به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری حسین نوشآبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز دوشنبه، 5 مرداد در سالن اجتماعات شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
نوشآبادی در ابتدای این نشست با اشاره به توافق هستهای و تبعات مثبت آن در جامعه ایرانی ضمن تقدیر و تشکر از تیم مذاکرهکننده که در سایه رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تدابیر خردمندانه ریاست جمهوری به این موفقیت نائل آمدند، گفت: 23 تیر در تقویم رسمی کشور باید به عنوان یک حماسه ملی و بینالمللی ثبت و ضبط شود.
برگزاری جشنواره فرهنگی و هنری امامرضا(ع) از 25 مرداد تا 4 شهریور
وی به برنامههای پیش روی وزارت ارشاد که به زودی شاهد برگزاری آنها خواهیم بود پرداخت و افزود: جشنواره بینالمللی فرهنگی و هنری امام رضا(ع) از جمله مهمترین این رویدادهای فرهنگی و هنری است که از 25 مرداد تا 4 شهریور همزمان در سراسر ایران اسلامی و 78 کشور دیگر برگزار خواهد شد.
نوشآبادی تصریح کرد: این جشنواره در دهه کرامت همزمان با زادروز فرخنده حضرت معصومه(س) در قم آغاز و اختتامیه آن نیز همزمان با زادروز فرخنده امام رضا(ع) در مشهد مقدس برگزار میشود که البته موارد بسیاری همچون حوزههای فرهنگی و هنری، سینمایی، نمایشی، دیجیتال، کودک و نوجوان و... را در برخواهد گرفت که امیدواریم برگزاری این جشنواره علاوه بر تقویت فرهنگ دینی در جامعه اسلامی ایران، وحدت و وفاق میان ملل مسلمان را نیز باعث شود و برنامهریزی مناسب آن، پرچم اهل بیت(ع) را به اهتزاز درآورد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنفرانس رسانهای مبارزه با تروریسم و جریان تکفیری که به میزبانی دمشق پایتخت سوریه برگزار شد اشاره کرد و گفت: در این کنفرانس جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مواضع قاطع و روشن ایران در مورد تروریسم و ظهور جریانهای تکفیری و گروه جنایتکار داعش را صراحتاً بیان و از هر نوع تحرک رسانهای علیه جریان تکفیری حمایت کرد.
ایجاد مرکز خبری ضد جریان تکفیری به پیشنهاد ایران در دمشق
نوشآبادی افزود: در این کنفرانس همچنین با حضور شخصیتهای برجسته فرهنگی از کشورهای مختلف مقرر شد تا به ابتکار ایران مرکز خبری فعالی در زمینه مبارزه هدفمند با جریانات تکفیری و تروریسم در دمشق ایجاد شود که همه حضار در این کنفرانس با استقبال از چنین پیشنهادی، آمادگی خود را برای حمایت از این ایده مبتکرانه اعلام کردند.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش بعدی سخنان خود با اشاره به تعلیق اکران عمومی فیلم «رستاخیز»، به کارگردانی احمدرضا درویش گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همواره موضعی روشن در زمینه تولید و نمایش فیلمهایی که جزء آثار فاخر سینمایی محسوب میشوند داشته است. در مورد فیلم «رستاخیز» باید بگویم که سرمایهگذاری خوبی در مورد آن صورت گرفته است هر چند که پس از نمایش در جشنواره فیلم فجر شاهد بروز برخی انتقادات و ایرادات و در مواردی موضعگیری تند برخی جناحها بودیم.
وی تأکید کرد: بسیاری از این انتقادات در مورد شبهاتی بوده که در فیلم به آنها اشاره شده است، شبهاتی که با بسیاری از آن چیزهایی که در روایات مذهبی ما معمول و مرسوم است مغایرت دارد، به همین دلیل به خاطر تشدید نشدن دامنه این اعتراضات و همچنین برطرفسازی برخی نگرانیها از سوی مراجع تقلید دینی این فیلم موقتاً به تعلیق درآمد.
بر روی چهره برخی شخصیتهای «رستاخیز» افکت نور میگذاریم
نوشآبادی با اشاره به اینکه تعلیق این فیلم موقتی خواهد بود، گفت: امیدواریم با رفع برخی از ایرادات وارده به این فیلم شاهد اکران زودهنگام این فیلم در سینماهای ایران باشیم، کمااینکه مطمئنم بسیاری از علاقهمندان به دیدن فیلمهای تاریخی و دینی مشتاقانه منتظر اکران این فیلم هستند. برطرف ساختن ایرادات این فیلم هم با تمهیداتی قابل اجراست همچون اینکه بر روی چهره برخی از شخصیتهای این فیلم، افکت نور گذاشته شود.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: اعتقاد راسخ داریم که بالاخره فیلم «رستاخیز» با اعمال مواردی که لازم است اکران خواهد شد، دلیل هم این است که تولید فیلمهای فاخری همچون «رستاخیز» نباید زین پس متوقف شود، بلکه در سایه ایجاد فضایی اعتمادساز، فیلمسازان دغدغهمند دیگری نیز باید ترغیب به تولید چنین آثاری شوند. با این وجود توصیهای به سازندگان فیلمهای تاریخی و دینی داریم و آن اینکه پیش از تصمیم به ساخت فیلم در تمامی موارد و مراحل از فیلمنامهنویسی تا فیلمبرداری، تعامل مناسبی با مراجع دینی و فقهی داشته باشند و با نظارت دقیق و کارشناسانه آنها به پیش روند تا بعدها دچار چنین مشکلاتی نشویم.
