به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، ساعت هشت صبح 15 مرداد 1348 شمسی، زمانی بود که اولین کنکور ایران برگزار شد. این آزمون در آن دوره در کنکور در 9 حوزه در تهران و شش حوزه در شهرستانها برگزار شد.
روز قبلش با اضطراب و هیجان به سختی خوابیده، یک سال درس خوانده تا با همسالانش برای رشته و دانشگاهی که میخواهد در آن تحصیل کند، رقابت کند. درس خوانده تا دانشگاهی قبول شود که هزینههایش هم کمتر باشد، اکنون ساعت هشت صبح 15 مرداد است، هشت صبحی که با آغاز ماراتن اولین کنکور در سرنوشت خیلیها مؤثر بوده است.
از اوایل دهه 1340 دانشگاههایی از جمله پلیتکنیک، ملی، فردوسی و جندیشاپور ساخته شدند که تا اوایل دهه 1350 تعداد آنها به 14 دانشگاه رسید. به مرور زمان، حجم متقاضیان ورود به دانشگاه بسیار زیادتر از گذشته شد. این موضوع مسئولان وقت را واداشت تا آموزش عالی را تأسیس کنند و از این طریق پاسخگوی جمعیت زیاد داوطلبان برای ورود به دانشگاه باشند.
پس از تأسیس وزارت علوم و راهاندازی مرکز آزمونشناسی در سال 1347، آزمون سراسری بهصورت متمرکز رایج شد و در نخستین آزمون، 12 دانشگاه با 30 رشته تحصیلی وجود داشت که داوطلبان میتوانستند از این میان 10 رشته را انتخاب کنند.
47 هزار و 773 داوطلب در آن زمان در اولین کنکور شرکت کردند. سؤالات اولین دوره کنکور از درسهای فلسفه، منطق و اخلاق و بهصورت سؤالات کوتاه جواب طراحی شده بود.
تا آن زمان هر دانشگاهی به طور مجزا از طریق برگزاری آزمون به جذب دانشجو میپرداخت و آن روز سرآغاز جریانی بود که تا به امروز ادامه دارد. غولی که خیلیها را شکست داده خیلیهای دیگر را هم مجبور به سازش کرده است.
تشکیل سازمان سنجش
در سال 1354 سازمان سنجش آموزش کشور تشکیل شد و کنکور جایگاه سازمانیافتهتری پیدا کرد. در آن سالها علاوه بر نتایج کنکور، معدل امتحانات نهایی ششم متوسطه و ضوابطی از جمله نوع مدرک، سهمیه منطقه، جنسیت و نظام وظیفه هم در قبولی داوطلبان تأثیر داشت.
در سال 1357 قبولی تنها به نتایج کنکور محدود شد و پس از انقلاب اسلامی نخستین آزمون سراسری در سال 1358 برگزار شد و بعد از آن هم با انقلاب فرهنگی، دانشگاهها و به تبع آن کنکور سه سال تعطیل شد.
سال 1361 دوباره کنکور شکل گرفت. در این سال تنها برای رشتههای پزشکی، فنی و مهندسی، کشاورزی، الهیات و معارف اسلامی آزمون برگزار شد؛ این روند کنکور تا سال 1371 ادامه پیدا کرد و داوطلبان سه نوع سهمیه آزاد، منطقهای و نهادهای انقلاب اسلامی داشتند. به مرور زمان تحصیلات از نوع پیامنور، شبانه، مراکز تربیت معلم و غیرانتفاعی نیز به وجود آمد.
چهل و ششمین کنکور
آزمون سال 94 چهل و ششمین آزمون کنکور سراسری برای ورود به دانشگاههای دولتی است. در این مدت اتفاقات شیرین و تلخ زیادی را شاهد بودهایم، از شلوغی خیابانها در روز کنکور و هیجان قبولی تا خود کشی هایی که به دلیل نرسیدن به نتیجه دلخواه انجام شده است.
این آزمون در کنار این ماجراها، اتفاقات دیگری هم در پی داشت؛ اخاذی از داوطلبان به شیوههای گوناگون از رمالی و تبلیغ قبولی صد در صدی کنکور با دستور دعا نویس گرفته تا فروش سؤالات کنکور.
شرکت رزمندهها در کنکور
شاید مهمترین دوران کنکور دوران جنگ تحمیلی بوده که با هواپیما سؤالات را به مناطق جنگی برده و رزمندگان از این طرح بسیار استقبال میکردند. یکی از رتبههای اول کنکور در همین دوران شهید احمد رضا احدی است که در سال 64 در رشته پزشکی با رتبه یک وارد دانشگاه شد و در عملیات کربلای 5 در اسفند 65 به شهادت رسید. در وصیتنامه این شهید آمده: چه کسی میتواند این معادله را حل کند؟ کدام دختر دانشجویی که حوصله ورق زدن اخبار جنگ را ندارد از قصه دختران معصوم سوسنگرد باخبر است؟ کدام پسر دانشجو میداند هویزه کجاست و چه کسی در آنجا به شهادت رسید؟ چگونه سر 120 دانشجوی مبارز زیر شنیهای تانک له میشود؟ آیا میتوانید این مسئله را حل کنید؟ هواپیمایی با سرعت یک و نیم برابر سرعت نور از ارتفاع ده متری سطح زمین، ماشین لندکروزی که با سرعت در جاده مهران ـ دهلران حرکت مینماید را مورد اصابت موشک قرار میدهد؛ اگر از مقاومت هوا صرف نظر شود معلوم کنید کدام تن میسوزد، کدام سر میپرد؟