتبطند ولی هر کدام از قواعد خاصی تبعیت می کنند. همه مکاتب در تعیین نرخ سود بانکی یا میزان عرضه پول، به مولفه های مختلفی اشاره می کنند که یکی "بازدهی پول در دیگر بازارها" است. با توجه به این موارد، از سوی شورای پول و اعتبار، نرخهای جدید برای تسهیلات و سپرده انتخاب شد و این تاثیر منفی در بازار بورس نخواهد داشت. بازار بورس مقداری هم تحت تاثیر عوامل سیاسی و روانی و سایر مسایل قرار می گیرد و اینکه انتظار داشته باشیم بانکها بورس را متعادل کنند، درست نیست. بانکها ضمن فاصله گرفتن از بنگاه داری، ماموریتهای خاص خود را دارند. به نظر می رسد مسایل بورس بدون ورود بانکها باید متعادل شود و وزرات اقتصاد و دارایی در این رابطه تلاش می کند.
توضیحات سخنگو درباره حذف افراد از لیست یارانهبگیران: هنوز آئیننامه تصویب نشده
نوبخت باز هم مجبور شد درباره حذف برخی از یارانه بگیران توضیحات مبسوطی را برای چندمین بار ارائه کند. سخنگوی دولت در این باره گفت: اگر به پیشینه موضوع هدفمندی مراجعه کنید، طبق ماده 1 و 3 این قانون قرار بود نرخ تعدادی از حاملهای انرژی به نرخ فوب نزدیک شود. چون این افزایش قیمت، مبالغی را در حساب سازمان هدفمندی، وارد می شد و چون می توانست این افزایش نرخ ها به اقتصاد خانواده ها اثر بگذارد، قانونگذار پیش بینی کرده بود در ماده 7، 50 درصد از درآمد این افزایش نرخ ها به خانوارها، پرداخت شود و البته نظام تامین اجتماعی و سلامت هم از این مبلغ سهمی را دریافت می کرد. در 50 درصد دوم دولت موظف است طبق ماده 8 ، 30 واحد درصد به تولید یارانه بدهد و 20 درصد هم به خزانه بدهد.
او درباره سرنوشت اجرای این قانون با اشاره به اینکه "پول به دست آمده از یارانه ها ، نه تنها نصف نشد، گفت: بخشی از پرداخت یارانه ها به مردم از خزانه و بخشی نیز از بانک مرکزی در حد 5700 میلیارد تومان وام گرفته شد و به مردم داده شد. نهایتا هر سال، چون این پول برای پرداخت نقدی به مردم کافی نبود، هر ساله از خزانه عمومی رقمی به این درآمدها اضافه شد و بین مردم تقسیم شد.
نوبخت با اشاره به عملکرد سال گذشته دولت در خصوص پرداخت نقدی یارانه ها گفت: سال گذشته علاوه بر رقم حاصله از یارانه، 11300 میلیارد تومان از خزانه برداشت و بین مردم توزیع شد. یعنی این پولی که الان توزیع می شود، حاصل از هدفمندی یارانه ها نیست. بلکه از خزانه برداشته می شود. دولت نیز تصمیم دارد در سال جاری 6300 میلیارد تومان از خزانه برداشته و به مردم پرداخت می کند و به همین میزان، نمی توانیم کار عمرانی و رفاهی برای مردم انجام دهیم. در بودجه سال 94 قانونگذار اعلام کرده دولت مقدار پرداختی به خانوارها را از 42 هزار میلیارد تومان به 39 هزار میلیارد تومان تقلیل دهد و افراد پردرآمد هم حذف شوند. تقریبا همه مردم قبل از دریافت حقوق کارمندان در 22 هر ماه، این حقوق یارانه ای را دریافت می کنند. سال گذشته هم 2 میلیون و 400 هزار نفر داوطلبانه نگرفتند و به دولت کمک کردند که طرح تحول سلامت را اجرا کند.
او گفت: البته برخی هم این یارانه را حق مسلم می دانند. پس از این که یک باره جمعی از لیست یارانه بگیران حذف شوند، بنده پیش بینی می کنم سئوالات این باشد که یک آدمی را پیدا می کنیم و می گوییم این آدم بی نوا و کم درآمد بوده و شما یارانه شان را حذف کردید. الان سوژه در دست برخی است که چرا این آدم را حذف کردید.