نوشآبادی در پاسخ به پرسش ایکنا که چرا با وجود نمایش نسخه اصلاح شده فیلم «رستاخیز» در نمایشگاه قرآن، ارشاد هیچ حمایتی از اکران عمومی آن به عمل نیاورد، گفت: ارشاد با اکران این فیلم مشکلی نداشته و ندارد، مجوز اکران «رستاخیز» را ارشاد صادر کرده است هر چند که این فیلم در هیچ یک از مراحل تولید خود به ارشاد ارجاع نشد و ما با فیلمی ساخته شده مواجه شدیم که اتفاقاً برای ساخت آن زحمات زیادی هم کشیده شد، اما برای تأمین نظر مراجع تقلید، تأکید میکنم صرفاً برای این منظور و نه اینکه تصور کنید ارشاد از تجمعات اعتراضآمیز خیابانی هراس و واهمهای داشته باشد، این فیلم موقتاً به تعلیق درآمده است.
ایجاد ساز و کاری به منظور تعامل فیلمسازان با مراجع دینی بستگی به موافقت آنها دارد
وی در پاسخ به پرسش دیگر ایکنا که آیا بهتر نیست ارشاد و به طور مشخص سازمان سینمایی به فکر ایجاد ساز و کاری مشخص به منظور تعامل و رابطه کارشناسی فیلمسازان با مراجع دینی به منظور تولید آثار دینی و تاریخی باشد، پاسخ داد: این ایده درستی است که البته باید بدنه سینمای کشور نیز با ایجاد چنین ساز و کاری موافق باشد. به هر حال سلایق در زمینه فیلمسازی متفاوت است و ممکن است فیلمسازی پیدا شود که رغبتی به تولید فیلمش در قالب چارچوب نظاممند نظارتی آن هم از ابتدای ساخت نداشته باشد.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد تعویق در اکران عمومی فیلم «محمد(ص)» ساخته مجید مجیدی گفت: این فیلم نیز از جمله فیلمهای فاخر دینی محسوب میشود که قطعاً علاقهمندان منتظر اکران عمومی آن هستند، اما باید به این نکته توجه داشت که بسیاری از سالنهای سینمایی کشور حتی برخی از آنهایی که در پایتخت واقع شدهاند فاقد تجهیزات و امکانات لازم برای اکران مناسب این فیلم هستند.
نوشآبادی تصریح کرد: از آنجا که این فیلم در شرایطی کاملاً استاندارد و با به خدمت گرفتن تجهیزات روزآمد تولید فیلم در دنیا ساخته شده است، باید شرایطی فراهم شود که مخاطبان سینما نیز در جریان همه حساسیتهای فنی آن قرار گیرند که این نیازمند تجهیز سالنهای نمایشدهنده این فیلم است که امیدواریم با این تجهیز، از نیمه شهریورماه امسال شاهد اکران آن باشیم.
منع قانونی برای حضور سیاسیون در فضای فرهنگ و هنر وجود ندارد
وی به پرسش دیگر در مورد حضور برخی چهرههای سیاسی در حوزه فرهنگ و هنر و به ویژه فضای مطبوعاتی و خبرگزاریها گفت: منع قانونی در این زمینه وجود ندارد، هر فرد دغدغهمندی میتواند تا جایی که احساس کند حضور او برای تعالی فرهنگ و هنر ایران مفید است در این زمینهها ورود کند، در مورد مطبوعات و خبرگزاریها که این حق مسلم یک چهره سیاسی است که در این زمینهها به فعالیت بپردازد چرا که کمتر شاهد هستیم جریده و یا سایتی خبری فاقد مشی سیاسی باشد و جناحبندی سیاسی نداشته باشد.
نوشآبادی در پاسخ به این پرسش که در جلسه مشترک رئیسجمهور با وزیر کشور در مورد لغو برخی از کنسرتهای موسیقی چه گذشت، بیان کرد: اجرای کنسرتهای موسیقی دارای مجوز به هیچ عنوان قابل لغو شدن نیست، این جلسه هم به منظور برخی توجیهات صورت گرفته در این زمینه با وزارت کشور به انجام رسید تا برای نیروی انتظامی چارچوب و محدودیتهای آن تبیین شود و البته شیوهنامه اجرایی نیز تدوین شده است که برای عملیاتی شدن در اختیار وزارت کشور قرار گرفته.
