به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهمترین رویدادهای سیاسی هفته جاری به شرح ذیل است:
سخنان رهبر معظم انقلاب در خطبه نماز عید فطر
حضرت آیت الله خامنه ای روز شنبه در خطبههای نماز عید سعید فطر با اشاره به شعارهای «مرگ بر اسرائیل» و «مرگ بر امریکا»ی ملت ایران در روز جهانی قدرس خاطرنشان کردند: جهت گیریهای عظیم حرکت ملت را باید از این شعارها درک کرد نه از زبان مغرض بیگانگان که متأسفانه در داخل نیز برخی کج فهم ها آنها را تکرار می کنند.
حضرت آیت الله خامنه ای به بیان چند نکته درباره موضوع هسته ای اختصاص داشت. در اولین نکته ایشان با تشکر از دست اندرکاران مذاکرات طولانی و نفسگیر هسته ای به خصوص زحمات و تلاشهای هیأت مذاکره کنند، افزودند: برای تصویب متن تهیه شده، باید مسیر قانونی پیش بینی شده طی شود البته چه این متن تصویب شود چه نشود اجر مذاکره کنندگان محفوظ است ان شاءالله.
حضرت آیت الله خامنه ای خطاب به دست اندرکاران بررسی «متن تهیه شده هسته ای» تأکید کردند: براساس مصالح کشور و منافع ملی با دقت کار خود را انجام دهید تا بتوانید حاصل بررسی ها را با گردن افراشته به ملت و خداوند ارائه دهید.
ایشان با تأکید بر مقابله جمهوری اسلامی با هرگونه سوءاستفاده از «متن تهیه شده» افزودند: چه متن تهیه شده تصویب شود چه نشود، به هیچکس اجازه خدشه بر اصول اساسی نظام اسلامی را نمی دهیم.
رهبر انقلاب با اشاره به فضای تهدیدآمیز موجود و تکیه دشمنان بر مسائل دفاعی ایران، افزودند: به فضل الهی قابلیتهای دفاعی و حریم امنیت کشور حفظ خواهد شد و جمهوری اسلامی هرگز تسلیم زیاده خواهی دشمنان نخواهد شد.
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: چه متن تهیه شده پس از طی روند قانونی داخل کشور، تصویب شود چه نشود، ملت ایران از حمایت ملت مظلوم فلسطین، یمن، بحرین و ملت و دولت های سوریه و عراق و مجاهدان صادق لبنان و فلسطین دست بر نمی دارد.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه در هر صورت سیاست ملت و نظام جمهوری اسلامی در مقابل امریکا هیچ تغییری نخواهد کرد، افزودند: ما درباره مسائل دو جانبه، منطقه ای و جهانی هیچ مذاکره ای با امریکا نخواهیم داشت مگر در موارد استثنا همچون هسته ای که قبل از این هم سابقه داشته است.
ایشان با انتقاد شدید از سیاستهای امریکا در «حمایت از دولت تروریستی و کودک کش صهیونیسم و تروریست خواندن مجاهدان فداکار حزب الله لبنان» افزودند: سیاستهای ما و امریکا در منطقه صد و هشتاد درجه اختلاف دارد بنابراین چگونه می توان با آنها گفتگو و مذاکره کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای در ادامه تذکرات و نکات خود در باب مسئله هسته ای به رجزخوانی چند روز اخیر امریکایی ها اشاره کردند و افزودند: دولت مردان و دولت زنان امریکا این روزها برای حل مشکلات داخلی به ناچار، مشغول رجز خوانی هستند اما زیاده گوییهای آنها حقیقت ندارد.
ایشان با اشاره به یکی از رجزهای امریکایی مبنی بر جلوگیری از تولید سلاح هسته ای در ایران خاطرنشان کردند: ما سالها قبل براساس مبانی اسلام، فتوای حرمت تولید سلاح هسته ای داده ایم و برای تولید این سلاح، مانع شرعی داریم اما امریکاییها با وجود اینکه گاهی به اهمیت این فتوا اذعان می کنند، در تبلیغات و رجز خوانیها دروغ می گویند و ادعا می کنند تهدید آنها جلوی ساخت سلاح هسته ای ایران را گرفته است.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: مقامات فعلی امریکا از تسلیم ملت ایران حرف می زنند البته پنج رئیس جمهور قبلی آنها نیز پس از انقلاب از این آرزوها داشتند اما یا مردند یا در تاریخ گم شدند و شما هم مثل آنها، تسلیم ایران را مگر به خواب ببینید.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به اعتراف رئیس جمهور کنونی امریکا به چند مورد از اشتباهات گذشته این کشور در قبال ایران از جمله کودتای بیست و هشت مرداد و حمایت از صدام افزودند: اینها تنها مشتی از خروار است و اشتباهات بسیاری وجود دارد که امریکایی ها هنوز حاضر نیستند به آنها اعتراف کنند.
