«ماه عسل» عنوان برنامهای ترکیبی است که طی چند سال گذشته و در ایام ماه مبارک رمضان از شبکه سه سیما پخش میشود. این برنامه توانسته به مدد اهرمهایی که گاهاً هیچ تناسبی با ارزشهای دینی و ملی ما ندارد برای خود مخاطبانی به دست آورد، درباره این رویکرد اشتباه نیز تا به حال حواشی مختلفی پیرامون این مجموعه به وجود آمده که متاسفانه هیچ گاه باعث نشده که برخورد جدی با این رفتارهای ناصحیح صورت پذیرد.
البته اینکه این برنامه بیننده زیادی دارد، ابزاری شده تا سازندگان آن همچنان به کار خود ادامه دهند، اما آیا تنها به این دلیل میتوان هر نوع برنامهای را روی آنتن فرستاد؟ مسلماً جواب این سؤال خیر است، چون رسالت رسانه ملی در کشور ما تنها سرگرم کردن مردم نیست، بلکه باید بتوان به واسطه این ابزار پرمخاطب، فرهنگ دینی و ملی کشورمان را برای جهانیان تبلیغ کرد.
تبلیغ خودکشی در «ماه عسل»
در سال جاری نیز وقتی قسمتهای نخست این برنامه ترکیبی روی آنتن رفت دریافتیم که باز هم این برنامه قرار است همان راه خطای گذشته را بپیماید، بدون اینکه از نقدهای سال گذشته درس بگیرد. در قسمت نخست «ماه عسل» موضوع خودکشی مورد توجه قرار گرفته بود، البته سعی شد که به واسطه کلام، نوعی این رفتار ضددینی مذموم شمرده شود، اما به نوعی با دعوت از فردی که خودکشی را تجربه کرده بود، این رفتار تبلیغ میشد.
اما جنجالیترین قسمت این برنامه مربوط به قسمتی بود که در آن از الهام عرب دعوت شده بود در در برنامه حضور یابد. وی مدل لباس عروس است و عکس نامناسب وی نیز در بسیاری از فضاهای مجازی وجود دارد. با این توضیح چگونه و با چه توجیهی برنامهای که قبل از افطار برای روزهداران پخش میشود، روی آنتن میرود؟ آیا نظارت در رسانه ملی تا این اندازه پایین آمده است؟
البته در خبرها خواندیم که مجری برنامه که تهیهکنندگی کار را هم برعهده دارد، توبیخ شده است، اما آیا تنها با یک توبیخ میتوان انتظار داشت که اقدامات نادرست صورت گرفته جبران شود؟ نکته تاسفآور اینجاست که مجری برنامه به طور واضح از آنتن رسانه ملی اعلام میکند که وی نمونه کاری از فیلمهای عروسی که میهمان برنامه مبلغ آن بوده را دیده است!
وقتی این قبیل برنامهها روی آنتن میرود این سؤال در ذهن پیش میآید که نقش نظارتی صدا و سیما بر برنامههای ماه رمضان کجاست؟ چرا زمانی که چنین اتفاقی رخ میدهد، تنها با توبیخ عکسالعمل نشان داده میشود؟ آیا بهتر نیست قبل از توبیخ جلوی ساخت چنین برنامههایی گرفته شود.
مطلب پایانی اینکه، رهبر معظم انقلاب در تاکیدات فراوان خود بیان کردهاند که سبک زندگی ایرانی – اسلامی محور فعالیت برنامهسازان تلویزیون قرار گیرد؛ آیا دعوت از یک مدل لباس عروس که سبک کارهایش، رواج تجملگرایی بوده و تصاویر آن در اغلب فضاهای مجازی موجود است، قدمی در جهت رسیدن به این خواسته است؟