به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه، سیدمصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: بازار سرمایه دماسنج اقتصاد است ما در اقتصاد مجموعهای شاخص داریم به نام شاخص مقدم که نشاندهنده وضعیت عمومی اقتصاد را نشان میدهد. شاخص بورس نیز یکی از شاخصهای مقدم است که نسبت به شوکهای اقتصادی و سیاسی بسیار حساس است.
وی با بیان این مطلب گفت: همه شوکهای اقتصادی و سیاسی را میتوان به لحظه در شاخص بورس دید و این ویژگی منحصر به بازار سرمایه ایران نیست بلکه در تمام کشورهای صاحب بورس این شرایط حاکم است.
سیدمصطفی صفاری افزود: فعالین بورس نسبت به فعالین سایر بازارها باهوشتر و تحصلیکردهتر هستند، بنابراین گاه بر اساس شرایط سیاسی اقتصادی به کل بازار، گاه به صنعت و نمادی بر اساس شوکها واکنش نشان میدهند.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: بازار سرمایه و بازار پول دو بازار اصلی در جهان هستند که به آنها واسطهگری مالی میگویند که پساندازهای جامعه را به سمت سرمایهگذاری سوق میدهند. در بانک پولها توسط هیئتمدیره برای طرحهایی که توجیه اقتصادی دارند سرمایهگذاری میشوند اما در بازارهای سرمایه محور، خود سرمایه گذار وارد داد و ستد میشود.
وی گفت: بازار سرمایه از دو بازار اولیه و ثانویه تشکیل شده است. در بازار اولیه شرکتی برای اولین بار راهاندازی میشود و در بازار ثانویه شرکتهایی که در بازار اولیه سودآور بودند وارد میشوند که بازار بورس و فرابورس در دنیا همان بازارهای ثانویه است.
صفاری خاطر نشان کرد: ریسک بازارهای ثانویه از بازارهای اولیه کمتر است اما اینکه تفکر اقتصادی کشور سرمایه محور یا بانک محور باشد زمینه انتخاب ورود به بازار سرمایه یا نظام بانکی را شکل می دهد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به افزایش نرخ سود بانکی گفت: وقتی سود بدون ریسک در بانک تا 27-28 درصد طی سال گذشته در نظام بانکی رسید، عاملی برای خروج سرمایه ها از بازار سرمایه و روانه شدن آن به بانکها رقم خورد.
وی درباره این واکنش سرمایهگذاران تصریح کرد: برخلاف دیدگاه برخی از فعالان به نظرم، اقتصاد ایران بر اساس انتظارات و به درستی عمل می کند و کاملاً دقیق است. چون اگر هم اکنون نرخ اوراق بدون ریسک به 18 درصد برگردد دوباره شاهد بازگشت سرمایه ها به بازار سرمایه خواهیم بود البته این بازگشت فقط از دید اقتصادی است نه دید سیاسی.
صفاری با بیان اینکه موضوع مذاکرات هستهای کاملاً بر نوع انتخاب و انتظارت سرمایه گذاران اثرگذار است، اظهار داشت: شوکهای سیاسی مقطعی است اما شوکهای اقتصادی بلندمدت و اثرگذارتر است، به عبارتی همانطور که وقتی نرخ بهره افزایش پیدا کرد یکی دو سال بازار سرمایه وارد فاز رکود شد وقتی هم شوکهای اقتصادی به بازار سرمایه داده شود اثر آن بلند مدت و یکی دو ساله خواهد بود.
مدیر عامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان گفت: تعیین نرخ پتروشیمی ها، کاهش نرخ بهره مالکانه و کاهش نرخ سود بانکی با گذشت زمان بر بورس اثر می گذارد چون در بازار امروز نه شوکهای سیاسی نه شوکهای اقتصادی کاملاً برطرف نشده است و فقط حالت انتظار توام به امید یک اثر کوتاه مدت را ایجاد میکند.
وی با تأکید بر اهمیت شفافیت در بازار خاطر نشان کرد: قواعد بازی در بورس باید شفاف سازی شود. از بازگشایی سهام گرفته تا بازارگردانی سهام، چون قواعد هر چه شفاف تر باشد، بازار کاراتر خواهد بود و باید مسوولان به سمت ایجاد روش ها و اکشن هایی باشند که به شفافیت بازار کمک کند.
صفاری تأکید کرد: کارایی بازار مهم است نه شاخص کل. شاخص کل نشان دهند وضعیت اقتصاد کشور است و افت و خیز آن به درستی شرایط اقتصاد کلان را نشان میدهد. بنابراین باید به سمتی حرکت کرد که تمرکز بر شاخص کل چه در سطح مدیران و مسولان، چه در سطح فعالان بازار سرمایه از بین برود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر به سمت و سوی شفافیت حرکت شود، شاخص هر عددی را نشان دهد دیگر نگرانی در این خصوص وجود نخواهد داشت و نهاد ناظر خود را پاسخگوی افت و خیزها نمی داند چون هدف از بازار سرمایه کارایی آن فارغ از نماگر شاخص است.
مدیرعامل شرکت سبدگردان سرمایه ایرانیان با تأکید بر اینکه بعد از کشف قیمت سهم در بازار ثانویه بازارگردانی و حمایت از قیمت واقعی سهم باید اولویت سهامداران عمده باشد، گفت: نبود سهام شناور آزاد یکی دیگر از مشکلات بازار است که باید به رفع آن در جهت ارتقاء بازار کوشید.
وی توضیح داد: سازمان بورس باید برای کسانی که می خواهند به کمک ورود به بورس از معافیت مالیاتی برخوردار شوند یا از امتیازات بازار سرمایه در جهت تأمین مالی استفاده کنند، شروطی را در خصوص سهام شناور آزاد قرار دهد.
صفاری گفت: سازمان باید به دنبال افزایش سهام در دست مردم باشد چون یک شرکت با 5 تا 10 درصد سهام شناور وارد بازار شود و از معافیت برخوردار شود، حاکی از ناآشنایی با فسلفه بازار دارد.