نوبخت با اشاره به عملکرد برخی از رسانه ها گفت: به قدری هم تراژیک و رمانتیک این مسئله را مطرح می کنند که دولت بی رحمی کرده و این آدم را حذف کرده که حد ندارد. لذا لازم است دولت با تدبیر و تعقل این کار را کند. دولت باید آیین نامه اجرایی تبصره 20 قانون را تعیین کند که کرده و هیات دولت، در جلسه گذشته، بخشی از آن را تصویب کرده ولی احتمالا چون هفته آینده هیات دولت به دلیل حضور در آذربایجان، ممکن است جلسه نداشته باشد، نهایتا تا روز یکشنبه، این آیین نامه قطعی می شود و مسئول نهایی این کار، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و اطلاع رسانی توسط ایشان صورت می گیرد و اگر بنده هم به عنوان سخنگو لازم باشد، نکاتی را عرض می کنم.
او با اشاره به اینکه "ما این را به مجلس واسپاری نمی کنیم" گفت: بلکه حذف این افراد قانون است و باید دولت اجرا کند. این که گمانه زنی کنیم که تعداد زیادی حذف شدند، این را سال گذشته هم توضیح دادیم. آنهایی که داخل کشور هستند، افزایش قیمت روی زندگی شان تاثیر دارد، ولی کسانی که در خارج هستند، سال گذشته از لیست یارانه بگیران حذف شدند. وزارت تعاون نیز اطمینان داشت که افراد اندکی از تمکن مالی برخوردارند و در سطح بسیار اندکی این افراد را حذف کرد. این را به دفعات عرض کردم. ممکن است این سئوال پیش بیاید که هیچ کس حذف نشد؟ عرض کردم تعداد بسیار اندکی حذف شدند. این که عنوان شد 5 گروه حذف شدند، توضیح دادم که اصلا اینطور نبوده چون دستورالعمل تبصره 20 تهیه نشده، این که چه خواهد شد، پس از تصویب دستورالعمل، گام بعدی دولت را عرض می کنم.
باز هم سؤال یارانهای
در این بخش از پاسخهای سخنگو، خبرنگاری وارد صحبت نوبخت شد و باز هم درباره یارانه ها پرسید. سخنگوی دولت در این باره برای چندمین بار توضیح داد: یک بحث در مرحله دوم اجرای قانون هدفمندی مطرح است که مربوط به سال گذشته است. افزایش قیمتی صورت گرفته بود که در کنار پرداخت نقدی، سبد کالا در نظر گرفتیم و بعد این سبدکالا به سبد حمایت غذایی تبدیل شدو دولت در 4 مرحله در سال گذشته برنامه حمایت غذایی را به افراد خاص و نیازمند و افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) داد و 4800 میلیارد تومان نیز برای طرح تحول درمان و کاهش هزینه های درمانی، از محل درآمد یارانه ها پرداخت کرد. این مبلغ صرفه جویی شد تا مردم از هزینه ارزان در درمان استفاده کنند.
او با اشاره به اینکه "امسال این قانون در مرحله سوم در تبصره 20 منعکس شد" گفت: متن قانون بودجه در اختیار همگان است. برای بودجه سال 94 که ممکن است از خرداد اجرا شود، این آیین نامه هنوز به صورت کامل اجرا نشده ولی دولت مرحله دوم اجرای این قانون را با ساز و کار سال گذشته که قانونگذار تکلیف کرده بود، یارانه به افراد نیازمند داده شود، برخی از افراد خارج کشور را حذف کرد و البته تعداد اندکی نیز وزارت تعاون با ساز و کار خود حذف کرد. انتظاری که از اجرای مرحله سوم در سال 94 داریم هنوز اتفاق نیفتاده، آیین نامه این تبصره نوشته نشده و در صورت اجرا، به همه اطلاع می دهیم.
مؤسسات مالی غیرمجاز ورشکسته نیستند
او در پاسخ به سئوالی درباره حضور دولت و بانک مرکزی در ساماندهی موسسات مالی غیرمجاز گفت: در ارتباط با برچیده شدن موسسات پولی و مالی غیر مجاز، این اراده بانک مرکزی است و شورای عالی امنیت ملی نیز تصویب کرده و به همه دستگاه های انتظامی تاکید شده که با بانک مرکزی در این باره همکاری کنند.
نوبخت با اشاره به اینکه حرف نادرستی است که بگوییم تعدادی از این موسسات ورشکسته شده اند، گفت: بانک مرکزی نظارت دارد و ابتدا هر جا ورود می کند، چتر حمایت نسبت به حقوق سرمایه گذاران را برافراشته می کند و سپس اقدامات خود را آغاز می کند.