حضرت آیت الله خامنه ای در بخش پایانی خطبه دوم نماز عید سعید فطر با اشاره به حرف رئیس جمهور فعلی امریکا مبنی بر توان نابود کردن ارتش ایران گفتند: قدیم ها به این گونه حرفها «لاف در غریبی» می گفتند.
رهبر انقلاب خطاب به مقامات امریکایی تأکید کردند: ما از هیچ جنگی استقبال و هیچ جنگی را آغاز نمی کنیم اما اگر جنگی روی دهد آن کس که از نبرد سرشکسته خارج می شود امریکای متجاوز و جنایتکار است.
بیانات مقام معظم رهبری در جمع مسئولان کشور و سفرای کشورهای اسلامی
رهبر معظم انقلاب روز شنبه در دیدار جمعی از مسئولان کشور، سفرای کشورهای اسلامی و قشرهای مختلف مردم، وحدت و یکپارچگی را نسخه شفابخش دنیای اسلام خواندند و با تأکید بر اینکه جنگ های مذهبی و طائفه ای کنونی در منطقه با هدف منصرف کردن ذهن ملتهای مسلمان از رژیم صهیونیستی، طراحی و تحمیل شده است گفتند: سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه کاملاً در نقطه مقابل سیاستهای استکبار و در رأس آن امریکا قرار دارد و ایران به هیچ وجه به آمریکا اعتماد ندارد زیرا سیاستمداران آمریکایی در کمال بی صداقتی و بی انصافی هستند.
ایشان با تبریک عید سعید فطر، به شرایط تأسف بار دنیای اسلام و نبود وحدت و یکپارچگی اشاره کردند و افزودند: تفرقه و اختلافات کنونی در منطقه، غیرطبیعی و تحمیلی است و علما، روشنفکران، مسئولان دولتها، سیاستمداران، و زبدگان و نخبگان دنیای اسلام باید متوجه دست خائنان امت اسلامی در این تفرقه ها و اختلاف ها باشند.
رهبر انقلاب اسلامی درخصوص چرائی غیرطبیعی بودن این اختلافها، به سابقه طولانی همزیستی مسالمت آمیز شیعه و سنی در کشورهای منطقه اشاره و خاطرنشان کردند: اگر امت اسلامی یکپارچه بود و بر مشترکات خود تأکید می کرد، قطعاً در سپهر سیاست جهانی یک قدرت منحصر بفرد بود اما قدرتهای بزرگ برای حفظ منافع خود و حفظ رژیم صهیونیستی، این اختلاف ها را به امت اسلامی تحمیل کرده اند.
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به تنفر موجود در میان مسلمانان نسبت به رژیم صهیونیستی با وجود گرایش برخی افراد در دولتهای اسلامی به این رژیم نامشروع گفتند: قدرتهای استکباری با همکاری افراد ناباب در برخی دولتهای اسلامی، برای منصرف کردن ذهن ملتهای اسلامی از رژیم صهیونیستی، جنگ های مذهبی را طراحی و سازمانهای جنایتکاری همچون القاعده و داعش را راه اندازی کردند.
ایشان با یادآوری اعتراف برخی مقامات امریکایی درخصوص نقش دولت امریکا در راه اندازی و گسترش داعش، تشکیل ائتلاف ضد داعش را غیرقابل باور خواندند و تأکید کردند: سیاست قدرتهای استکباری در منطقه آشکارا خائنانه است و همه باید متوجه این موضوع باشند.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران در منطقه نقطه مقابل سیاست استکبار است، به موضوع عراق اشاره کردند و گفتند: سیاست استکبار در عراق، سرنگونی دولت برآمده از رأی مردم، ایجاد درگیری میان شیعه و سنی و در نهایت تجزیه عراق است اما سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال عراق، حمایت و تقویت دولت برآمده از انتخابات، ایستادگی در مقابل عوامل جنگ داخلی و اختلاف و حفظ تمامیت ارضی عراق است.
حضرت آیت الله خامنه ای درخصوص سوریه هم خاطرنشان کردند: سیاست استکبار در سوریه تحمیل اراده ای خارج از اراده ملت و سرنگونی دولتی است که قاطع و صریح در مقابل رژیم صهیونیستی ایستاده است اما جمهوری اسلامی ایران، دولتی را که شعار و هدف و نیت آن ایستادگی در مقابل صهیونیستها است، برای دنیای اسلام مغتنم می داند.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه علت حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت لبنان، شجاعت و فداکاری و ایستادگی واقعی آنان در مقابل متجاوزان است، گفتند: امریکاییها مقاومت لبنان را تروریست می خوانند و ایران را به دلیل حمایت از حزب الله لبنان، حامی تروریست می داند در حالیکه ترویست واقعی خود آمریکاییها هستند که داعش را ایجاد کرده اند و از صهیونیست های خبیث نیز حمایت می کنند و باید برای حمایت از تروریسم محاکمه شوند.
