به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، برنامه پنجساله پنجم توسعه که برنامههای کلان سالهای 1390 تا 1394 را مشخص میکرد، در ماههای پایانی خود قرار دارد و دولتمردان در حال تدوین سیاستها و برنامههای برنامه ششم توسعه هستند، این در حالی است که بخشهایی از برنامه پنجم توسعه محقق نشده است.
یکی از این بخشها به حوزه فعالیتهای قرآنی اختصاص دارد که علیرغم پیگیریهای صورت گرفته هنوز به نتیجه نرسیده است.
آنچه در این مطلب به عنوان بخش مغفول برنامه پنجم توسعه از آن یاد میشود، در بند چهارم این برنامه منعکس شده است که بر این اساس «در اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور موظف است حداکثر تا پایان سال دوم برنامه، اسناد راهبردی توسعه حوزههای آموزش عمومی، تبلیغ و ترویج، پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور را بر اساس پیشنهاد شورای توسعه فرهنگ قرآنی تهیه و برای تصویب به هیأت وزیران تقدیم کند».
تصویب چنین طرحی در برنامه توسعهای کشور گام مثبتی در هدفمندی فعالیتهای قرآنی در حوزههای مختلف و برنامهریزی برای تعمیق فرهنگ قرآنی در سطوح مختلف جامعه را نوید میداد اما پروسهای که منجر به عملیاتی شدن «ماده چهارم» میشد این نگرانی را به وجود میآورد که اسناد راهبردی توسعه امور قرآنی در زمان مقرر ارائه و تصویب نشود.
پروسهای که از شورای توسعه فرهنگ قرآنی آغاز میشود، به کمسیونهای سهگانه تخصصی این شورا یعنی کمیسیونهای پژوهش و آموزش عالی، تبلیغ و ترویج و آموزش عمومی میرسد؛ سپس به شورا بازمیگردد و نهایتاً به معاونت برنامهریز ی و نظارت راهبردی رئیسجمهور که امروز تبدیل به «سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور» شده، میرسد. اسناد از طریق این سازمان به هیئت دولت میرود تا بند بند آن به تصویب برسد. این مسیر باید از سال 90 آغاز میشد و در پایان سال 92 به پایان میرسید.
شورای توسعه فرهنگ قرآنی که اولین نقش را در این عملیات بر عهده داشت، در گام اول نظامنامه تدوین اسناد راهبردی اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی را تدوین، تصویب و به کمیسیونهای تخصصی خود ارائه کرد تا نوبت به نقشآفرینی کمیسیونهای تخصصی شورای توسعه فرهنگ قرآنی برسد؛ نقشی که کمیسیونهای تخصصی تا کنون از عهده آن برنیامدهاند.
بر اساس دستورالعمل شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مسئولیت حوزه پژوهش و آموزش عالی بر عهده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مسئولیت حوزه تبلیغ و ترویج بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولیت حوزه آموزش عمومی بر عهده وزارت آموزش و پرورش است.
ایکنا با توجه به حساسیت موضوع اسناد راهبردی توسعه امور قرآنی با توجه به رسالتی که در حوزه قرآنی بر عهده دارد، بر آن شده است تا با پیگیری این موضوع گرههای کوری را که در زنجیره تهیه این اسناد به وجود آمده، شناسایی کند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با ایکنا، در رابطه با اقدامات کمیسیون تخصصی تبلیغ و ترویج در راستای تهیه سند راهبرادی توسعه امور قرآنی در این حوزه گفت: پیشنهاده (پروپوزال) این سند آماده شده و در حال حاضر منتظر تأمین اعتبار از شورای توسعه فرهنگ قرآنی هستیم.
وی افزود: پس از اینکه چارچوب این سند از سوی کمیسیون تخصصی آماده شد، با شورای توسعه مکاتبه کردیم تا در صورتی که تأمین اعتبار شود، به صورت کامل تدوین و ارائه شود.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درمورد مدت زمان مورد نیاز برای نهایی شدن این سند گفت: سند راهبرادی توسعه امور قرآنی در بخش تبلیغ و ترویج طی ماه آینده آماده میشود، منتها اعتباری که لازم دارد «کمی سنگین» است.
حشمتی همچنین در مورد برنامههای این کمیسیون و نیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هنوز در این رابطه ابلاغیهای از سوی شورای توسعه فرهنگ قرآنی دریافت نکردهایم اما در وزارتخانه کمیتهای در این رابطه راهاندازی شده است.