احمدرضا درویش، کارگردان فیلم سینمایی «رستاخیز» در حاشیه اکران این فیلم در بیستوسومین نمایشگاه بینالمللی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره انتقادات مطرح شده نسبت به فیلم اظهار کرد: برخی انتقاداتی که به این فیلم شد برای ما بسیار کارایی داشت و ما توانستیم با تکیه بر این انتقادات برخی از نقاط ضعف را پوشش دهیم.
وی افزود: ذکر یک نکته را ضروری میدانم و آن این است که هیچ فیلمی در سینما تولید نمیشود که پیرامون آن نقد و نظری وجود نداشته باشد. برای همین برای اینکه کارها رشد و شکوفایی لازم را داشته باشند، باید نقاط ضعف را شنید و از آن برای رفع عیبها بهره جست.
این فیلمساز ادامه داد: مطلب دیگری که درباره این فیلم میتوانم بیان کنم این است که «رستاخیز» تنها یک فیلم است که درباره یک حماسه تاریخ ساز تولید شده است، در صورتی که درباره عاشورا هزاران فیلم میتواند تولید شود. با این توضیح باید بگویم که این فیلم برداشت یک نفر و یک ذهن از حماسه عاشورا است و قطعا هزاران نظر دیگر هم در این زمینه میتواند وجود داشته باشد. برای همین بنابراین اجازه دهیم که این قبیل کارها تولید شود.
درویش ادامه داد: این فیلم تنها یک ظرف کوچک است، پس چگونه میتوان انتظار داشت که تمام معنای عاشورا را در آن جای داد. برای همین باید اجازه داد با وجود اختلاف سلیقههایی که وجود دارد قدمهای بعدی در این زمینه برداشته شود. نکته دیگر اینکه این تصور غلط باید از بین رود که این فیلم نقطه پایانی این موضوع در سینماست، درصورتی که در این حوزه میشود فیلمهای متعددی ساخت که در هر یک نسبت به فیلم قبلی ضعفهای کمتری وجود داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا پیش بینی چنین نقدهایی را از این فیلم داشته؟ بیان کرد: این فیلم موضوع بسیاری حساسی دارد. مضمونی که با اعتقادات مردم این سرزمین عجین شده است. به نوعی میتوان گفت که هر ایرانی با عشق به اباعبدالله(ع) بزرگ شده است. برای همین جای تعجب نیست که نسبت به آن این حساسیتها وجود داشته باشد. برای همین ما انتظار نقد را داشتیم، البته نقدی که متکی به سیره امام حسین(ع) باشد و با ادب و شعور عاشورا همراه باشد، اما متاسفانه برخی نقدها که نسبت به این فیلم و عواملش شد، عاری از شرایط ذکر شده است و من از آن به عنوان آفت دنیای مجازی نام میبرم.
درویش در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: ما باید تکلیف خود را با رسانه سینما مشخص کنیم و بدانیم که از این رسانه چه انتظاری داریم، زیرا در جهان امروز که بسیاری حرکت ضد شیعی و اسلامی به اسم اسلام انجام میشود، سبب شده تا رحمانیت و زیبایی اسلام از چشم جهانیان بسته ماند. در این میان این سینماست که میتواند جلوی این هجمه را بگیرد.
درویش اضافه کرد: برای رسیدن به این خواسته نیز بهترین مسیر نشستن به کشتی نجات است که همان سیره و عاشقی در مکتب حسین(ع) است، برای همین اجازه دهیم که این صدای رهایی بخش با زبان سینما به گوش تمام جهانیان برسد، نه اینکه بخواهیم با برخی هجمهها که عمدتا بدون دیدن فیلم انجام شده نه در خارج بلکه در داخل هم مانع دیده شدن فیلم شود.
