به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، به همت عتبه مقدسه حسینی و مرکز دارالتراث نجف اشرف کنگره بینالمللی بزرگداشت آیتاللهالعظمی وحید بهبهانی در کربلای معلی و در صحن حرم مطهر امام حسین(ع) و با حضور عالمانی از حوزه های علمیه قم، نجف اشرف، مشهد، کربلا و همچنین علمایی از برخی کشورهای اسلامی برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این کنگره شیخ عبدالمهدی کربلایی، تولیت عتبه حسینی در سخنانی ضمن عرض خیرمقدم به کلیه عالمان، حوزویان و دانشگاهیانی که در این کنگره حضور یافتند، برگزاری این کنگره را بهمنظور شناختن شخصیت آیتاللهالعظمی وحید بهبهانی و اقداماتی که این عالم وارسته در زمان حیات خود و در راستای زدودن انحرافات از حوزههای علمیه انجام دادند را بسیار مهم دانست.
وی برگزاری این کنگره علمی را یکی از گامهای مهم در راستای توجه بیشتر به مسائل علمی و پژوهشی در شهر کربلا دانست و این اقدام را در راستای تکریم علم و عالم بهویژه شناساندن شخصیت آیتالله بهبهانی به حوزویان با ارزش برشمرد.
تولیت عتبه حسینی بیان کرد: اقدامات علمی آیتالله بهبهانی در زمان خود بسیار با ارزش بود و امروز ثمرات آن تلاشها را در حوزههای علمیه مشاهده میکنیم که در همان مسیری که این علامه بزرگ حرکت کرده است، امروز همان راه و روش توسط عالمان و روحانیت ادامه دارد.
نماینده آیتالله سیستانی در کربلای معلی با اشاره به راهاندازی مدرسه علمیه وحید بهبهانی در آیندهای نزدیک در شهر کربلا اظهار کرد: تلاش میشود در این مدرسه که زیر مجموعهای از حوزه علمیه کربلا خواهد بود؛ دروس حوزوی و مذهبی برای طلاب ارائه شود و در واقع جنبش علمی در کربلا با برگزاری این کنگره سرعت بیشتری پیدا خواهد کرد.
وی همچنین گفت: امیدواریم که کنگره تکمیلی برای آیت الله بهبهانی در ایران و بهبهان برگزار شود و آراء و نظرات ارزشمند و اقدامات علمی برجسته ایشان به جامعه شناسانده شود.
مقابله آیت الله بهبهانی با اخباریگری
آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری، رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور در این کنگره در سخنانی با اشاره به اهمیت رسالت علما در طول تاریخ تشییع ضمن تجلیل از شخصیت علمی علامه بهبهانی اظهار کرد: مرحوم آیت الله محمدباقر وحید بهبهانی از جمله شخصیتهایی است که در حوزههای علمیه به عنوان استاد کل از ایشان یاد میشود.
وی گفت: در زمانی که اخباریگری در حوزههای علمیه در اوج بود و عملا با نگاه اخباریگری مسئله عقلانیت و عقل به حاشیه رفته بود و حجیت ظواهر قرآن برای این افراد مورد توجه نبود و اخباریون معتقد بودند ظواهر قرآن برایشان اعتبار ندارد؛ مرحوم آیت الله وحید بهبهانی حرکت خود را از ایران و بهبهان به منظور مقابله با این افکار آغاز کرد.
رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور، ادامه داد: تعدادی از علمای اخباری از بحرین به بهبهان مهاجرت کرده بودند و این منطقه مرکز اخباری گری بود و آیت الله وحید بهبهانی حرکت علمی خود را از آنجا آغاز کرد و با یک برنامه ریزی درست مسئله عقل و حجیت ظواهر قرآن را مطرح کرد.
