نادر قاضیپور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به صحبتهای اخیر رئیسجمهور مبنی بر اینکه سیستم بانکی باید برای فعالیتهای رسمی و قانونی امنیت کامل را برقرار کند تا زمینهپولشویی و پولهای کثیف در اقتصاد کشور از بین برود، اظهار کرد: تأمین امنیت توسط نظام بانکی برای فعالان اقتصادی با اسلحه ایجاد نمیشود بلکه منظور از تأمین امنیت، ایجاد شرایطی است که فرد با سرمایهاش علاوه بر اینکه دچار زیان و ورشکستگی نشود، سودی را نیز نصیب خود و اقتصاد کشور کند.
معنای امنیت در سرمایهگذاری
وی اظهار کرد: در شرایطی که نرخ تسهیلات بانکی بالای 30 درصد است، اگر کسی کارخانهای دارد و وامی با این نرخ سود دریافت میکند، تولید که 35 درصد سود ندارد تا بتواند به فعالیت مفید اقتصادی بپردازد، درنتیجه امنیت برای سرمایهگذاری از بین میرود؛ چراکه کلمه امنیت در سرمایهگذاری به معنای فراهم کردن شرایط برای سودآوری و تثبیت سرمایه است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: برای پایان دادن به وضعیت کنونی، بانکها باید به گونهای رفتار کنند که سرمایهگذاران دچار زیان نشوند، به موقع سرمایه در گردش آنها را فراهم کنند و وام لازم برای اصلاح ناوگان تولیدی را در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهند.
منشأ پولشویی در اقتصاد کشور
قاضیپور در پاسخ به این پرسش که منشأ این پولشوییها کجاست؟ عنوان کرد: پولشویی با رانت ایجاد میشود و رانت هم به معنای زدن جیب مردم نیست بلکه مثلا اجازه واردات به برخی افراد با ارز دولتی است. وقتی کشتی برخی واردکنندگان فورا تخلیه میشود ولی کشتی برخی دیگر، چند ماه در نوبت است این امر حکایت از وجود رانت در اقتصاد ما دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که دلیل تأکید رئیسجمهور بر مبارزه با پولشویی را چه میدانید و این امر در چه وضعیتی است؟ تأکید کرد: شما باید حدس بزنید که این وضعیت به چه جایی رسیده است که رئیسجمهور در جلسه هیئتدولت این مطالب را بیان میکند و همین سخنان نشاندهنده اوج این پدیده در اقتصاد کشور است.
راههای مبارزه با پولشویی
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: به نظرم با رواج چنین پدیدهای و با وجود شرایطی که اکنون در اقتصاد کشور ایجاد شده است باید وزیر اقتصاد و مسئولان بانک مرکزی پاسخگوی این وضعیت باشند؛ چراکه ضوابط را بر روابط حاکم کردهاند و این امر منجر به دامن زدن به مشکلات اقتصادی شده است.
نماینده ارومیه در خانه ملت در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان با پولشویی مبارزه کرد؟ گفت: دولت باید هزینههای خود را کاهش داده و اصول قانون اساسی مربوط به این قضیه را به درستی اجرا کند. همچنین از نیروهای پاک دست استفاده کرده، افراد مسئلهدار را کنار بگذارد و شدیدا با رانت اطلاعاتی برخورد کند؛ آنگاه شاهد حل این مشکل خواهیم بود.