جبار آذین، منتقد و کارشناس سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ارزیابی خود را از سریال عربی «خاک و نمک» چنین مطرح کرد: درباره این سریال عربی باید بگوییم، این کار یک اثر خوشساخت است که مفاهیمی ارزشمند را در خود جای داده است. درباره مضمون این مجموعه نیز دو نکته جالب وجود دارد و آن نیز اینکه موضوعات دینی در کنار جهاد اسلامی تصویر شده است؛ همراهی که کمک میکند هر کدام از موضوعات مطرح شده بیشتر و بهتر با مردم ارتباط برقرار کند.
وی درباره فیلمنامه این کار گفت: برخلاف کارهای رایج عربی که معمولاً در آنها فیلمنامه جایگاه و ارزش لازم را ندارد، اما در این کار میبینیم که گرهها و نقاط اوج و فرودهای خوبی را در کار شاهد هستیم. همین علت نیز بر جذابیتهای حرفهای کار افزوده است. کارگردانی این کار هم از دیگر امتیازات این سریال است، به ویژه اینکه کارگردان توانسته بدون اینکه در سطح گرفتار بماند، به موضوع مورد نظر توجه و دقت خوبی داشته باشد.
این منتقد با بیان اینکه نگاه به جهاد اسلامی، نگاهی یکسویه نیست، بیان کرد: شاید این تصور پیش آید که در این کار به طور یک طرفه به بحث جهاد پرداخته میشود، اتفاقی که اگر روی میداد همان شعارهای همیشگی سریالهای عربی را شاهد بودیم، اما در «خاک و نمک» این اتفاق روی نداد و ما شاهد هستیم که ابتدا به جنایات صهیونیستها و سپس به مبارزات حزبالله پرداخته میشود. این اتفاق باعث میشود تا تماشاگر موضوع مورد نظر را باور کرده و آن را بپذیرد.
آذین متذکر شد: نکته ظریفی دیگری که درباره این سریال میتوان گفت نگاه شیعه است که در کار وجود دارد، این مسئله تقریباً برخلاف سریالهای عربی است، اما در این کار این گونه نیست و ما به وضوح تعلقات شیعی را در کار شاهد هستیم. نکته دیگر اینکه در این کار فرق بین مبارزه شیعه با دیگر مبارزانی که ادعای مسلمانی دارند مشخص میشود. ادعایی که قادر است در روشنگری جهانیان اتفاق بسیار مثبتی محسوب شود.
سریالی چون «خاک و نمک» کاری در مقابل داعش است
وی ادامه داد: منظورم از گفته فوق این است که غرب سعی کرده با راهاندازی گروهی انحرافی همچون داعش، نام اسلام و مسلمانان را خدشهدار کند، اما در کارهایی چون «خاک و نمک» تا حدودی این دروغ پردازیها افشا میشود. این مطلب نیز جای امیدواری دارد که در کشوری عربی به این موضوع توجه شده است، زیرا بسیاری از کشورهای عربی خود پرورش دهنده داعش هستند.
آذین در بخش دیگری از این گفتوگو به توجهات اجتماعی این سریال اشاره کرد و گفت: در این اثر ما نگاه خوبی به موضوعات اجتماعی را شاهد هستیم، حتی برخی آسیبها در این کار مورد توجه قرار گرفته است. مطلب دیگر به صحنههای جنگ این سریال برمیگردد که به عقیده من کاری نسبتاً خوب به شمار میآید به ویژه اینکه امکانات موجود آنها در بحث جلوههای ویژه به هیچ وجه قابل مقایسه با کارهای غربی نیست.
وی در پاسخ به سؤال پایانی مبنی بر اینکه چه نقاط ضعفی را میتوان برای این سریال نام برد، بیان کرد: درست است که این کار به لحاظ کیفی از خیلی از سریالهای عربی بالاتر است، اما باز هم میبینیم که با استانداردهای فیلمسازی روز جهان فاصله بسیار دارد. این مسئله درباره سریالهای کشور خودمان هم صدق میکند. برای همین نیاز است در کنار حمایت، امکانی را برای آموزش و حمایت این دست فیلمسازان فراهم کرد تا در آینده شاهد تولیدات فاخرتری در این حوزه باشیم.