جعفر طباطبایی، کارشناس نسخ خطی اسناد و کتابخانه ملی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در مورد بخش اسناد و نسخ خطی قرآن کریم بیستوسومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم اظهار کرد: در این بخش نسخههای خطی قرآنی کتابخانه ملی به نمایش گذاشته شده است.
وی افزود: کتابخانه ملی مخزنی از نسخههای خطی متون کهن اسلامی و ایرانی که بالغ بر 40 هزار نسخه خطی میشود را دارد که بسیار ارزشمند هستند؛ بخش عمدهای از این نسخهها را قرآن کریم تشکیل میدهد به همین منظور سازمان اسناد و کتابخانه ملی همه ساله در نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم شرکت میکند.
طباطبایی با بیان اینکه حدود 100 سند و نسخه خطی در این بخش به نمایش گذاشته شده است، گفت: برخی از این اسناد، نسخ قرآن کریم هستند و برخی نیز شامل اسنادی است که راجع به قرآن ثبت شدهاند و از کشورهای مختلف تهیه شده و تصاویر آنها در نمایشگاه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته شده است.
وی عنوان کرد: این اسناد و نسخ خطی با درخواستی که از رایزنیها و نمایندگیهای ایران در سایر کشورهای دیگر صورت گرفته، برای ما ارسال شده است.
طباطبایی در مورد ویژگیهای این نسخ گفت: هر یک از این آثار ویژگیهای خاص خود را دارند که به آن ارزش میدهند؛ ممکن است کاتب یکی از آثار معروف باشد یا اثر قدمت داشته باشد؛ ممکن است حاشیهنگاری و یا هنرهایی که در این نسخ به کار رفته مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه بیان کرد: به دلیل اینکه این نسخ به صورت عکس در این بخش قرار گرفته، نمیتواند گویای ویژگیهای نسخ باشد؛ هر چند ممکن است زیبایی ظاهری نسخه را به نمایش بگذارد اما نوع قلم، کاغذ و تذهیبها را نمیتوان از روی عکس تشخیص داد.
طباطبایی در مورد قدیمیترین اثر بخش اسناد و کتابخانه ملی گفت: نسخهای از دانمارک به دستمان رسیده که معروف است که مربوط به قرن سوم و یا اول باشد. بنا بر پژوهشی که صورت گرفته این نسخه از قرن یکم به یادگار مانده که بر روی آن کتابت شده است؛ همان نونویسی را به قرن سوم مرتبط دانستهاند.
وی در مورد مخاطبان این بخش عنوان کرد: با توجه به اینکه بازدیدکنندگان نمایشگاه بینالمللی قرآن عموم مردم هستند، به این بخش نیز مراجعه میکنند. با این حال به صورت خاص محققان و پژوهشگران به دلیل نوع کاری که دارند، به این بخش مراجعه میکنند.
طباطبایی گفت: علاقهمندان به این بخش میتوانند با مراجعه به بخش خطی کتابخانه ملی همه روزه از ساعت 8 تا 16 از این نسخهها بازدید کنند؛ همچنین تصاویر اسناد و نسخ خطی به صورت کامل در سایت کتابخانه ملی قرار گرفته است.
بنا بر این گزارش، در بخش اسناد و نسخ خطی حدود 100 اثر از کشورهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی در معرض دید بازدیدکنندگان نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم قرار گرفته است.