رهبر انقلاب اسلامی به موضوع یمن و تقابل سیاستهای استکبار و سیاست نظام اسلامی ایران نیز اشاره کردند و افزودند: در یمن، امریکا از رئیس جمهوری که برای ایجاد خلاء سیاسی در حساس ترین شرایط استعفا و از کشورش فرار و از یک کشور دیگر درخواست حمله به مردمش را کرد و از کشتار مردم بیگناه و کودکان یمن، حمایت می کند و با مستبدترین رژیم ها که به ملت خود اجازه شنیدن نام انتخابات را نمی دهند، دست دوستی می دهد و در عین حال جمهوری اسلامی ایران را که از صدر تا ذیل آن با انتخابات عجین است، نظام مستبد می خواند!
حضرت آیت الله خامنه ای تأکید کردند: سیاستمداران امریکایی در نهایت بی انصافی سخن می گویند و واقعیات واضح را با کمال وقاحت انکار می کنند.
ایشان خاطرنشان کردند: اینکه گفته می شود به امریکاییها نمی توان اعتماد کرد به خاطر همین است زیرا آنها هیچ صداقتی ندارند.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: در همین آزمایش دشوار مذاکرات هسته ای که رئیس جمهور و دست اندرکاران دیگر زحمت کشیدند، بارها شاهد بی صداقتی امریکایی ها بودیم که خوشبختانه مسئولان با آنها مقابله کردند و در مواردی برخوردهای انقلابی انجام دادند که حالا باید ببینیم سرانجام این موضوع چگونه خواهد شد.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه نسخه راه حل مشکلات دنیای اسلام و همچنین هریک از کشورهای اسلامی بطور جداگانه، حفظ وحدت و یکپارچگی است، خاطرنشان کردند: ملت ایران نیز باید متحد باشد و قضایای هسته ای نباید زمینه ساز دو دستگی در کشور شود زیرا موضوع هسته ای بوسیله مسئولان مربوطه خود در حال پیگیری است و مسئولان بدنبال منافع ملی هستند.
ارسال متن جمعبندی مذاکرات هستهای از سوی کاخ سفید به کنگره
کاخ سفید آمریکا روز یکشنبه متن جمع بندی و ضمایم مذاکرات هسته ای گروه 1+5 با ایران را به کنگره این کشور فرستاد.
قانونگذاران آمریکایی 60 روز فرصت دارند تا این متن را مورد بررسی قرار داده و برای تصویب آن رای گیری کنند.
وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، مهلت 60 روزه کنگره از روز دوشنبه، 20 ژوییه (29 تیر) آغاز می شود.
تصویب پیشنویس قطعنامه جمعبندی مذاکرات هستهای در شورای امنیت
اعضای شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه قطعنامه پیشنهادی را در خصوص تایید برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که هفته پیش به امضای جمهوری اسلامی ایران و شش قدرت جهانی رسید بود، به اتفاق آرا تصویب کردند.
براساس مواد مقرر در برجام، تصویب این قطعنامه نخستین گام در اجرای مفاد برنامه جامع اقدام مشترک شامل حل بحران ساختگی 12 ساله بر سر برنامه هسته ای ایران و رفع تحریم های ظالمانه ناشی از آن است.
اعضای شورای امنیت با صدور این قطعنامه به لغو قطعنامه های قبلی درمورد ایران و در نتیجه پایان تحریم های ایران رای دادند.
بیانیه ایران پس از تصویب قطعنامه 2231 شورای امنیت
جمهوری اسلامی ایران پس از تصویب قطعنامه 2231 شورای امنیت در بیانیهای بر ادامه برنامه صلحآمیز هستهای خود و نیز لزوم لغو تحریمها تاکید واعلام کرد: هیچ چیزی در برجام نباید به مماشات ایران نسبت به مشروعیت، اعتبار یا قابل اجرا بودن تحریمها تعبیر و تفسیر شود.
متن کامل بیانیه را اینجا بخوانید!
دیدار معاون صدراعظم آلمان با رئیس جمهور
دکتر روحانی عصر دوشنبه در دیدار وزیر اقتصاد و انرژی و معاون صدر اعظم آلمان با اشاره به اینکه مفاهمه و روابط نزدیک تر میان کشورها می تواند شناخت بهتر و اعتماد طرفین را تأمین کند، تصریح کرد: به ظاهر گفته می شود، بهترین راه برای ایجاد اعتماد، نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی است ولی مهم تر از آن مناسبات طرفین بر مبنای احترام متقابل است.
وی ادامه داد: بهترین تضمین زمانی حاصل می شود که کشورها احساس کنند ارتباطات بسیار مهم و تأثیرگذاری در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی دارند و نباید بخاطر مسایل کم اهمیت آن را از دست بدهند.
رئیس جمهور تأکید کرد: ایران به تعهدات خود پایبند خواهد بود به شرط آنکه طرف مقابل نیز به تعهداتش پایبند باشد.
