سیدمحمود خیرالامور، پژوهشگر حوزه دفاع مقدس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه عملیات مرصاد به نوعی پیروزی مجدد نیروهای اسلام بر ارتش بعثی و پاسخی بزرگ به خیانتهای سازمان مجاهدین بود، توضیح داد: حامیان رژیم بعثی که به قدرت نظامی ایران واقف شدند، برای ممانعت از پیشروی ایران به عراق قطعنامه 598 را صادر کردند. حضور ناوهای آمریکا در خلیج فارس به بهانه باز ماندن تنگه هرمز و به دنبال آن افزایش حملات عراق به تاسیسات نفتی ایران از عوامل موثر در پذیرش قطعنامه از سوی ایران بود.
وی افزود: پس از صدور قطعنامه برای تحت فشار قرار دادن ایران برای پذیرش آن، همزمان با تهاجمات ارتش عراق در جبهههای زمینی، ناوگان نظامی آمریکا در خلیج فارس جنگ گستردهای را علیه منافع ایران در خلیج فارس آغاز کرد. آخرین اقدام مداخلهجویانه آمریکا به نفع رژیم عراق، حمله ناو وینسنس به هواپیمای مسافربری ایران در نزدیکی بندرعباس بود. در 12 تیرماه 1367 ناو چند منظوره آمریکا در منطقه تنگه هرمز با شلیک دو موشک، هواپیمای مسافربری ایرباس جمهوری اسلامی را در حالی که ارتفاع هفتپایی را پشت سر گذاشته بود و به سمت 12 پا میرفت با 290 مسافر مورد اصابت قرار داد.
فعالیت سازمان مجاهدین خلق از ابتدای جنگ
خیرالامور با بیان اینکه یکی از ترفندهای رژیم بعثی در تحت فشار قرار دادن ایران برای پذیرش قطعنامه استفاده از نیروهای بومی ایران یعنی گروهکها و منافقان به عنوان ستون پنجم عراق بود، گفت: سازمان مجاهدین خلق از همان ابتدای انقلاب وابستگی خود را به بیگانگان به اثبات رساند. اعضای این سازمان به قانون اساسی رأی ندادند و اوایل جنگ تحمیلی به کمکهای مردمی آرم سازمان مجاهدین را میزدند که خود را همراه مردم ایران نشان دهند و از آن سو، مسعود رجوی، رئیس این سازمان دو بار در جنگ تحمیلی با صدام ملاقات کرد و صدام اردوگاه اشرف را در اختیار این سازمان قرار داده بود.
این پژوهشگر دفاع مقدس افزود: به محض پذیرش قطعنامه 598، جلسهای به ریاست صدام در کاخ ریاست جمهوری عراق با حضور مسعود رجوی، رئیس سازمان مجاهدین خلق، سرلشکر فاضل البراک تکریتی، رئیس سرویسهای اطلاعاتی عراق و سپهبد صابر الدوری به منظور بحث و بررسی درباره چگونگی پیشروی سریع و عمیق نیروهای سازمان مجاهدین خلق از خانقین به سمت تهران برای در دست گرفتن قدرت در ایران با پشتیبانی محدود نیروهای مسلح عراق تشکیل شد. در این جلسه ابعاد این عملیات و پیامدهای احتمالی آن مورد بحث و تبادل نظر طولانی قرار گرفت.
شکست عملیات فروغ جاویدان با همکاری خوب ارتش و سپاه
وی عنوان کرد: در عملیات فروغ جاویدان منافقین قصد داشتند با بهرهگیری از 25 تیپ سبک مکانیزه که حدود 5000 نفر را در آنها سازماندهی کرده بودند، در یک برنامه زمانبندی شده 33 ساعته خود را به تهران برسانند و نظام جمهوری اسلامی ایران را سرنگون کنند.