مبارزه با قاچاق ارز و کالا شدت میگیرد
نوبخت در پاسخ به سؤالی در خصوص مبارزه دولت با قاچاق کالا و ارز گفت: مبارزه با قاچاق کالا و ارز در دستور کار دولت است و برنامهها و اقدامات و اصلاحات مورد نیاز در هیئت دولت بیان شد و دولت با شدت و قوت در رابطه با هر گونه قاچاق کالا و ارز متناسب با امکانات خود در حال مقابله است.
تخلفات آزادسازی قیمت نان را به دولت گزارش کنید
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش درباره آزادسازی قیمت نان نیز توضیح داد. او گفت: درباره آزادسازی قیمت نان، سال گذشته تصویب شد که 20 درصد نانوایی ها در کنار نان یارانه ای، برای کسانی که می خواستند از نان های فانتزی، یا آزاد یا باکیفیت استفاده کنند، شرایطی را فراهم کنند. این قانون سرجمع در حد 20 درصد نانوایی ها نیز اجرا نشد و در همانجا هم متوقف شد. نارضایتی وقتی پیش می آید که در محل یک نانوایی باشد و ما بخواهیم آن را هم آزادپز کنیم. از مردم می خواهیم اگر سیاستی مغایر با این مصوبه (آزادسازی 20 درصد از نانوایی ها) می بینند منعکس کنند. اگر غیر از این انجام می شود، آدرس بدهید تا تیم نظارتی وارد عمل شود.
او با اشاره به اینکه "مشکل مردم، مشکل دولت است، گفت: اجازه دادن برای آزادپزی در حد 20 درصد برای رفاه بخشی از مردم است که می خواهند نان باکیفیت بخرند. دولت همچنان پرداخت یارانه به آرد را ادامه می دهد و به نانوایی ها بر اساس همین فرمول آرد یارانه ای می دهد و مردم استفاده می کنند. در کنار اینها در حد 20 درصد نانوایی آزادپز هم وجود دارد و وزارت "صمت"(صنعت،معدن و تجارت) و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده هم باید نظارت کنند. کلی می شود خیلی مسایل را گفت ولی اگر مردم مصداقی بگویند، می شود با متخلفان برخورد کرد. اگر مسئله ای هم وجود دارد باید بیان شود و اتفاقا سازمان مدیریت و برنامه ریزی در ساختار جدید، مسئولیت رصد برنامه و نظارت بر همه دستگاه ها را نیز بر عهده دارد و مرتبا باید گزارش نظارتی به هیات وزیران بدهیم. برای رفاه مردم، به دولت کمک کنید و مسایل را منعکس کنید.
جزئیاتی از بدهی دولت به صندوقهای حمایتی و پیمانکاران
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش به سئوالی درباره میزان بدهی دولت پاسخ داد و گفت: نکته دیگر در ارتباط با بدهی دولت به تامین اجتماعی، صندوقهای بازنشستگی و بدهی به پیمانکاران، است. ما چند بار بدهی به پیمانکاران را تقلیل داده ایم و البته تا صورت وضعیت بدهند، بخشی از مطالبات آنها خواهد ماند. این که گفتم 6 هزار میلیارد تومان صرفه جویی از بودجه جاری کنیم و به اعتبارات عمرانی اضافه کنیم، به ما فرصت می دهد بخشی از این مبلغ را به پیمانکاران اختصاص دهیم و در برنامه زمان بندی باید این بدهی ها را نیز دولت مستهلک کند و برای پرداخت به پیمانکاران مصمم هستیم. البته برای کمبود منابع نیز درگیر هستیم.
او با لحن طنز درباره مشکلات به جا مانده از دولت سابق گفت: ما در این باره دو توفیق داشتیم یکی درآمد 120 میلیارد دلاری آن سالها به 24 میلیارد دلار درآمد فعلی تقلیل یافته و از سوی دیگر بخش عظیمی از مشکلات باقی مانده. لذا رقم بدهی نیز محاسبه می شود و تقدیم مردم می کنیم.
برای استخدام کارمندان جدید 550 میلیارد تومان بودجه کنار گذاشتهایم
نوبخت درباره آزمون استخدامی پارسال که دولت برگزار کرد توضیح داد: از کسانی که همه مراحل قانونی استخدام را سپری کرده اند در سال گذشته، تعدادی حدود 38 هزار و 675 نفر را در ذهن دارم، اعتباری هم برای استخدامشان بود 550 میلیارد تومان بود که در بودجه گذاشتیم و اینها هیچ مشکلی برای استخدام ندارند. تنها مشکل ممکن بود تامین اعتبار باشد که این مشکل نیز دیگر نیست و تامین اعتبار هم شده است.