رسول نخستینحلم، مدیرمسئول انتشارات حلم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره فعالیتهای انتشاراتی خود گفت: انتشارات حلم کتابهایی با موضوعات گوناگون تولید میکند که در این میان کتابهایی با موضوعات دینی و قرآنی و کودک و نوجوان نیز در میان آنها دیده میشود و در کنار این کتابها قرآن نیز چاپ میکند.
وی در ادامه به مشکلات نشر به ویژه ناشران دینی و قرآنی اشاره کرد و افزود: هر کتابی که چاپ میکنیم در فروش آن به مشکل برمیخوریم؛ چرا که تقاضایی در بازار برای کتاب وجود ندارد و ناشران با مشکلات عدیدهای مواجه هستند.
نخستینحلم ادامه داد: در رابطه با چاپ کتاب اگر بازارسنجی خوبی نشده باشد، بدون شک ناشر متضرر خواهد شد؛ چرا که با وجود تقاضای مخاطبان است که چاپ کتاب معنا و مفهوم پیدا میکند، در غیر این صورت چاپ اول کتاب مقرون به صرفه نخواهد بود.
افزایش قیمت کتاب، تقاضا را کاهش داده است
وی با اشاره به هزینههای چاپ کتاب در کشور بیان کرد: مراحل تولید کتاب هزینههایی دارد که از جمله این هزینهها میتوان به فیلم، زینک، کاغذ، حقالتألیف و ... اشاره کرد و همین عوامل سبب شده از سویی چاپ کتاب مقرون به صرفه نباشد و از سویی اگر هم چاپ شد، به دلیل بالا بودن قیمت آن تقاضایی نداشته باشد و از این رو است که شمارگان کتاب نیز کاهش یافته است.
نخستینحلم با اشاره به اهمیت گردش مالی یک ناشر گفت: با وجود این مشکلات، ناشر گردش مالی ندارد و روز به روز نحیفتر شده و از چرخه نشر خارج میشود؛ از این رو حمایت دولت از صنعت نشر امری حیاتی و ضروی است و اگر حمایت اندکی هم وجود دارد باید ادامه یابد؛ چرا که این موضوع در کشورهای دیگر نیز وجود دارد.
افزایش قیمت کاغذ؛ عامل رکود بازار نشر
وی با اشاره به حمایت دولت از ناشران تصریح کرد: در سال 1387 هدفمندی یارانه کاغذ انجام شد، اما چون نمیتوانستند این یارانه را به صورت عادلانه در میان ناشران تقسیم کنند آن را حذف کردند و قیمت کاغذ از 8 هزار تومان به 32 هزار تومان رسید و روز به روز بر قیمت کاغذ افزوده و سبب رکود بازار نشر شد و از سال گذشته تاکنون نیز اوضاع نشر ما بدتر شده است.
نخستینحلم با بیان اینکه کتاب در سبد خانوار جایگاهی ندارد، افزود: بیتوجهی جامعه به کتاب سبب شده به سمت تولید کتابهای دانشگاهی، کمکدرسی و کودک برویم و در حال حاضر نیز چندین عنوان کتاب آماده چاپ داریم که به دلیل هزینههای بالای آن و قطعی نبودن بازار تقاضا، نمیتوانیم آنها را به مرحله چاپ برسانیم و به همین دلیل برای ادامه حیات نشر خود به اجبار به سراغ کتابهای بازاری رفتهایم و آنها را تجدید چاپ میکنیم.
صنعت نشر در حالت برزخ و احتضار است
وی با بیان اینکه در حال حاضر در حالت برزخ و احتضار هستیم، گفت: اغلب ناشران منتظر هستند تا دولت حمایتی از صنعت نشر انجام دهد که در حال حاضر این حمایتها به خرید کتاب اختصاص یافته که میزان آن بسیار کم است.
مدیرمسئول انتشارات حلم بیان کرد: از مسئولان وزارت ارشاد میخواهیم که از صنعت نشر و تولید کتاب حمایت کنند، اعم از این که تخصیص کاغذ یارانهای، تسهیلات بانکی و افزایش میزان خرید کتاب میتواند در این امر مؤثر باشد و بازار نشر را از رکود نجات دهد؛ چرا که نشر یک شغل مادر و اصلی است و چندین شغل دیگر در زیرمجموعه آن قرار دارد، به همین دلیل ادامه بیتوجهی به این موضوع مشکلات بزرگتری همچون افزایش بیکاری را به وجود خواهد آورد.