کد خبر: 3316882
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۱
ملک زاده عنوان کرد:

حمایت از پژوهش‌های کلان سلامت/ دستاوردهای طب اسلامی با طب جدید سازگار می‌شوند

گروه سلامت: معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری تشریح فعالیت‌های مؤسسه علمی تحقیقات علوم پزشکی ایران اعلام کرد: این مؤسسه در راستای حمایت از پژوهش‌های کلان در حوزه سلامت شکل گرفته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری تأسیس موسسه ملّی تحقیقات علوم پزشکی ایران «Nimad» با حضور رضا ملک‌زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی امروز یک‌شنبه 31 خرداد ماه برگزار شد.

ملک‌زاده در این نشست خبری ضمن تشریح فعالیت‌های این مؤسسه عنوان کرد: مؤسسه تحقیقات ملی علوم پزشکی که از دوران وزارت اینجانب در سال 70 تاسیس و در سال 85 منحل شده‌بود با آغاز به کار دوره جدید وزارت بهداشت اواخر سال گذشته تاسیس و در هفت کمیته بیماری‌های واگیر و اختلال ایمنی، کشف و ارزیابی دارو، کمیته فناوری و نو آوری، کمیته بهداشت و روان، کمیته آسیب شناسی، کمیته سرطان، خون شناسی، کمیته ژنتیک و کمیته غیر واگیر به حمایت از پژوهشگران خواهد‌پرداخت.

وی افزود: عمده فعالیت این مؤسسه مجازی است و از طرح‌هایی حمایت می‌کند که منجر به ارتقاء سلامت می‌شود.

ملک‌زاده با اشاره به اینکه مؤسسه نیماد با بودجه بالغ بر سی میلیارد تومان تاسیس شده است، گفت: تلاش دولت بر این بود که سه درصد بودجه بهداشت درمان را به توسعه تحقیقات پزشکی اختصاص دهد اما نهایتا 14 دهم درصد از این بودجه به امر تحقیق و پژوهش اختصاص یافت؛ که در این رابطه دانشگاه‌های علوم پزشکی را تشویق کردیم تا با صرفه جویی در منابع یک تا دو دهم بودجه خود را در امر تحقیقات مصرف کنند.

تمرکز پژوهش‌ها بر حوزه پیشگیری در مؤسسه نیماد

وی با اشاره به اینکه بیشتر کارهای که در حوزه پیشگیری صورت می‌گیرند به دلیل زمان بر بودن ملموس نیستند، عنوان کرد: 70 درصد بودجه بهداشت و درمان صرف امر پیشگیری می‌شود همیشه اینگونه بوده است که بیشتر کارهای بهداشت و درمان به دلیل زمان‌بر بودن قابل مشاهده و ملموس نیستند. در مؤسسه نیماد نیز تلاش بر این است تا بیشتر تحقیقات و پژوهش‌ها در حوزه پیشگیری تمرکز داشته باشند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بیان کرد: در این مؤسسه 300 داور وجود دارند که 100 نفر از آنها خارجی هستند و تلاش ما بر این است که بیشتر این طرح‌های ما در حوزه‌های بین‌المللی نیز مطرح شوند.

80 درصد تغذیه مردم را برنج و نان تشکیل می‌دهد/ کمبود مصرف لبنیات

وی در ادامه با اشاره به نحوه تغذیه مردم گفت: تحقیقات اخیر نشان داده است که 80 درصد تغذیه مردم را برنج و نان تشکیل می‌دهد و میزان مصرف لبنیات و مواد غذایی دیگر بسیار کم است لذا با تاکیدی که در این موسسه به ویژه در کمیته دارو و ارزیابی صورت می‌گیرد، تلاش داریم راه‌هایی برای تغییر این شیوه غذایی به وجود بیاوریم.

حمایت از مقالاتی که به تولید صنعتی منتج می‌شوند

ملک‌زاده با تاکید بر حمایت از مقالاتی که به تولید صنعتی منتج می‌شوند، اظهار کرد: بخشی از تحقیقاتی که در مؤسسه نیماد شکل می‌گیرد برپایه مقالات علمی است. برای هر تولیدی نیازمند تعداد زیادی مقاله هستیم اگر چه تعداد کمی از آنها به تولید منتج می‌شود، اما در هر صورت تولید مقالات علمی در جریان تحقیقات کار بسیار مهم و خوبی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه حدود 56 هزار دانشجوی دکتری در سطح کشور وجود دارد، گفت: از این تعداد حدود شش هزار نفر در رشته‌های علوم پزشکی و پیرا پزشکی به تحصیل مشغول هستند. یکی از برنامه‌های که در سطح معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت مطرح است این است که با تأسیس شرکت‌های دانش بنیان این افراد را جذب کرده و آنها تشویق به انجام تحقیقات علمی بکنیم و در این راستا از آنها حمایت به عمل آید.

وزیر سابق بهداشت در ادامه با اشاره به مهاجرت نخبگان ایرانی به خارج از کشور عنوان کرد: مهاجرت نخبگان به این برمی‌گردد که افراد احساس کنند در کشور مقصد آینده بهتری داشته و یا از دانش آنها بهتر استفاده می‌شود لذا برنامه‌ای که در مؤسسه ملی تحقیقات علوم پزشکی پیگیری می‌شود این است که بخش بزرگی از این نخبگان و همچنین دانشمندان ایرانی ساکن کشورهای خارجی را جذب کرده و از توانمندی‌های آنها استفاده کنیم.\وی با تاکید بر اینکه در این مؤسسه بسترهای بسیار بزرگ حمایتی ایجاد می‌شود، گفت: عمده طرح‌های کوچک‌تر در دانشگاه‌ها پیگیری می‌شود و در صورتی که این طرح‌ها در سطح ملی مطرح باشند آنگاه مؤسسه نیماد به حمایت از این طرح‌ها خواهد پرداخت.