روحانی با تأکید بر اینکه امروز مراقبت از اجرای خوب تعهدات به سود همه خواهد بود، خاطر نشان کرد: بدون تردید اینکه طرفین بخواهند واقعیت های یکدیگر را از راه دور و از طریق واسطه درک کنند نادرست است، بلکه باید با اجرای پروژه های مشترک، کار و رفت و آمد و ضمن ارتباطات گسترده علمی و فرهنگی در مقام عمل شناخت خود را از یکدیگر افزایش دهیم.
رییس قوه مجریه تصریح کرد: ما از حضور اولین هیأت عالی رتبه آلمانی، بعد از توافق ایران با 1+5 خوشحالیم و آن را برای توسعه همکاری ها مفید می دانیم و امیدواریم دولت آلمان همانطور که در مذاکرات نقش مثبتی داشت در توسعه روابط ایران با اروپا نیز نقش مثبت خود را ایفا کند.
زیگمار گابریل وزیر اقتصاد و انرژی و معاون صدر اعظم آلمان نیز در این دیدار با ابراز اینکه در بسیاری از مسایل مطرح شده با رییس جمهوری ایران هم عقیده است، گفت: مطمئنم جامعه تجار و دولت آلمان با همه توان در راهی که شما به ما نشان داده اید، محکم تر گام برخواهند داشت.
وی با بیان اینکه در این سفر تحت تأثیر میهمان نوازی ایرانیان قرار گرفته است، مناسبات خوب دو کشور در سال های اخیر را یادآور شد و گفت: ما از حل و فصل مسأله هسته ای خرسندیم و آن را نقطه شروع جدید مناسبات میان ایران و آلمان و ایران و کل اروپا می دانیم.
سخنان مهم ظریف در جلسه علنی مجلس و تقدیم متن برجام
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه در جلسه علنی صبح سه شنبه متن توافق جامع و ضمائم آن را برای طی روال قانونی و تصویب تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد.
ظریف در تشریح روند مذاکرات هستهای با بیان این که یک هفته پیش در چنین روزی توافق تاریخی بین ایران و 6 کشور به ظاهر قدرتمند جهانیان قرار گرفت، افزود:در این مذاکرات طولانی و نفس گیر با توکل به خدا و پشتیبانی مردم بر همگان ثابت شد که جمهوری اسلامی ایران با 6 کشور به ظاهر قدرتمند دنیا مذاکره می کند اما باج نمی دهد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: شدت عصبانیت معاندین جمهوری اسلامی ایران و در رأس آنها رژیم صهیونیستی به خوبی نشان دهنده تسلیم آنان و تحکیم اقتدار منطقه ای و جهانی جمهوری اسلامی ایران است.
ظریف با بیان این که با توافق ایران و 1+5 طرح صهیونیستی امنیتی سازی ایران فروپاشید. جای تعجب ندارد که شاهد جیغ و دادهای نخست وزیر عصبانی آن رژیم و توسل او به کنگره آمریکا برای رأی منفی به توافقی هستیم که از دید او حاضر است خودش را بکشد تا جلوی این توافق که برای رژیم صهیونیستی خطری جبران ناشدنی را به دنبال دارد، بگیرد.
ظریف همچنین خطاب به ملت بزرگ ایران گفت: فرزندان شما در این مذاکرات برای 6 کشور به ظاهر قدرتمند دنیا و نماینده عالی اتحادیه اروپا روشن کردند که هیچکس هرگز نباید ایرانی را تهدید کند.
وی یادآور شد: فرزندان شما بر همگان روشن کردند غنی سازی و تحقیق و توسعه مرتبط با آن و اصولا هیچ یک از تأسیسات هسته ای ما هیچ گاه تعطیل نخواهد شد.
وی ادامه داد: تاکید کردند به صراحت که برنامه موشکی و تسلیحاتی ما به هیچکس صرف نظر از قدرت ادعایی اش ارتباطی ندارد و روشن کردند که اگر کسی در منطقه باید پاسخگو باشد، این آمریکا و غرب است که در فلسطین و یمن و سوریه با سلاح هایش مردم بیگناه به خاک و خون می کشند.
رییس تیم مذاکره کننده هسته ای ایران ادامه داد: عجیب نیست آیپک به همین منظور تبلیغات چندین میلیون دلاری به راه انداخته تا از تصویب توافق خطرناک جلوگیری کند هیچ گاه رژیم منفور صهیونیستی در میان متحدین خود تا این حد منزوی نبوده است.
ظریف همچنین گفت: توافق هسته ای در سطوح مختلف کلان یا خرد، بین المللی ، منطقه ای و داخلی، زاویه راهبردی، زاویه تحریم ها و زاویه برنامه درازمدت هسته ای می توان ارزیابی کرد.