وی در مورد انتصاب گزینه جایگزین پیروز ارجمند، مدیر سابق دفتر موسیقی ارشاد گفت: پس از استعفای وی گزینههای زیادی برای تصدی این دفتر پیشنهاد شد که همچنان مشغول گمانهزنی هستیم که البته در مورد فرد خاصی همچنان به جمعبندی نرسیده و از آنجا که عرصه موسیقی کشور بسیار خطیر و حساس است این کار باید با صبر و حوصله فراوان به انجام برسد که به محض قطعی شدن به سمع و نظر همگان خواهد رسید.
هنرمندی که بخواهد گذشته خود را جبران کند میتواند مورد عطوفت دستگاه فرهنگ و هنر قرار گیرد
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد احتمال صدور مجوز به یک خواننده زیرزمینی که در آهنگهایش از واژگان سخیف بدون در نظر گرفتن عفت عمومی استفاده میکند، گفت: این خواننده از گذشته خود ابراز ندامت و پشیمانی کرده است، از نظر ما نیز کسی که سعی در جبران گذشته خود داشته باشد میتواند مورد مهر و دوستی دستگاه فرهنگ و هنر ایران اسلامی قرار گیرد و زمینه بروز استعداد در میهن خود را داشته باشد تا اینکه از جامعه رانده شده و اصطلاحاً به شکل مخفی و زیرزمینی به فعالیت خود ادامه دهد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری که آیا صحت دارد که مدیریت جشنواره «موسیقی فجر» قرار است به بخش خصوصی واگذار شود، اظهار کرد: این از جمله سیاستهای کلان حوزه فرهنگ و هنر است که تصدیگری ارشاد در حوزههای گوناگون اجرایی حداقل در برگزاری بسیاری از رویدادها و جشنوارههای فرهنگی و هنری کم شود که در نتیجه تصمیم گرفته شد تا مدیریت اجرایی جشنواره «موسیقی فجر» را به خانه موسیقی به عنوان یک نهاد صنفی مستقل محول سازیم و تنها وظیفه نظارتی و حمایتی داشته باشیم البته شاید تعمیم این تصمیم به حوزههای دیگر همچون فیلم و تئاتر فجر به دلیل اینکه در این دو حوزه، اصناف و تشکلهای زیادی مدعی باشند، میسر نباشد.
کارگروه حل مشکلات کاغذ مشغول فعالیت است
نوشآبادی در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به پرسش خبرنگاری در مورد شرایط بغرنج حوزه نشر کتاب گفت: با وجود مشکلاتی که همچنان پیش رو داریم آن هم در زمینه هزینه بالای تولید کتاب به سبب مواردی همچون گرانی کاغذ است، اما ارشاد همچنان پایبند به سیاست حمایتی خود از حوزه نشر هست و با خرید کتاب از ناشران و توزیع آن در سراسر کشور سعی در حمایت از فعالان این عرصه دارد ضمن آنکه باید اعلام کنم کارگروه حل مشکلات کاغذ تشکیل و همچنان فعال است که میتواند به رفع موانع موجود کمک شایانی کند.
وی در مورد مشکلات پیش روی صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان و روزنامهنگاران نیز عنوان کرد: بخشی از اعتبارات این صندوق دولتی است و قطعاً اعتبارات ناچیزی که در اختیار دولت است نمیتواند به شکل مستمر سهم دولتی این صندوق را تأمین کند لذا درصدد هستیم از طریق راهکارهایی همچون پرداختن به اقتصاد خلاق، ثروت قابل توجهی را به صندوق واریز کنیم تا حمایت همه جانبهای از هنرمندان عضو به عمل آید.
احتمال اتمام مراحل بازسازی «تئاتر شهر» تا پایان مرداد
نوشآبادی به مسئله به تعویق افتادن روند بازسازی تئاتر شهر پرداخت و گفت: این روند بسیار زیربنایی در حال پیگیری است هر چند که به دلایلی از جمله کمبود اعتبارات، مراحل فنی آن به کندی پیش رفته است و کمی فرسایشی شده که اعتراضات جامعه تئاتری را به دنبال داشته است که امیدوارم با رفع این موانع و تخصیص اعتبارات لازم تا پایان مرداد شاهد بازگشایی آن باشیم.
وی در پایان در مورد برخی اظهارنظرها و انتقادات در مورد برگزاری نامناسب نمایشگاه قرآن امسال اظهار کرد: نمایشگاه قرآن علیرغم خواست ارشاد در فضایی جدید برگزار شد و ما بیشتر راغب بودیم که این نمایشگاه را در مصلای امام(ره) برگزار کنیم، اما بنا به دلایلی همچون بودجه ناکافی و همچنین برگزاری آئین عبادی سیاسی جمعه در مصلای امام خمینی، برگزاری این نمایشگاه به باغ موزه دفاع مقدس و ساختمان شیشهای باغ کتاب منتقل شد که قبول داریم به دلیل برخی ناهماهنگیها، ضعف تأسیسات و فراهم نبودن زیرساختها و همچنین تبلیغات نامناسب محیطی و رسانهای، این نمایشگاه برگزاری چندان موفقی نسبت به سالهای قبل نداشت.