محمدحسین غفاری، مدیر انتشارات حکمت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آغاز پروژههای جدیتر درباره دایرةالمعارف تشیع خبر داد و گفت: با پایان این دایرةالمعارف کار انتشارات حکمت پایان نمییابد، بلکه پایان این کار، پروژههای دیگری را کلید میزند که از مهمترین آنها میتوان به دایرةالمعارف تخصصی در این زمینه اشاره کرد.
وی افزود: کلیات این کار در شورای هیئت علمی انتشارات حکمت به تصویب رسیده است و با توجه به اینکه دایرةالمعارف تشیع 16 جلدی و یک دایرةالمعارف عمومی است، از این رو سعی خواهد شد دایرةالمعارفی تخصصی از آن استخراج و منتشر شود.
غفاری ادامه داد: علاوه بر انتشار تخصصی، بازنگری و بازنویسی در مداخل آن در دستور کار قرار میگیرد و این کار درباره برخی از مداخل که سطح علمی پایینی دارند و نیازمند بازنگری و بازنویسی هستند، انجام میشود و یا ممکن است مداخلی وجود داشته که لزومی به پرداخت آن نبوده، که همه این موارد از نو نگاشته خواهد شد.
وی با اشاره به ترجمه این دایرةالمعارف تصریح کرد: برگرداندن این اثر ارزشمند به زبانهای زنده دنیا در دستور کار قرار میگیرد تا میراث مهم شیعیان به تمام دنیا معرفی شود؛ چرا که بسیاری از محافل علمی غرب از این موضوع آگاهی کمتری دارند.
مدیر انتشارات حکمت در ادامه بیان کرد: در حال حاضر تیم خوبی را برای آغاز پروژههای جدیتر تشکیل دادهایم و این تیم ظرفیت انجام کارهای مهمتری را دارد و در طول انتشار دایرةالمعارف تشیع نیز همین تیم بود که توانست آن را به سرانجام برساند، با وجود اینکه بسیاری از دایرةالمعارفهای منتشر شده در ایران به سرانجام نرسیدهاند و در این راستا تنها مشکلی که وجود داشت، مشکلات مالی بود که سبب شد طرح به کندی پیش رود.
وی یادآور شد: هیچ کمک مالی از سوی نهادهای دولتی یا پژوهشگاهها برای تدوین و انتشار دایرةالمعارف تشیع نشده است، با وجود اینکه درخواستهای متعددی از آن داشتیم، اما متأسفانه هیچ حمایتی نشد.
گفتنی است، تألیف و تدوین دایرةالمعارف تشیع 16 جلدی از سال 61 آغاز و نخستین جلد آن در سال 1367 منتشر شد؛ دایرةالمعارفی که اساتید برجسته بسیاری در تألیف و تدوین مدخلهای آن از حوزههای گوناگون که به شیعه مرتبط است، مشارکت داشتهاند.
یادآور میشود، دائرة المعارف تشیع دربردارنده حدود بیست هزار مقاله تألیفی است و فرهنگ اسلام و تشیع را شامل میشود و معارف و موضوعات عمده دائرةالمعارف تشیع عبارت است از؛1. شرح مفاهیم کلیدی و اعلام قرآن کریم همراه با معرفی خود قرآن، یکصد و چهارده سوره قرآن و آیههای معروف آن 2. شرح و توضیح احادیث معروف و اصطلاحات علم الحدیث و تاریخ حدیث، و معرفی بیش از ده هزار تن از راویان حدیث 3. اصطلاحات فقهی بر مبنای مدارک قدیم و جدید شیعی و گاه با تطبیق با فقه دیگر مذاهب اسلامی 4. اصطلاحات اصول فقه و تاریخچه آن و اجتهاد و نظایر آنها 5. اصطلاحات کلامی بر مبنای مدارک قدیم و جدید شیعه و گاه تطبیقی، همچنین معرفی فرقههای شیعی 6. ادعیه، شامل معرفی اکثر دعاهای مروی از ائمه اظهار(ع) و اصحاب ائمه 7. اصطلاحات منطقی 8. اصطلاحات فلسفی 9. اصطلاحات عرفانی 10. زندگینامه اعلام اسلام و تشیع و در درجه نخست سیره نبوی و سیره ائمه اطهار و صحابه و رجال علوم اسلامی از فلاسفه، فقها، عرفا، علما، مفسران، محدثان، متکلمان و هنرمندان 11. معرفی رجال تاریخی و حوادث تاریخی مهم اسلام و شیعه نظیر غزوات، جنگها، صلحها، و پیمانها 12. معرفی اماکن جغرافیایی، از جمله معرفی شهرها و بخشهای شیعه نشین 13. ادبیات فارسی با تاکید بر شعرا و ادبای شیعه و آثار منظوم و منثوری که ربط شیعی بیشتر دارند 14. ادبیات عربی شامل شرح احوال شعر و ادبای بزرگ عرب زبان شیعه اعم از ایرانی، عرب، هندی، پاکستانی، و جز آنها 15. هنر و باستانشناسی شامل معرفی هنرمندان بزرگ از جمله خطاطان، نقاشان، معماران، بنایان و ابنیهای که از نظر تاریخی و فرهنگ شیعه اهمیت دارد، نظیر مسجدها، آستانهها، امامزادهها، آرامگاهها، بقعهها، تکیهها، حسینیهها، و خانقاهها و بعضی از آبانبارها، برجها، باغها و سقاخانهها 16. معرفی کتابهای مهم نویسندگان.