کد خبر: 3310131
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۵
در نشست خبری جایزه پروین مطرح شد؛

برگزاری اختتامیه جایزه پروین طی دو هفته آینده/ ترجمه و تالیف نباید در یک بخش بررسی شوند

گروه ادب: نماینده دبیر علمی جایزه ادبی پروین از برگزاری اختتامیه این جایزه طی دو هفته آینده خبر داد و گفت: در این دوره شاهد سطح کیفی قابل قبول آثار زنان هستیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری ششمین دوره جایزه ادبی «پروین اعتصامی» ظهر امروز، 11 خردادماه با حضور جواد محقق، نماینده دبیر علمی و مهدی قزلی، دبیر اجرایی این جایزه ادبی در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.

مهدی قزلی در این نشست با اشاره به موضوع تمرکززدایی در برگزاری جوایز ادبی گفت: در این راستا برای برگزاری جایزه جلال در سال گذشته به چند سفر رفتیم تا این جایزه را در خارج از تهران برگزار کنیم، اما این امکان فراهم نشد و در برگزاری جایزه پروین نیز اوضاع به همین منوال پیش رفت؛ چرا که با برگزاری یکی از نشست‌های ادبی جشنواره شعر فجر در تبریز استقبال خوبی را از سوی شهرداری تبریز برای برگزاری این جایزه ادبی در این شهر مشاهده کردیم، اما این تعاملات به گونه‌ای نبود که این جایزه در تبریز برگزار شود.

وی افزود: ششمین دوره جایزه پروین اعتصامی 25 خردادماه سال جاری در تهران برگزار می‌شود و با توجه به اینکه این جایزه دوسالانه قرار بود در سال گذشته برگزار شود، برای اینکه تحت تأثیر جریان دو جایزه جلال و شعر فجر قرار نگیرد، به سال جاری و پس از اختتامیه نمایشگاه کتاب تهران موکول شد.

قزلی ادامه داد: مؤسسه خانه کتاب همکاری خوبی با بنیاد شعر و ادبیات داستانی در امر جمع‌آوری و تهیه کتاب‌ها داشت و با توجه به اینکه جایزه پروین دوسالانه بود، این کار سخت بود؛ چرا که بسیاری از کتاب‌ها تمام شده بود و نسخه‌ای از آن وجود نداشت تا خریداری شود.

5 بخش رسمی جایزه پروین

وی تصریح کرد: این جایزه دارای 5 بخش رسمی شامل داستان، شعر، نقد، ادبیات نمایشی و ادبیات کودک و نوجوان است و یک بخش غیراساسنامه‌ای با عنوان ترجمه و پژوهش را نیز دارد که در بخش پژوهش 1000 اثر احصاء کردیم. البته این بخش دارای اشکالات بسیاری بود و بسیاری از آنها به نام مترجم خانم نبوده، اما به نام خانم ثبت شده بود که این موضوع کار را سخت کرد و در نهایت در غربالگری به 29 اثر رسیدیم که از میان 5 نامزد نهایی، اثر برگزیده و شایسته تقدیر معرفی خواهد شد.

دبیر اجرایی جایزه ادبی پروین اعتصامی در ادامه عنوان کرد: در حوزه ترجمه از میان 900 اثر به 22 اثر رسیده‌ایم و در حوزه داستان از 1400 اثر به 95 اثر در حوزه شعر از 1000 اثر به 142 اثر، در حوزه ادبیات نمایشی از 47 اثر به 23 اثر و در حوزه ادبیات کودک و نوجوان از 2100 اثر به 200 اثر رسیده‌ایم.

اعضای هیئت علمی

وی با اشاره به اعضای هیئت علمی جایزه پروین گفت: راضیه تجار، حسن دولت‌آبادی، منیره احمدسلطانی، سوسن طاقدیس، حجت‌الاسلام مهدوی‌راد، محمدرضا واحدی و جواد محقق به عنوان نماینده دبیر علمی(مهدوی‌راد) اعضای هیئت علمی این جایزه ادبی هستند و هفته آینده کار انتخاب آثار به اتمام می‌رسد.

