به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی در گفتوگو با خبرنگاران گفت: باقی ماندن در فضای بزرخی و کژدار و مریز یعنی عدم صدور فتوا و یا صادر کردن فتواهای ضعیف، فرصت سوزی و دویدن به سمت بدتر شدن اوضاع و واسپاری بیشتر شرائط به دشمنان اسلام خواهد بود.
وی ادامه داد: از دست دادن فرصت توسط علمای اسلام، تنها به نفع گروههای متعصب داعشگونه است که تمام تلاش آنها تخریب امت اسلامی، به هدر دادن امکانات این امت و تنش آلود کردن روابط شیعه و سنی است.
وی با اشاره به دعوت اخیر شیخ الازهر مصر گفت: این دعوت شیخ الازهر که علمای شیعه و سنی بیایند بر روی یک میز بنشینند تا به یک نتیجه مشخص و صدور فتوا در قبال تندوری و کشتار مسلمانان برسیم، فرصتی مغتنم، مهم و برخوردار از قابلیت برای تبدیل شدن به یک فرصت تاریخی به نفع امت اسلامی و روابط مذاهب اسلامی است.
مبلغی تصریح کرد: اصولا از گذشته روشن بوده است که اگر الازهر مصر، و دو حوزه علمیه قم و حوزه نجف بر امری توافق کنند به کنترل اوضاع به نفع امت اسلام و به ضرر تعصب و زیاده رویهای مذهبی ختم خواهد شد.
استاد حوزه علمیه قم گفت: اگر خود الازهر و حوزههای علمیه قم و نجف و سایر حوزههای برزگ اهل سنت، این فرصت را مغتنم نشمارند وضعیت امت در مسیر غیرقابل بازگشت قرار میگیرد.
مبلغی ادامه داد: هر یک از حوزه قم و الازهر مصر سال گذشته با برگزاری کنفرانس ضد تکفیر و خشونت، کار بزرگی انجام دادند. در کنفرانس مصر از ایران نیز دعوت به عمل آمد و بنده شرکت کردم، و آن کنفرانس خوبی بود و حوزه علمیه قم این حرکت الازهر مصر را ستود.
استقبال مرجعیت قم از الازهر
وی بیان کرد: مرجعیت قم این اقدام الازهر را امر خوب و مهمی به حساب آورد و بعد از آن که از سفر مصر بازگشتم، در دیداری که با مراجع قم داشتم ، آنها این دعوت را به عنوان نقطه عزیمت و فتح باب ارتباط حوزه و الازهر مصر به حساب آوردند و بر قابلیتهای نهفته در این سفر تاکید ورزیدند و حتی این بزرگان تاکید داشتند که شما این حرکت و ارتباط را به عنوان فتح باب حفظ کنید.
وی با اشاره به مواضع شیخ الازهر مصر نیز افزود: شیخ الازهر، ذهنیتهای معطوف به آرامش در فضای امت اسلامی از قدیم داشته است و این دعوت او از همین خاستگاه برمیخیزد و باید الازهر را درک کنیم.
استاد برجسته حوزه علمیه قم گفت: در شرایط کنونی، ما باید در ارتباط با ادبیات و گفتمان الازهر از یک توان تحلیل بالایی برخوردار باشیم و فارغ از نگاههای حساسیتآفرین و تمرکزکننده بر برخی جزئیات، به سمت ندای مهم و تقاضای الازهر، پیش برویم.
مبلغی اظهار کرد: در شرائط کنونی، خردهگیری از الازهر ( به ویژه که الازهر تقاضای اجتماع شیعه و سنی کرده است) یک جهالت بزرگ در ساحت تقریب است و این کار به سمت ضرر زدن به روابط الازهر مصر و حوزه قم و نجف به پیش میرود.
استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان داشت: نباید انتظار داشته باشیم الازهر تمام و کمال آنچه ما میخواهیم انجام دهد، چون بنای ما بر تقریب و وحدت است، نه اینکه انتظار داشته باشیم الازهر خواستههای ما را برطرف کند این وحدت نیست.
