به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کنفرانس خبری نهمین همایش سالانه اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور با حضور سعید سهرابپور، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و دبیر این همایش و همچنین حجتالاسلام والمسلمین ابومحمد مرتضوی، رئیس دبیرخانه نهاد مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور در محل دبیرخانه نهاد مقام معظم رهبری در امور اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور برگزار شد.
مرتضوی در ابتدای این کنفرانس خبری به وظایف مرکز زیر نظر خود پرداخت و اظهار کرد: وظیفه این مرکز، ارتباط با دانشجویان ایرانی خارج از کشور است. در حال حاضر آمار دقیقی از این دانشجویان نداریم و قرار است نهادهایی که در حوزه خارج از کشور فعالیت دارند اطلاعات خود را در اختیار وزارت امور خارجه قرار دهند تا بتوانیم آمار دقیقی داشته باشیم.
وی اظهار کرد: حوزه فعالیت این نهاد، همه دانشجویان ایرانی خارج از کشور به هر تعداد که باشند، است. فعالیتهای این مرکز باید وجه فرهنگی داشته باشد و مثلاً در زمینه هویت دینی، هویت ایرانی و مسائل مربوط به سیاست و همین طور نیازهای دیگر صنفی و فرهنگی فعالیت میکند.
مرتضوی عنوان کرد: مانند هر کشور دیگری که نظام و مردم آن باید ارتباط با شهروندان خود را در هر کجای جهان که هستند داشته باشند، در این زمینه تلاش میکنیم. مخاطبان ما، در دسترس ما نیستند و ارتباط گیری با آنها سخت است و باید بهدنبال فرصتها مثل تعطیلات تابستانی بود. با استفاده از این فرصت هر سال همایشی داریم که در تهران و مشهد برگزار میشده اما امسال به مدت صرفاً در مشهد برگزار میشود.
تفاوت این دوره با دورههای گذشته
رئیس دبیرخانه نهاد مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور به تفاوتهای این دوره با دورههای گذشته اشاره و اظهار کرد:این همایش نسبت به گردهماییهای سال گذشته تفاوتهایی دارد. امسال تعداد شرکتکنندگان به نصف تقلیل پیدا کرده است. از اقصی نقاط دنیا شرکتکننده داریم. تلاش کردهایم از همه جا نمایندهای داشته باشیم و چهرههای تأثیرگذاری باشند، ویژگی و فعالیت خاصی داشته باشند و به نحوی جریانساز باشند.
وی افزود: 40 دانشجوی ایرانی و 12 استاد ایرانی شاغل در خارج از کشور به این همایش دعوت شدهاند و با افراد دیگری که دعوت شدهاند در مجموع 70 نفر تعداد شرکتکنندگان است. تعداد دعوتشدگان به دلیل این که میخواستیم فقط چهرههای تأثیرگذار را دعوت کنیم امسال نصف شده است.
حضور دانشجویانی از 20 کشور جهان
مرتضوی با بیان اینکه این همایش از 11 تا 16 مرداد برگزار میشود، گفت: از 20 کشور جهان شرکتکننده داریم و معمولاً تکراری دعوت نمیشوند، تلاش کردهایم از هر کشوری که دانشجو داریم نماینده داشته باشیم و بیشتر از اروپا و آسیا هستند.
بنا بر این گزارش، در ادامه سهرابپور، دبیر این همایش اظهار کرد: از بعد از زمان مرتضوی، جنبه علمی همایش بالاتر رفته است. شرکتکنندگان یا استاد و یا دارای رتبه علمی پسادکتری هستند و چند نفر هم دانشجوی دکتری داریم.
وی افزود: 15 تا 20 سخنرانی خواهیم داشت؛ البته بعضی از سخنرانان مسئولان کشوری هستند، وزیر بهداشت، معاون وزیر علوم و مسولانی از وزارت خارجه و از صدا و سیما راجع به مسائل منطقه و موفقیتهای علمی سخنرانی خواهند داشت. 40 نفر از اعضای فعال انجمنهای علمی اسلامی مناطق مختلف جهان خواهند آمد. اما مدعوین ویژه از آمریکا، اروپا و کانادا هستند.
سهرابپور به فواید چنین همایشهایی اشاره کرد و گفت: فایدهای که این سمینارها دارد این است که ارتباط این افراد با خود و همچنین با نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها تقویت میشود. سخنرانیهای مسئولان برای اینها مفید خواهد بود و مسئولان وزارتخانههای بهداشت و علوم هم کسانی هستند که با اینها سروکار دارند.
وی اظهار کرد: سخنرانیهای فرهنگی هم داریم، حجتالاسلام راشد و مقدمفر راجع به نامه رهبری به دانشجویان توضیح میدهند؛ چرا که این دانشجویان میتوانند نقش مهمی در تبیین این نامه داشته باشند. حجج اسلام قمی، معاون بینالمللی دفتر مقام معظم رهبری، قرائتی و گلزاری در مورد مباحث خانواده و جوانان صحبت میکنند. بیرنگ، معاون بینالمللی بنیاد نخبگان در مورد فعالیتهای این بنیاد توضیحاتی را ارائه میدهد. بهر حال کل این سخنرانیها از 12 تا 15 مرداد است و تقریباً سه روز و نیم طول خواهد کشید.
سهرابپور گفت: این نهمین دوره این همایش است، همایش اصلی را معمولاً در تابستان برگزار میکنیم؛ لیکن همایشهایی هم در ژانویه داریم که افراد شرکتکننده آن کمتر بوده است. تمام همایش در مشهد برگزار میشود، زیارت حضرت رضا(ع) غنیمتی است برای کسانی که به کشور خود بازگشتهاند.
محورهای همایش
وی به محورهای همایش اشاره و اظهار کرد: بهرهمندی از تجارب علمی کسانی که دعوت کردهایم، آشنایی دانشجویان با مسائل کشور و سیاستهای نظام، انگیزه دادن به این دانشجویان برای برگشت به کشور و تبیین نامه رهبر از محورهای این همایش خواهد بود.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان عنوان کرد: در لیست مدعوین ویژه سه نفر خانم هستند، یک نفر داری رتبه پسادکتری از کانادا، یک نفر دانشجوی دکتری از فرانسه و یک دانشجوی دکتری از هاروارد. همچنین این همایش در حال حاضر دبیرخانه دائمی ندارد.
وی به طریقه اعلام فراخوان برای دعوت از این افراد اشاره و عنوان کرد: به ایمیل افراد فراخوان میدهیم،همچنین از طریق انجمنهای اسلامی اطلاعات را منتقل میکنیم. لیست دانشجویان را از وزارتخانههای بهداشت، علوم و امور خارجه دریافت میکنیم. خود انجمنهای اسلامی هم ایمیلهایی را در اختیار دارند.