این کارگردان در پایان خاطرنشان کرد: راه مبارزه با اسلام هراسی در جهان با خشونت امکان پذیر نیست، بلکه زبان رحمت و انسانیت است که قادر است معرفت دین مبین اسلام را برای جهانیان آشکار کند، همانگونه که امام حسین(ع) تا لحظه آخر دشمن را به مذاکره دعوت کرد و نگرانی این را داشت که دشمن دستش به گناه آلوده شود.
سخن آخر ایشان هم,خود تحریفی دیگر است:امام حسین علیه السلام در تمام مسیر و در کربلا,آرمان های خویش را ترسیم کردند,همه مردم را به یاری دین خدا فراخواندند,در صحرای کربلا چندین بار خود را برای سپاه یزید معرفی کرده,هدف از قیام را بیان کردند و...,مذاکرهای در کار نبود,همه اش روشنگری و هشدار و ایستادگی بر آرمانها بود وگرنه اولین امان نامه ها برای خود امام حسین علیه السلام آمده بود,ولی امام آرمانی را درحال ذبح شدن میدید که نجات آن از ذبح نشدن علی اصغرش واجبتر بود.......
تعریف وبرداشت ایشان از امام حسین علیه السلام و قیامشان و شرایط مسلمین و جهان از ابعاد گوناگون اشتباه است,این برداشت دلخواه و ذهن کوته بشری از مقام معصوم است نه برداشت یک زاویه از قیام!!
یاعلی
یه ایشون بفرماید:انتقاد مراجع نشأت گرفته از سیره است, این انتقاد شما ناشی از کدام هدف و نقشه است؟
دوستان فرض کنیم ساختن این فیلم نه 10 سال بلکه 20 سال طول کشیده باشه ، آیا کیفیت یک فیلم را طول مدت زمان ساخت آن تعیین میکند ؟ شما مردم ما رو بیسواد و عقب مانذه گیر آوردید یا خودتون خیلی باسواد و مدرنیته هستید ؟
بعدشم اگه 10 تا 16 میلیارد تومان را با مدت زمان 10 سال به هر کارگردان با وجدان و با خدایی واگذار میکردند مطمعن باشید کیفیت این فیلم ده برابر این چیزی میشد که الان به معرض نمایش در آمده میشد.
از طرفی مردم ما واقعه عاشورا را حفظ هستند و از کودکی با عشق اباعبدالله. ع. بزرگ شدند شما این هزینه میلیاردی رو خرج کردید اما در کجای این فیلم عشق اباعبدالله. ع. آنطور که شایسته بود به مردم تزریق کردید ؟
خوب شد به شما فرصت و مجوز نمایش چهره غیر قابل وصف و زیبای علمدار و سپه سالار لشکر امام حسین. ع. آقا قمر منیر بنی هاشم ابوالفضل العباس. ع. را ندادند مگر نه شرم و حیا که نبود..... راحت پخش میکردید.....
شما برای رسیدن به رضایت خلق خدا رضایت خداوند را زیر پا گذاشتید ، برای رسیدن به منافع مالی و مادی منافع اخروی خودتون رو زیر پا گذاشتید.....
مطمعنا این فیلم بار سنگینی بر دفترچه اعمال شما خواهد بود.... استغفار کنید.
آقای درویش از فیلم شما بوهای بدی به مشام بچه های انقلابی و مذهبی میرسه ، شما اگه در حوزه فیلم های حماسی و انقلابی و تاریخ زندگانی اهل بیت. ع. تخصص ندارید اصرار و اجباری نبست.... لااقل تیشه به اعتقادات مردم ما نزنید....
امام حسین ع. عین حماسه هستند و صحنه عاشورا چهره دلربای ایشان در قلوب محبانشان جا گرفته است و نیازی به تصویرسازی های کاذبانه کارگردانانی چون شما ندارد..
مطمعن باشید هر چقدر بیشتر روی این فیلم مانور بدهید مردم نسبت به کم کاریها و جسارت های شما در این فیلم بیشتر آگاه و بیدار خواهند شد.
صلی الله علیک یا ابالفضل العباس. ع.
خودتونید آقااااااااا