حجتالاسلام والمسلمین مسعود آذربایجانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که روانشناسی دین در جهان سالهاست که مورد توجه اندیشمندان و پژوهشگران قرار گرفته است، اما آیا ما فقط ترجمه کننده و وارد کننده این علم به کشورمان هستیم؟ گفت: خیر پژوهشهای خوبی نیز در این حوزه در کشور در حال انجام است.
وی به عنوان مثال گفت: تز دکتری یکی از پژوهشگران پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در رشته روانشناسی نظریه زهد است که بر اساس مبانی دینی در حال انجام است.
حجتالاسلام آذربایجانی ادامه داد: این تز بر اساس کارهای بالینی و مشاوره بر مبنای تنظیم رغبتهای انسان صورت گرفته و ثابت کرده است که بسیاری از بیماریهای روحی مانند افسردگی و اضطراب در اثر این است که رغبتهای ما به صورت اعتدالی به سمت دنیا و مظاهر دنیایی نیست و نموداری نیز برای آن تنظیم شده است که اگر رغبتها را به درستی تنظیم کنیم میتوان بیماریها را درمان کرد و این یک بحث جدید در حوزه علم روانشناسی دین است.
خانواده درمانی بر اساس نگاههای معنوی اسلام
وی همچنین اعلام کرد: در بحث خانواده درمانی نیز رساله دکتری در دست است که مسئله خانواده درمانی را بر اساس نگاههای معنوی که اسلام بین زوجین ایجاد میکند و میزان رضایت زناشویی در چنین حالتی را بررسی میکند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: روانشناسی اسلامی به صورت جدید در کشور در حال پیشرفت است.
وی در پاسخ به این سؤال که چه زمانی این علم به صورت عملی برای مردم مورد استفاده خواهد بود، گفت: این مبانی به میان مردم رفته است اما خود یک علم نیاز به سالها فرصت برای مقبولیت دارد. ما اکنون این علم را داریم و شش تا هفت عنوان کتاب مربوط به روانشناسی در قرآن، حدیث و مبانی اسلامی در دانشگاهها وارد شده است و از سال جاری تدریس این دروس برای رشته روانشناسی الزامی است.