تربیت پزشک پژوهشگر در کشور

وی برنامه پزشک پژوهشگر را از دیگر برنامه‌های معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خواند و عنوان کرد: تربیت پزشک پژوهشگر برنامه‌ای است که در ذیل این موسسه پیگیری می‌شود و تلاش بر این است تا رهبری پژوهش‌های علمی را دانشمندان ایرانی بر عهده گرفته و همچنین بتوانیم پزشکان phd را تربیت کرده و از آنها پژوهشگران برجسته‌ای بسازیم.در این راستا رتبه‌های برتر کنکور، افرادی که دارای معدل بالا در دوران تحصیل و کسانی که سابقه تحقیقات و پژوهش‌های برجسته‌ای را طی دوران تحصیل خود داشته‌اند در دوره‌های phd پذیرش می‌شوند.

ملک‌زاده اظهار کرد: باید مسئولین کشور و نمایندگان مردم را تشویق کرد تا در حوزه علوم پزشکی و پژوهش‌های مربوط به این حوزه سرمایه گذاری بیشتری انجام دهند.

نیمی از مقالات تولید شده در دانشگاه‌های علوم پزشک کشور ضعیف هستند

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه نیمی از مقالات تولید شده در دانشگاه‌های علوم پزشک کشور ضعیف هستند، عنوان کرد: در حال حاضر در 56 دانشگاه علوم پزشکی حدود 500 مرکز تحقیقات و 40 پژوهشکده وجود دارد با این وجود 50 درصد مقالات تولید شده بسیار ضعیف، حدود 30 درصد متوسط و تنها 20 درصد خوب و یا بسیار عالی هستند. لذا تلاش این مؤسسه باید این باشد که به ارتقاء کیفی این مقالات توجه ویژه‌ای شود.

وی با بیان اینکه بودجه مؤسسه بودجه مستقل از وزارت بهداشت است، عنوان کرد: بودجه موسسه نیماد 30 میلیارد تومان است که پیش بینی می‌شود با این بودجه حدود 20 تا 50 طرح را پیش ببریم. اما اگر سرمایه گذاری زیادی در بخش تحقیقات علمی نشود مطمئنا رشد چندانی نخواهیم داشت.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص حمایت از طب اسلامی و سنتی در این مؤسسه اظهار کرد: ما باید دنبال این باشیم که نتایج، دستاوردها و روش‌های طب سنتی را با روش‌های علمی و صحیح طب جدید سازگار کرده، بتوانیم از آن نهایت استفاده را ببریم. در موسسه نیماد این کار ذیل کمیته کشف و ارزیابی دارو پیش می‌رود.

ملک‌زاده در ادامه به برخی برنامه‌های معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اشاره و اظهار کرد: تهیه دارو و پیشینه پزشکی بیماران یکی از برنامه‌های این معاونت است که به تدریج سی درصد آنها به ثمر رسیده‌اند. در حال حاضر برنامه‌هایی برای تهیه و تولید داروهایی که مردم به شدت به آنها نیازمند هستند در دست اجرا داریم.

وی برنامه دیگر را نظام ثبت بیماری‌ها خواند و اعلام کرد: در این رابطه به جمع آوری اطلاعاتی در زمینه بیماران، بیماری‌ها و درصد افرادی که به این بیماری‌ها مبتلا هستند، اقدام کرده‌ایم. همچنین برنامه‌ فعال کردن 10 آزمایش جامع در ایران در یک سری آزمایشگا‌ه‌های علوم پزشکی را انجام داده‌ایم.
وی با بیان اینکه حدود پنج درصد از علل مرگ و میر در ایران ناشی از بیماری‌های مزمن، 20 درصد سرطان، 15 درصد سوانح و 50 درصد بیماری‌های قلبی و عروقی است، گفت: امیدواریم که با تحقیقات و پژوهش‌هایی که در سطح کلان در حال انجام است بتوانیم از این بیماری‌های پیشگیری کنیم.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت برنامه مطالعه اپیدمیولوژیک آینده نگر جمعیت بالغ ایران را از جمله دیگر برنامه‌های وزارت بهداشت خواند و بیان کرد: یکی از بحث‌های مهمی که وجود دارد این است که پزشکانی تربیت کنیم که به جایی اینکه بیمار به آنها مراجعه کند آنها به سراغ مردم رفته و آنها را مورد پایش قرار دهند.

وی در پایان گفت: در این طرح حدود 10 هزار نفر از افراد بالغ بالای 40 سال در 10 استان به صورت تصادفی انتخاب شده و مورد پایش سلامت قرار می‌گیرند. در این برنامه مشخص می‌کنیم که چه افرادی قرار است در پنج سال آینده دچار بیماری شوند. لذا سعی می‌کنیم با اتخاذ برنامه‌هایی از بیماری آنها پیشگیری کنیم که از این طریق می‌توان 80 درصد افرادی که در معرض سکته‌های قلبی هستند را نجات داد.

captcha