حجتالاسلام والمسلمین سیدابوالقاسم حسینی(ژرفا)، پژوهشگر و شاعر آئینی کشورمان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) تصریح کرد: در قصههای تمثیلی قرآن کریم از جمله خلقت آدم، جنبه سمبولیک قصه با واقعیت منافات ندارد، ولی این نماد، واقعی است ضمن اینکه خود واقعیت مد نظر قرآن کریم نیست و از آن برای منظور نمادین استفاده شده است.
حجتالاسلام ژرفا افزود: 15 سال پیش کتابی از من با عنوان «مبانی هنری قصههای قرآن» توسط پژوهشگاه صدا و سیما منتشر شد که اکنون در مرحله تجدید نظر است و تا سه ماه دیگر ویرایش جدیدی از آن با نام «هنر قصهگویی در قرآن کریم» توسط انتشارات موسسه نشر بینالملل به بازار میآید.
وی عنوان کرد: کتاب مبانی هنری قصههای قرآن را سال 77 به نگارش درآوردم که نخستین کتاب فارسی در تقسیمبندی عناصر قصه و داستان در قرآن کریم بود.
حجتالاسلام ژرفا افزود: کتاب «هنر قصهگویی در قرآن کریم» با بازنگری و تجدید نظر محتوایی در بخشی از قسمتهای مبانی هنری قصههای قرآن همراه شده است.
وی با اشاره به فصلهای کتاب «هنر قصهگویی در قرآن کریم» گفت: در فصل اول به بیان ماهیت قصههای قرآن پرداختهام و در فصل دوم با اشاره به اینکه قصههای قرآن در دو نوع تمثیلی و اسطورهای قابل تقسیم هستند، به بررسی نظریه خلفالله مصری پرداخته و به این نتیجه رسیدهام که در قصههای تمثیلی سمبل و واقعیت درآمیختهاند.
رد کردن ادلههای مطرح درباره اسطورهای بودن قصههای قرآن
حجتالاسلام ژرفا ادامه داد: با مطالعات بیشتر و کاوشهای جدید، ادلههای مطرح شده درباره اسطورهای بودن قصههای قرآن را رد کردهام. در فصل سوم نیز عناصر قصههای قرآن را به شخصیت، زمان و مکان و گفتوگو منقسم کردهام و با بیان مثالهای مختلف به نوع استفاده از این عناصر در قصههای قرآن پرداختهام. این کتاب در 300 صفحه به زودی عرضه خواهد شد.
وی همچنین از چاپ رساله دکتری خود که پنج سال پیش در دانشگاه قرآن و حدیث ارائه کرده در آینده نزدیک خبر داد و گفت: این کتاب به نام «بررسی انواع قصههای قرآن» به مسئله سمبل و اسطوره در قرآن و بررسی قصههای نمادین قرآن کریم میپردازد.
حجتالاسلام ژرفا با بیان اینکه زبان قرآن در بیان قصهها دو گونه واقعنما و ابرازگرا(فراواقعنما) را شامل میشود، توضیح داد: در این کتاب به مباحث کلی قصص قرآن و بیان رویکردهای کلی درباره قصههای قرآن پرداختهام.
تقسیمبندی قصههای ابرازگرای قرآن
وی با اشاره به اینکه قصههای ابرازگرای قرآن به دو بخش سمبولیک و اسطورهای منقسم میشوند، گفت: بخشی از قصههای قرآن نمادین و سمبولیک و دستهای نیز اسطورهای هستند. در قصههای اسطورهای تصورات عامه که گاه واهی و خرافی است را خداوند ثابت شده فرض کرده، ولی در حقیقت آنها را قبول ندارد و فقط از این قصص برای هدایت انسانها و بیان یک نکته یا حکمت استفاده میکند.
حجتالاسلام ژرفا همچنین گفت: ویرایش جلدهای پایانی (دهم و یازدهم) ترجمه الغدیر را به پایان رساندهام که به زودی چاپ میشوند.
اخیراً کتابی از حجتالاسلام و المسلمین سیدابوالقاسم حسینی(ژرفا) به نام «کوچه آسمان» توسط انتشارات سوره مهر عرضه شده که مجموعه ادعیه است.