مبلغی افزود: وحدت این است که شیعه و سنی هر کدام سرجای خود باقی باشند و برای اینکه خطوط قرمز مذاهب شکسته نشود و امت اسلامی در فضای آرامش قرار بگیرد و فضاها را به روی تندروی ها و تکفیریها تنگ کنند، با گفت و گو و جمعبندی، توافقی میان آنها صورت گیرد.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: نهاد تقریب و یا هر نهاد دیگر نباید همانند آن پیامبری عمل کنند که انتظار آمدن دیگران به سوی او را داشته باشند، پیام تقریب رفتن صادقانه به درون امت، حضور یافتن میان جوامع اسلامی، داشتن قدرت و مهارت گفت و گو، از جزئیات عبور کردن و به توافقات کلی مفید به نفع امت دست یافتن است. اینکه تصور کنیم ما سر جای خود بنشینیم تا دیگران بیایند خواستههای ما را برآورده سازند، امر غلطی است.
دنیای اسلام تشنه فتاوای وحدتآفرین است
مبلغی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع تقلید شیعه به این مسئله وقوف کامل دارند و فتوایی که رهبر انقلاب صادر کردند در جهت وحدت جهان اسلام و تحسین مواضع الازهر بسیار موثر بود و از پس آن فتوا روند بهتر شد. امروزه هم شرائط تشنه صدور فتوا است.
وی همچنین گفت: الازهر مصر در چند سال اخیر در یک روند رو به رشد معطوف به ایفای یک نقش سازنده در ارتباط با مناسبات و انسجام امت اسلامی قرار گرفته است، به صورت طبیعی، الازهر نهاد خاصی است نباید انتظار داشته باشیم دیدگاه حوزه های علمیه قم را داشته باشد همانگونه که الازهر نباید چنین انتظاری از حوزه داشته باشد ولی توافق بر خطوط قرمز امکانپذیر است.
مبلغی عنوان کرد: حوزه علمیه قم و الازهر مصر هر کدام نگاهها و اعتقادات خاص خود را دارد و چیزی که مهم است مناسبات است که ندای وحدت ازسوی الازهر بلند شده است. البته مراجعی از حوزه علمیه قم نیز سالها است چنین ندای وحدتی را سر دادهاند مهم این است به یک عمل مشترک برویم.
لزوم حفظ هوشیاری
وی تصریح کرد: سخنرانی شیخ الازهر در کنفرانس ضد خشونت و تکفیر از نظر توجه به مبانی وحدت و نفی خشونت، عالی بود و ما با همین قسمت کار داریم و امروز گناه است اگر در برابر الازهر به موضعگیریهایی دست بزنیم که الازهر را در مسیری که آمده، منصرف کنیم.
شیخ الازهر مصر با دعوت از علمای شیعه و اهل تسنن برای حضور در نشست الازهر خواستار صدور فتوای حرمت کشتار مسلمانان شد؛ احمد طیب شیخ الازهر مصر در برنامه تلویزیونی از بزرگان علمای شیعه و اهل تسنن برای حضور در نشستی در الازهر و نشستن بر سر سفره واحد و دور ریختن اختلافات مذهبی دعوت کرد و گفت: در خواست میکنم علمای شیعه با حضور در این نشست به حرمت کشتار اهل سنت فتوا دهند و علمای اهل سنت نیز با صدور فتوایی کشتار شیعیان را حرام اعلام کنند. این فتواها فرهنگ همزیستی و صلح را میان دو فرقه افزایش میدهد.
یاد آور میشود، مبلغی در دی ماه سال گذشته به دعوت رسمی شیخ الازهر مصر در کنفرانس ضد تکفیر و خشونت در مصر شرکت و سخنرانی کرد و بعد از بازگشت، حضرات آیات عظام تقلید صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، موسوی اردبیلی و جعفر سبحانی این حرکت را فتح بابی برای ارتباط میان حوزه علمیه قم و الازهر مصر دانستند.