وی افزود: از هر سطحی این مساله را تحلیل کنیم، نباید فراموش کرد که هر توافقی به هر حالی یک بده و بستان است و هر طرف بخشی از خواسته های خود را برای تحقق بخش مهم تر صرفنظر می کند تا جایی که داده ها و ستانده های دو طرف متعادل شود.
وی در ادامه ضمن تشریح داده ها و ستانده های ایران و گروه 1+5 اظهارداشت: اهداف کلیدی جمهوری اسلامی ایران که برای رسیدن به آنها پافشاری کردیم اکنون برجام در قالب ستانده های ایران به شمار می رود که اینها عبارتند از حفظ عزت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران، تثبیت برنامه هسته ای، غنی سازی و حفظ راکتور آب سنگین که مورد شناسایی قرار گرفت.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: رفع تحریم ها و پایان دادن 6 قطعنامه تحت فصل هفتم که نه تنها تحریم را بر مردم ایران تحمیل بلکه برنامه هسته ای ایران را ممنوع و جلوگیری از تقویت توان موشکی ایران را به وظیفه بین المللی تبدیل کرده بودند.
ظریف یادآور شد: برای طرف مقابل خواسته کلیدی عدم دسترسی ایران به سلاح هسته ای از طریق محدودیت ها و نظارت ها بود و آنچه که بدست آورد به رغم همه رجزخوانی ها تحصیل حاصل است چرا که براساس آموزه های دینی و انسانی و در فتوای رهبر معظم انقلاب ایران هیچ گاه دنبال سلاح هسته ای نبوده و نیست و ایجاد اطمینان از این امر بدیهی امتیاز خاصی نیست.
وی ادامه داد: برخی محدودیت ها و نظارت های متناسب در توافق بین المللی پذیرفته می شود و محدودیت هایی که برای دوره زمانی مشخص بوده و تاریخ انقضا مشخصی دارد به طوری که هیچ یک از نیازهای کشور تعطیل نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: نظارت هایی که امکان سوءاستفاده از آنها نیست و اطلاعات مخیل امنیت را در دسترس بیگانگان قرار نمی دهد.
وزیر امورخارجه همچنین گفت: علاوه بر تثبیت اقتدار و عزت، ستانده عملی و بزرگ ترین دستاورد ما مهر تایید شورای امنیت سازمان ملل بر غنی سازی در ایران است و در تاریخ 70 ساله شورای امنیت بی سابقه است، شورای امنیت همه 6 قطعنامه قبلی که تحت فصل هفتم منشور ملل متحد صادر شده است و غنی سازی ایران را تهدید علیه صلح و امنیت بین الملل شناسایی و آن را ممنوع کرده بود، حال همان شورا با تصویب قطعنامه ای دیگر که در کلیت خود تحت فصل هفتم منشور نیست نه تنها برنامه هسته ای ایران را مشروع و قانونی پذیرفت بلکه کشورهای دیگر را تشویق کرد برای توسعه آن با ایران همکاری کند.
رییس تیم مذاکره کننده هسته ای، ستانده های دیگر ایران در مذاکرات هسته ای را لغو یکجای تحریم های مالی و اقتصادی شورای امنیت سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا که در مورد پرونده هسته ای وضع شده اند عنوان کرد و اظهار داشت: این تحریم ها به طور یکجا در روز اجرایی شدن توافق و بقیه در قالب محدودیت های موقت در فاصله چند ساله برداشته می شود.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران برای گرفتن امتیازی که برای کشورها ورود ممنوع بوده است توانسته امتیاز مضاعف رفع تحریم های ظالمانه شورای امنیت ، آمریکا و اروپا را بگیرد، البته از ابتدا این تحریم ها غیرقانونی و نامشروع بوده است.
وزیر امور خارجه یادآور شد: هیچ گاه ادعا نکرده و نمی کنیم که برنامه برجام کاملا به نفع ایران است، تاکید می کنم که اصولا مذاکره بده و بستان است و تا زمانی که هر دو طرف به میزان قابل توجهی از خواسته های خود نرسند، توافق شکل نمی گیرد و برای رسیدن به خواسته ها در محدودیت ها و نظارت ها نرمش ها و انعطاف هایی داشته ایم که این نرمش ها هدفمند و با محاسبه کافی است.
ظریف به شکست پروژه اسلام هراسی، ایران هراسی و شیعه هراسی اشاره کرد و اظهار داشت: زیرساخت های هسته ای کشور حفظ می شود و برنامه هسته ای با روند معقول ادامه می یابد و براساس ضرورت های علمی و اقتصادی برنامه هسته ای به کشوری دارای فناوری هسته ای صنعتی تبدیل می شویم.