خیرالامور تصریح کرد: در ابتدای عملیات منافقین، ارتش عراق ارتفاعات و شهرهای مرزی را تصرف کرد و نیروهای منافقین را به سوی شهر کرمانشاه فرستاد و هواپیماهای عراقی با بمباران برخی پایگاههای هوایی ایران در مسیر تهاجم منافقین و نیز استفاده از آتش توپخانه، عملیات فروغ جاویدان را پشتیبانی کردند. شرایط به گونهای بود که باور حمله نظامی سازمان منافقین به جبهههای جنگی و شهرهای ایران دشوار بود. به همین دلیل برخی مسئولان کشور خبر حمله منافقین را یک جنگ روانی و تبلیغاتی ارزیابی کردند.
وی گفت: پس از اینکه جدی بودن عملیات منافقین روشن شد و گزارشهایی مبنی بر پیشروی آنها به عمق کشور رسید، فرمانده کل سپاه و ستاد عملیاتی وی از جبهه جنوب عازم منطقه عملیاتی منافقین در غرب کشور و در کرمانشاه شدند.
ضربه مهلک به پیکر سازمان مجاهدین و طراحی ترور صیادشیرازی
این پژوهشگر دفاع مقدس افزود: تیپ 12 قائم نخستین یگان منظمی بود که توانست از اوایل بامداد چهارم مرداد 67 دو رده پدافندی در تنگه چارزبر ایجاد کرده و عبور منافقین از این تنگه را سد کند.
وی تاکید کرد: در روز 5 مرداد 1367 فرماندهان سپاه و ارتش، عملیاتی به نام مرصاد را برای دفع تهاجم منافقین طرحریزی کردند. بر اساس این طرح عملیاتی، رزمندگان یگانهای رزمی سپاه و تعدادی از بالگردهای کبرای هوانیروز به کمک دیگر رزمندگان مستقر در تنگه پاتاق شتافتند و مقابله با منافقین را آغاز کردند. سرهنگ صیاد شیرازی نیز که در نیمه شب 4 مرداد خود را با یک فروند هواپیمای فالکن به کرمانشاه رسانده بود، با اینکه مسئولیتی در نیروی زمینی ارتش نداشت، داوطلبانه یک تیم آتش بالگردهای جنگی کبری را هدایت کرد.
خیرالامور گفت: عملیات مرصاد در صبح روز 5 مرداد با رمز «یاعلی(ع)» آغاز شد تا عملیات فروغ جاویدان را بیفروغ و ناکام کند و حسرت رسیدن به حکومت ایران را بر دل منافقین بگذارد. با حمله پرقدرت رزمندگان اسلام، تنگه چهارزبر تبدیل به جهنمی برای یاران وفادار صدام و دشمنان ایران شد. واحدهای سپاه از مسیر جاده به قوای منافقین حمله کردند و عقبه آنها را بستند. بالگردهای جنگی هوانیروز هم از هوا بر ستون نظامی منافقین آتش گشودند. در این درگیریها یک بالگرد کبرای هوانیروز مورد اصابت قرار گرفت و ساقط شد، اما دو خلبان آن نجات یافتند.
وی عنوان کرد: هنگامی که رزمندگان اسلام، ارتش بعثی عراق را پس از تصرف مجدد جاده اهواز- خرمشهر در اول مرداد 1367 به عقب راندند و حمله منافقین را در تنگههای پاطاق و چهارزبر در نزدیکی کرمانشاه در روز 5 مرداد 1367 در عملیات مرصاد با شکست مواجه کردند، آنگاه صدام مجبور به پذیرش عملی قطعنامه 598 شد و جنگ خاتمه یافت. بنابراین صدور و پذیرش قطعنامه 598 پایان جنگ نبود، بلکه پیروزی مجدد نیروهای اسلام بر ارتش بعثی، توانست به جنگ صدام علیه انقلاب اسلامی خاتمه دهد.
خیرالامور گفت: عوامل مسلح مجاهدین خلق 21 فروردین 78 صیادشیرازی را ترور کردند. بدون شک یکی از دلایل اصلی این ترور نقشآفرینی صیادشیرازی در عملیات مرصاد و شکست جدی به بدنه منافقین بوده است.