کریم دولتی، عضو کمیته علمی و فنی ستاد عالی مسابقات قرآن کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به کسب رتبه اول پنجاه و هفتمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن مالزی توسط «محسن حاجی حسنی کارگر» اظهار کرد: چندسالی است این بحث مطرح است که چه چیزهایی در مسابقات قرآن مالزی برجستگی دارد و موجب میشود تا قاریان در این مسابقات رتبه اول را کسب کنند.
وی افزود: مهمترین مسئلهای که در مسابقات قرآن مالزی حرف اول را میزند بحث صوت و لحن است؛ چرا که سلایق جنوب شرق آسیا به نحوی است که برای صوت و لحن ارزش ویژهای قائل هستند و این مسئله برای آنها اهمیت زیادی دارد.
عضو کمیته علمی و فنی ستاد عالی مسابقات قرآن کشور در ادامه گفت: با توجه به اهمیت صوت و لحن در مسابقات قرآن مالزی، طی جلسات متعددی که داشتیم نگاهمان این بود که بر اعزام نفر دوم مسابقات کشوری قرآن به مالزی تأکید نکنیم بلکه در اعزام به مسابقات قرآن مالزی به این موضوع توجه کنیم که کدام یک از قاریان منتخب کشورمان میتوانند نکتههای حائز اهمیت در مسابقات قرآن مالزی را پاسخگو باشند و بتوانند از نظر صوت و لحن ویژگیهای متمایزی داشته باشند.
اکثر مواقع قاریانی با ویژگیهای برجسته صوت و لحن را به مسابقات مالزی اعزام نکردیم
وی ادامه داد: متأسفانه اکثر مواقع نتوانستیم قاریانی با ویژگیهای برجسته در صوت و لحن را به مسابقات قرآن مالزی اعزام کنیم و بتوانیم این افراد را از بین منتخبان کشوری پیدا کنیم و به همین دلیل نیز به همان شیوه سنتی که اعزام نفر دوم مسابقات کشوری به مالزی بوده است اقدام کردیم که خیلی مواقع نیز نفر دوم مسابقات کشوری ما نتوانسته است آن چیزی که در مسابقات قرآن مالزی اهمیت دارد، پاسخگو باشد.
دولتی در این بخش از سخنان خود اظهار کرد: «محسن حاجی حسنی کارگر» از جمله قاریانی است که از نظر صوت و لحن امتیازات زیادی دارد و قاری برجستهای است، البته این بدان معنا نیست که قاریان دیگر از سطح بالایی برخوردار نیستند بلکه بدان معنا است که به هر حال هر قاری امتیازها و ضعفهایی دارد و امتیازهای حاجی حسنی کارگر در صوت و لحن خیلی بیشتر و برجستهتر بود.
وی ادامه داد: امتیاز ویژه محسن حاجی حسنی کارگر در صوت و لحن موجب شد تا در شرایطی که از نظر سیاسی مشکلات زیادی وجود دارد و اختلافاتی بین ایران با دیگر کشور هست اما با این حال در مسابقات قرآن مالزی به اقتدار تلاوت میکند و اول هم میشود.
دولتی در ادامه عنوان کرد: همچنین یکی از ویژگیهای مسابقات قرآن مالزی این است که در آن مسابقات هر قاری یکبار تلاوت میکند و قرعهها مانند ایران نیست که تنظیم شده و هماهنگ باشد و برخی از قرعهها سخت و برخی دیگر آسان هستند اما با این حال اگر یک قاری از نظر صوت و لحن ممتاز باشد حتی اگر داوران هم بخواهند سیاسی کار داشته باشند، نمیتوانند کاری کنند؛ چرا که همه چیز روشن و عیان است و در این صورت چشمپوشی از حق قاری ایرانی امکانپذیر نیست.
مسابقات قرآن مالزی سیاسیکاری نیست
عضو کمیته علمی و فنی ستاد عالی مسابقات قرآن کشور اظهار کرد: با این دیدگاه که مسابقات قرآن مالزی سیاسیکاری است و مسائل فنی جایگاه جدی و عمدهای در آن ندارد صددرصد مخالف هستم؛ چرا که مسابقات قرآن مالزی مسابقاتی با آییننامه ویژه و خاص است و کل آییننامه این مسابقات در چند صفحه است که ملاکهای نمرهدهی و داوری آن در مقایسه با آییننامه مسابقات قرآن ایران متفاوت است اما این مسئله بر ضعف و قوت مسابقات قرآن دلالت ندارد.
وی یادآور شد: به هر حال هر مسابقهای سبکی دارد و اگر بخواهیم، بگوییم مسابقات قرآن مالزی براساس سیاسیکاری است اظهارنظر درستی نیست و این مسئله را تأیید نمیکنم و به شدت نیز با این دیدگاهها مخالف هستم؛ اما اینکه ممکن است یک داور در مسابقات قرآن مالزی دید سیاسی هم داشته باشد وجود دارد و نمیتوان این مسئله را رد کرد یا تأیید کرد.
دولتی در بخش پایانی سخنان خود عنوان کرد: کاری که به تازگی در ستاد عالی مسابقات قرآن کشور آغاز شده، این است که ملاکهای اعزام قاریان به مسابقات قرآن دیگر کشورها از جمله مالزی را تعیین کنیم تا در سالهای آینده نه فقط در مالزی بلکه در دیگر مسابقات نیز افرادی را اعزام کنیم که بتوانند در شرایط آن مسابقات رتبه خوبی را به دست آورند. ستاد عالی مسابقات قرآن کشور در حال حاضر بررسی میکند که چه آیتمهایی برای اعزام قاریان به مسابقات قرآن دیگر کشورها باید وجود داشته باشد.