وی درباره مسئله تحریمها نیز گفت: تحریم های اقتصادی و مالی در حوزه های بانکی، مالی، نفت، گاز، پتروشیمی، بیمه و حمل و نقل که به بهانه پرونده هسته ای توسط اتحادیه اروپا و آمریکا وضع شده بود از ابتدای توافق به طور کامل لغو و متوقف می شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش به بندهای قعطنامه 1929 در زمینه ممنوعیت فعالیت های موشکی ایران اشاره کرد و اظهارداشت: بر اساس آن کشورها برای ممانعت از دستیابی ایران به این فناوری سازوکار راستی آزمایی و درخواست غیرالزام آور برای خودداری از فعالیت در حوزه موشک های بالستیک برای حمل کلاهک طراحی شده تبدیل شد که البته جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه دنبال آن نبوده و نخواهد بود و این محدودیت هم تاثیری بر روی برنامه موشکی ما نخواهد داشت.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: تحریم های شدید تسلیحاتی علیه کشور لغو و برخی محدودیت ها جایگزین می شود، امکان واردات و صادرات تجهیزات دفاعی به صورت موردی فراهم می شود که این هم منحصر به ضمیمه قطعنامه است و رعایت نشدن آن تاثیری بر پابندی به برجام نخواهد داشت ضمن این که این محدودیت ها پس از 5 سال به طور کامل لغو می شود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی به اهمیت تغییرات اساسی نسبت به قطعنامه های سابق پی می برید که توجه کنید تا چند ماه قبل اکثریت اعضای گروه 1+5 به دنبال حفظ تمامی تحریم های 35 گانه اشاعه ای، تسلیحاتی و موشکی با حفظ عبارات خطرناک بودند ولی با مقاومت محکم فرزندان شما مردم به این حد آن هم خارج از چارچوب توافق رضایت دادند.
ظریف همچنین گفت: البته ما مواضع خود را به طور شفاف و صریح در بیانیه ای که دیروز پس از تصویب قطعنامه صادر و به عنوان سند شورای امنیت ثبت شد منعکس شده است.
وی با بیان این که شاخصه های توافق خوب با رعایت خطوط قرمز و چارچوب های ترسیم شده رهبر معظم انقلاب است، یادآور شد: تیم مذاکره کننده مفتخر است که در دوسال مذاکرات همواره رعایت خطوط قرمز و چارچوب ها را در سرلوحه خود قرار داده و از ابتدای مذاکرات بسیاری از خطوط ترسیمی به تدریج محقق شد.
وزیر امور خارجه، پذیرش حق غنی سازی ایران، حفظ ماهیت اراک، عدم نظارت بر برنامه های موشکی و تسلیحاتی، عدم ورود به بخش های غیرهسته ای، لغو تحریم های مالی و اقتصادی و تحریم های شورای امنیت را از جمله خطوط قرمز تعیین شده اعلام کرد.
ظریف اظهار کرد: در چند ماه گذشته و با نزدیک شدن به پایان مذاکرات که مباحث حساس تر می شد خطوط قرمز نیز دقیق تر شد و ما با جدیت آن را پیگیری کردیم و همانگونه که به محضر رهبر معظم انقلاب رساندم در حد توان اکثریت خط قرمزها را رعایت کردیم.
وی تصریح کرد: تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با پرونده هسته ای به طور کامل در روز توافق لغو و در روز اجرایی شدن به طور اتوماتیک برداشته می شود، تحریم های تسلیحاتی و موشکی ابتدا به صورت محدودیت و بعد از مدتی معین برداشته می شود ضمن این که نقض اینها نقض توافق محسوب نمی شود و علاوه بر این تحریم های اشاعه ای هم لغو شده و از طریق کانالی با عضویت ایران انجام می شود.
وی در ادامه به همزمانی لغو تحریم ها و متناظر بودن اقدامات دو طرف اشاره کرد و گفت: با امضای توافق متناظر بودن اقدامات دو طرف که از خواسته های راهگشای رهبر معظم انقلاب بود ، مدنظر قرار گرفت و ابتدا شورای امنیت سازمان ملل تمامی قطعنامه های خود را قبل از شروع اقدامات ایران در روز گذشته به رغم مخالفت های کنگره آمریکا لغو کرد و بنابر اصرار جمهوری اسلامی ایران و برخی اعضای 1+5 مقرر شد تا هیچ اقدامی قبل از لغو تحریم های شورای امنیت صورت نگیرد.
وزیر امور خارجه با بیان این که این ها به معنای کاستن از اختیارات جمهوری اسلامی ایران برای طی مراحل قانونی تصویب نیست، اظهار داشت: پیش از شروع اقدامات ایران طرف های آمریکایی و اروپایی تحریم های خود را قانونا و رسما لغو یا متوقف می کنند و بخشی از اقدامات همزمان با اثربخشی اقدامات ایران است به طوری که همزمان با اقدامات هسته ای ایران طرف مقابل هم اقدامات لازم را برای اجرا و آماده سازی رفع تحریم ها و همچنین توجیه بنگاه ها انجام می دهند.
