به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، فرخ سهراب، یکی از آزادگان مبارزی است که 10 سال از دوران جوانی خود را در اسارت اردوگاههای بعثی به سر برد و از سال 90 به عنوان دبیرکل جمعیت آزادگان دفاع مقدس مشغول به فعالیت است.
سهراب از دوستان نزدیک سید آزادگان، حجتالاسلام سیدعلیاکبر ابوترابی بوده و از 22 مهر 59 تا 29 مرداد 69 یعنی از 21 تا 31 سالگی در اسارت زندگی کرده است. فرخ در دوران مقاومت 45 روزه خرمشهر به اسارت درآمد و در آن زمان سرباز نیروی انتظامی بود.
وی اکنون با گذشت 25 سال از آزادی و بازگشت به میهن هنوز با خاطرات روزهای اسارت زندگی میکند و دغدغهای غیر از بهبود اوضاع اقتصادی و اجتماعی آزادگان ندارد.
جمعیت آزادگان دفاع مقدس که فرخ سهراب دبیرکل آن است، 20 اسفند 90 با وقفه دو ساله پس از تعطیلی ستاد آزادگان(سال 88) تشکیل شده و در بخشهای فرهنگی، اجتماعی و حقوقی فعالیت میکند.
فرخ سهراب ساعتی را به گفتوگوی تلفنی با ما اختصاص داده و به بیان اهداف و برنامههای پیش روی جمعیت آزادگان و خاطراتی کوتاه از دوران اسارت خود پرداخته که در پی میآید.
ـ لطفاً درباره دلیل و چگونگی آغاز فعالیت جمعیت آزادگان دفاع مقدس توضیح دهید.
این جمعیت در سه زمینه فرهنگی، اجتماعی و حقوقی فعالیت دارد. این جمعیت که 24 سال پس از بازگشت آزادگان به میهن شکل گرفته، تلاش دارد حلقه اتصال و پشتیبان و حامی موثری برای آنها باشد. به فرموده مقام معظم رهبری آزادگان ذخایر انقلاب اسلامی و الماسهای درخشان انقلاب هستند و بنابراین خود ما باید بتوانیم نقش خود را در ابعاد فرهنگی و اجتماعی به اثبات برسانیم.
ظرفیتهای فرهنگی و علمی بالایی در آزادگان وجود دارد که میتوان به نحو شایسته از آن استفاده کرد از جمله 1300 نفر از آزادگان ما پزشک و 300 نفرشان جراح و متخصص هستند. همچنین حدود هزار نفر از آزادگان در حرفه وکالت مشغول به فعالیت هستند.
جمعیت آزادگان دفاع مقدس سه هدف اصلی را دنبال میکند که «بسترسازی برای استفاده از ظرفیت خانواده آزادگان در تحکیم ارزشهای اسلامی و انقلاب اسلامی و بنیانهای نظام جمهوری اسلامی و پیشرفت و توسعه کشور و تلاش برای رفع مشکلات آزادگان»، «حفظ روحیه وحدت و همدلی به منظور تقویت حضور یکپارچه آزادگان در تمام عرصهها و بهرهگیری از نظرات آنها در امور فرهنگی، اجتماعی، حقوقی، اقتصادی و سیاسی» و «برقراری ارتباط هدفمند با تمام آزادگان ایرانی و اسرای دفاع از ارزشهای اسلامی و انسانی کشورهای دیگر به منظور تبادل نظر و تشریک مساعی در پیگیری امور مشابه» از آن جمله هستند. این جمعیت در دو محدوده ملی و بینالمللی فعالیت میکند.
ـ آماری از تعداد آزادگان کشور در دست دارید که ارائه کنید؟
40 هزار و 484 آزاده در کشور داریم که بیشترین تعداد به استانهای تهران (6039 نفر) و اصفهان (3332 نفر) و کمترین به خراسان جنوبی (200 نفر) اختصاص دارد. تعداد بانوان آزاده کمتر از انگشتان دست است که از جمله آنها میتوان به معصومه آباد، فاطمه ناهیدی و خدیجه میرشکار اشاره کرد.
متوسط سن آزادگان 50 سال است که البته در موقع اسارت تعداد کثیری از آنها بسیار کم سن و سال بودند و حتی در دوران اسارت تعدادی از آزادگان بین 10 تا 15 سال سن داشتند و در اردوگاه اطفال به سر میبردند. از جمله علی داعی که در زمان اسارت 12 ساله بوده و اکنون از حقوقدانان صاحب نام کشور است.
جمعیت آزادگان دفاع مقدس در نظر دارد بیمارستان تخصصی آزادگان را با همکاری خیرین راهاندازی کند. کادر این بیمارستان، پزشکان آزاده و خانواده ایثارگران خواهند بود.
ـ اگر دوباره جنگ تحمیلی تکرار شود به صحنه میروید؟
ما اکنون هم وسط میدان جنگ هستیم و در جبهه هجمههای فرهنگی از ارزشهای دینی و ملی حراست میکنیم.
ـ تلخترین خاطره خود را از دوران اسارت بیان کنید.
شب 15 خرداد سال 68 خبر رحلت امام خمینی(ره) را از طریق رادیویی که به صورت مخفیانه در اردوگاه استفاده میکردیم شنیدیم. این رادیو فقط یک کیت با چند خازن و سیم بود که با باتری کار میکرد. خبر را شنیدیم، ولی مجبور شدیم خودمان را کنترل کنیم و نگذاریم دیگران باخبر شوند. ساعت 10 روز 16 خرداد فرمانده عراقی آمد و خبر را اعلام کرد. آن روز تا غروب همه ساکت بودند و در خلوت خود گریه میکردند.
مرحوم سیدعلیاکبر ابوترابی، سیدآزادگان احترام زیادی برای همسران آزادگان قائل بود و این سخنش همواره آویزه گوشم است که «اکنون که اسارتم رو به پایان است جا دارد که من یک سوم پاداش اسارتم را اگر پاداشی داشته باشد به همسری تقدیم کنم که سالها رنج فراق و در به دری را با صمیم دل تحمل کرد و در غیاب این حقیر، زندگی را به خوبی اداره کرد و فرزندان را به شایستگی پرورش داد.»
دفتر بانوان جمعیت آزادگان نیز فعال است و کلاسهای آموزشی و تورهای گردشگری را برای همسران آزادگان تدارک میبیند. همچنین همسران آزادگان از خدمات مشاورهای و فرهنگی متنوع برخوردار میشوند.
همچنین سایت جمعیت آزادگان دفاع مقدس به نشانی www.ispow.ir اخیراً راهاندازی شده است و جمعیت آماده تعامل با نهادها و اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق این سایت هستند.