جواد محقق در ادامه این نشست از تغییرات در جایزه پروین خبر داد و بیان کرد: جایزه کتاب سال و پروین هر دو از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده‌اند و پس از شش دوره برگزاری جایزه پروین، لازم است تغییراتی در آن رخ دهد که پس از این دوره با اعضای شورا در میان گذاشته خواهد شد تا تصمیمات لازم گرفته شود.

وی افزود: بسیاری از افراد این موضوع را مطرح می‌کنند که اگر در جایزه پروین کتاب‌های تخصصی خانم‌ها بررسی می‌شود، چه ضرورتی دارد که در جایزه جلال آل‌احمد و کتاب سال و ... نیز بررسی شود که زمانی این موضوع فرصتی برای ارتقای فرهنگی زنان بود و آیا امروز هم این مسئله وجود دارد یا نه، که باید بررسی شود و موضوعی جدی است.

ترجمه و تالیف در یک بخش آمده‌اند

نماینده دبیر علمی جایزه پروین با اشاره به سطح کیفی آثار بیان کرد: سطح آثار در بخش‌های گوناگون متفاوت است و اگر بخواهیم نظر قطعی درباره آثار این دوره بدهیم باید نظر داوران را نیز جویا شویم که به نظر می‌رسد در مجموع آثار از سطح کیفی خوبی برخوردار هستند و کیفیت قابل قبولی را از آنها شاهد هستیم. 

قزلی در ادامه گفت: جایزه ادبی پروین در قیاس با جایزه جلال آل‌احمد شتابزده‌تر طراحی شده است و در تفکیک بخش‌های آن بخش کودک وجود دارد، اما بخش نوجوان در آن نیست و ترجمه و تألیف که با هم قابل قیاس نیستند، هر دو در یک بخش آمده است؛ چرا که در این راستا نباید اثر یک نویسنده خارجی را که ترجمه شده با یک نویسنده ایرانی مقایسه کرد، بلکه ضعف و قوت فنون ترجمه مطرح بوده است، نه خود کتاب‌ها.

دبیر اجرایی جایزه پروین در ادامه با اشاره به میزان جوایز گفت: در این جایزه، اساسنامه تصریح ندارد که میزان جوایز چه میزان باشد و در این راستا اعضای هیئت علمی تصمیم می‌گیرند که در این دوره میزان جوایز آثار برگزیده 12 سکه تمام بهار آزادی و آثار شایسته تقدیر 4 سکه تمام بهار آزادی است.

شهرداری تبریز به وعده خود عمل نکرد

وی درباره تأمین مالی جوایز بیان کرد: ما از شهرداری تبریز خواستیم که حامی مالی این جایزه باشند که با توجه به اینکه این برنامه، مؤظفی آنها نبود و از سویی ما را نیز امیدوار کرده بودند که حمایت می‌کنند، اما به تعهدات خود عمل نکردند؛ از این رو در برگزاری این جایزه روی پای خود ایستاده‌ایم.

قزلی درباره انتخاب آثار نیز عنوان کرد: هیئت داوران مؤظف به انتخاب 5 اثر هستند و انتخاب برگزیده به عهده اعضای هیئت انتخاب نهایی است که برگزیده یا تقدیری را انتخاب می‌کنند و نقش داوران در این زمینه نادیده گرفته نشده و آنها نیز نقش دارند.

وی با اشاره به نامزدهای بخش پژوهش‌های ادبی گفت: در این دوره 5 اثر نامزد بخش پژوهش‌های ادبی انتخاب شده‌اند که عناوین آن شامل «حرکت تئاتر به سمت شعر» نوشته طلایه رویایی از نشر قطره، «سبک‌شناسی انتقادی» نوشته مریم دُرپَر از نشر علم، «تصحیح شاهنامه فردوسی» اثر مهری به‌فر از نشر نو، «کارکرد ابهام در فرآیند خوانش متن» اثر فروغ صهبا و «ملاصدرا و سهروردی» اثر سیماسادات نوربخش از نشر هرمس است.

گفتنی است، در پایان نشست ششمین جایزه ادبی پروین اعتصامی، پوستر این جایزه رونمایی شد.

یادآور می‌شود، مراسم اختتامیه جایزه ادبی پروین اعتصامی 25 خردادماه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری برگزار خواهد شد.

captcha