ظریف اضافه کرد: علاوه بر این براساس برجام تدوین مقررات و دستورالعمل های داخلی لغو تحریم ها با هماهنگی جمهوری اسلامی ایران صورت می گیرد همانگونه که آژانس بین المللی انرژی اتمی اقدامات مشخص ایران را تایید می کند مورد مخالفت رهبری قرار ندارد و ایران نیز اقدامات متناظری برای راستی آزمایی رفع تحریم ها در روند مشورت ها انجام خواهد داد.
وی همچنین گفت: اصل متناظر بودن در زمان بندی لغو تحریم ها توسط کنگره و ارایه پروتکل الحاقی به مجلس جهت بررسی و تصویب رعایت شده است.
وی ادامه داد: در بحث راستی آزمایی اقدامات ایران قبل از برداشته شدن عملی تحریم ها همانگونه که اشاره شد خطوط قرمز رعایت شده و نقش آژانس نقشی کمی است و همان گونه که دو سال گذشته این نقش را در مورد اجرای توافق ژنو اجرا کرده، برای حصول اطمینان از صحت عملکرد آژانس در موضوع موارد اختلافی گذشته که به غلط به آن پی. ام . دی می گویند جدول زمان بندی اجرای توافق به گونه ای طراحی شده است که قبل از کسب اطمینان لازم هیچ اقدامی در حوزه هسته ای توسط ایران انجام نخواهد شد.
ظریف گفت: در مراحل بعدی نیز دوره های زمانی معین دیده شده و هیچ چیز من جمله پایان رسیدگی شورای امنیت، رفع محدودیت های تسلیحاتی و یا رفع محدودیت های موشکی موکول به گزارش محتوایی آژانس نخواهد بود و این به رغم تاکید دو ساله طرف های مذاکره کننده بوده است.
وی اضافه کرد: البته توانسته ایم این امتیاز را بگیریم که اگر آژانس زودتر توانست به نتیجه گیری در مورد عدم وجود فعالیت های اعلام نشده توسط ایران برسد محدودیت ها زودتر برداشته شود بنابراین به نفع ما می تواند اقدام کند، اما به ضرر ما اجازه ندادیم اقدام کند.
رییس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از سخنان خود درمورد تاسیسات نظامی و دانشمندان هسته ای اظهار داشت: در توافق اخیر بین ایران و آژانس برای حل و فصل موضوعات باقیمانده که با نظارت دقیق دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی انجام شد به گونه ای اقدام شده است که تمامی ملاحظات ایران رعایت خواهد شد.
ظریف یادآور شد: در آینده نیز همه نظارت ها بر طبق روش های معمول بین المللی در قالب پروتکل الحاقی خواهد بود و به صراحت ذکر شده درخواست ها با در نظر داشتن حقوق حاکمیتی ایران و در حداقل ضرورت خواهد بود و هدف دخالت در فعالیت های مرتبط با امنیت ملی ایران را دنبال نمی کند.
وی همچنین گفت: در بحث دوران محدودیت ها تاکید بر حفظ خط قرمز رهبری مبنی بر این که محدودیت غنی سازی به ویژه تحقیق و توسعه باید زیر 10 سال باشد، اصلی ترین محور مورد اختلاف و از دعواهای عمده در مذاکرات بود که تا آخرین لحظات نیز ادامه یافت و در نهایت همانطور که در متن برجام است دورهی 8 ساله برای محدودیت برنامه غنی سازی و تحقیق و توسعه به صراحت ذکر شده است و پس از آن برنامه ایران برای غنی سازی سیر طبیعی تجاری شدن را با شیب معقول طی می کند و باز هم برای رعایت نگرانی های رهبر معظم انقلاب و مردم بزرگوار ایران تحقیق و توسعه ادامه می یابد.
ظریف خطاب به نمایندگان مجلس گفت: دیروز قطعنامه شورای امنیت صادر شد، قطعنامه ای که حاصل بده، بستان زیاد است ولی برجام را مورد تایید قرار داده و به این وسیله برنامه غنی سازی ایران را مورد شناسایی قرار می دهد؛ این یک قطعنامه منحصر به فرد در تاریخ شورای امنیت به شمار می رود که دارای ویژگی هایی است.
ظریف افزود: این نخستین بار در تاریخ شورای امنیت است که کشوری با مذاکره و بدون جنگ یا تسلیم و بدون اجرای الزامات 6 قطعنامه فصل هفتمی منشور از زیر با ر تحریم ها و نظارت شورای امنیت آزاد می شود؛ بر خلاف 6 قطعنامه قبلی، این قطعنامه تحت ماده 25 منشور و نه تحت ماده 41 از فصل هفت صادر شده است.
وی ادامه داد: البته به دلیل اعمال تحریم ها ، قطعنامه های قبلی ذیل ماده 41، لغو آنها و مقررات مربوط به لغو آنها نیز لاجرم باید در ماده 41 در متن قطعنامه شکل گیرد اما این، به آن معنا نیست که برنامه هسته ای ایران ذیل ماده هفت به عنوان تهدیدی علیه صلح امنیت بین المللی به شمار رود؛ همانطور که در بند 7 مقدمه قطعنامه آمده است، این قطعنامه نمایانگر یک تغییر بنیادین در رویکرد شورای امنیت نسبت به ایران است.