وی با اشاره به نقش برجسته آیتالله وحید بهبهانی در راستای مبارزه با افکار افراطی و اخباریون افزود: علامه وحید بهبهانی این ابتکار عمل را نشان داد و با تألیفات و آثار خود تحول فکری در حوزههای علمیه ایجاد کرد و این تحول توسط شیخ انصاری و سایر علما و بزرگان دین در سالهای بعد ادامه یافت.
آیتالله حسینی بوشهری افزود: برگزاری اینگونه کنگرهها میتواند طلاب جوان و اقشار مختلف مردم را نسبت به کار بزرگان دین که در گذشته نسبت به آن اهتمام داشتند و سرمنشاء تحولات علمی در حوزههای علمیه بودند بیشتر آشنا کند.
دریافت 200 مقاله به دبیرخانه
حجتالاسلام و المسلمین سید حسن موسوی بروجردی، دبیر علمی کنگره بزرگداشت آیت الله وحید بهبهانی نیز با ارائه گزارشی از فعالیتهای صورت گرفته در راستای برپایی این کنگره بزرگ اظهار کرد: این کنگره به همت عتبه مقدسه حسینی، مرکز دارالتراث نجف اشرف و مرکز کربلا للدراسات و البحوث برگزار شد که علمایی از کشورهای مختلف جهان اسلام در این کنگره حضور دارند.
وی با اشاره به شخصیت علمی علامه بهبهانی تصریح کرد: ایشان از جمله عالمانی بودند که در بین مجتهدان و فقهای ما از قرن 12 تا به امروز تأثیرات بسیاری در عرصههای علمی داشتند. تلاشهای علمی آیتالله بهبهانی در مواجهه با جریان اخباریگری که در آن زمان در حال رشد و نمو بود بسیار حایز اهمیت و تحسین برانگیز است و ایشان تمام تلاش خود را به کار بستند و با اقدامات علمی خود با نوشتن مقالات و تألیف کتب مختلف افکار جریان اخباریگری را به نقد کشیدند.
دبیر علمی کنگره بین المللی بزرگداشت آیت الله العظمی وحید بهبهانی یکی از اهداف برگزاری این کنگره بین المللی را شناساندن شخصیت علمی علامه وحید بهبهانی به حوزویان و جوامع علمی برشمرد.
وی همچنین با اشاره به استقبال علما، حوزیان و دانشگاهیان از محور های فراخوان این کنگره اظهار کرد: تاکنون 200 مقاله به دبیرخانه برگزاری کنگره بین المللی آیت الله العظمی وحید بهبهانی رسیده که بیشتر آنان به زبان های فارسی و عربی و تعدادی نیز به زبان انگلیسی بوده که توسط پژوهشگران و اساتید حوزه و دانشگاه و زیر نظر مرکز دارالتراث نجف اشراف مورد بررسی و داوری قرار گرفته است.
همچنین علی موجانی، رئیس کتابخانه تخصصی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، پیام مدیرکل یونسکو خطاب به کنفرانس جهانی علامه وحید بهبهانی را قرائت کرد و سید علای موسوی، رئیس دیون وقف شیعی عراق نیز به ایراد سخنرانی پرداخت و برگزاری این کنگره بزرگ را یکی از اقدامات ارزشمند علمی در سالهای اخیر در عراق برشمرد که علمایی از کشورهای متعدد اسلامی در آن حضور یافتند.
بنابر این گزارش، تعداد 28 جلد کتاب شامل مقالات رسیده به کنگره آیت الله بهبهانی و سایر تالیفاتی که مرتبط با این شخصیت بزرگ جهان تشییع بوده نیز در این کنگره رونمایی شد. شرکت کنندگان در این کنگره همچنین بر سر مزار آیت الله وحید بهبهانی در صحن حرم مطهر سیدالشهداء (ع) حضور یافتند و فاتحه ای برای علو درجات این عالم فقید قرائت کردند.
در ادامه این گنگره نیز مقالات برتر از سوی پژوهشگران و علما در کمیسیون های مختلفی از جمله کمیسیون فقه ، اصول ، تاریخ و رجال و حدیث ارائه و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.