وزیر امور خارجه گفت: برای نخستین بار در تاریخ شورای امنیت است که کشور هدف در تدوین قطعنامه مورد مشورت و مذاکره قرار گرفته است که چنین اقدامی در تاریخ شورای امنیت سابقه ندارد.
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران افزود: با ضمیمه شدن برجام به قطعنامه شورای امنیت، شورای امنیت رسما برنامه هسته ای ایران را علی رغم همه قطعنامه های خود می پذرید؛ دیگر چیزی به نام تحریم در قطعنامه وجود ندارد؛ حتی در ضمیمه آن؛ آن دسته از تحریم های غیر اقتصادی که قرار بود در فاصله معقولی لغو شوند، تنها به برخی محدودیت های موقت تبدیل شده است که تاریخ انقضا دارند و هیچ ساز و کاری برای ضمانت اجرای آن همچون کمیته تحریم و پانل کارشناسی دیگر وجود نخواهد داشت؛ قطعنامه جدید، رژیم تحریمی شورای امنیت را در کل بر می چیند.
ظریف افزود: نکته در یکی دو روز گذشته به صورت ناقص و حتی مخاطره آمیز مطرح شده و باید اصلاح شود و من تکرار می کنم که برجام به صراحت بین مفاد قطعنامه و برجام تفکیک قایل شده و قطعنامه را جزیی از برجام نمی داند و لذا نقض احتمالی قطعنامه را نقض برجام محسوب نمی کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: این به آن معنی است که همچنان که رهبر معظم انقلاب فرمودند، تمام قابلیت های دفاعی و حریم امنیت کشور حفظ می شود و سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی دستخوش تغییر نخواهد شد و ما به سیاست حمایت از متحدین خود در منطقه برای مقابله با افراط و تروریسم ادامه خواهیم داد.
ظریف در پایان تشریح ویژگی های منحصر به فرد قطعنامه شورای امنیت، گفت: قطعنامه 2231 دارای نقشه کامل راه از ابتدا تا انتها است و همه گام ها تا زمان لغو خود و خاتمه در شورای امنیت را پیش بینی کرده است؛ به عبارت دیگر این آخرین قطعنامه شورای امنیت در خصوص موضوع هسته ای ایران خواهد بود و به همین دلیل است که برخی مفاد آن پیچیده و یا حتی برای برخی از دوستان نگرانی ایجاد کرده است.
وی افزود: من از دوستان خواهش می کنم به تلاش ها و دست و پا زدن های برخی کشورها برای جلوه دادن شکل دیگری از این وضعیت توجه نکنید، قطعنامه ها صریح است، نامه ها بی ارزش.
ظریف در بخش پایانی سخن خود خطاب به مردم ایران، گفت: آنچه به دست آمده، حاصل کار گروه مذاکره کننده نیست؛ این توافق، نتیجه و تجلی عزت و اقتدار ملی است؛ به تعبیر رهبر معظم انقلاب در نماز عید سعید فطر «حدود 12 سال است 6 کشور بزرگ جهان تلاش می کنند ایران را از پیگیری صنعت هسته ای اش باز دارند و همانگونه که برخی گفته اند پیچ و مهره های هسته ای ایران را به کلی باز کنند اما امروز مجبور شده اند گردش چند هزار سانتریفیوژ و ادامه تحقیق و توسعه در ایران را بپذیرند و تحمل کنند و این معنایی جز اقتدار ملت ایران ندارد».
وی افزود: اکنون مهم ترین وظیفه ما است حفظ وحدت و انسجام ملی است که خمیرمایه اقتدار مااست؛ آنچه ما را در این مسیر دشوار 12 سال پیش برده، مقاومت و صبوری مردم قهرمان و دلاور ایران در برابر تمامی تحریم ها و تهدیدها و تکیه بر ظرفیت ها و استعدادهای ملی و تقویت های خودباوری عمومی در کنار هدایت های رهبر معظم انقلاب و بالاتر از همه فضل و کرم الهی و عنایات ویژه ائمه معصومین (ع) و بقیة الله الاعظم (عج) است.
تشکیل کمیسیون ویژه بررسی برجام هستهای در مجلس
نمایندگان در جلسه علنی روز سه شنبه پیشنهاد 15 نفر از نمایندگان برای تشکیل کمیسیون ویژه بررسی برجام را با 136 رای موافق، 39 رای مخالف و 5 رای ممتنع از مجموع 209 نماینده حاضر تصویب کردند.
صدیقی؛ خطیب جمعه این هفته تهران
نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجتالاسلام و المسلمین کاظم صدیقی در دانشگاه تهران اقامه میشود.