سینا صفایی، کارشناس ارشد گروه رتبهبندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اعلام خبر ارتقای 7 پلهای سه دانشگاه ایران در نظام رتبهبندی شانگهای، گفت: این نظام رتبهبندی جزء سه رتبهبندی مطرح دنیا محسوب میشود.
وی افزود: در مجموع نظام رتبهبندی شانگهای شش شاخص کلی دارد؛ تعداد اعضای هیئت علمی برنده جوایز در سطح فیلد مدال و جایزه نوبل، فارغالتحصیلانی که برنده جایزه نوبل یا فیلد مدال شدهاند، تعداد محققان پراستناد در 21 حیطه موضوعی، تعداد مقالات منتشر شده در دو مجله Nature و Science، تعداد مقالات نمایه شده در نمایههای توسعهیافته علوم و علوم اجتماعی (ISI) و در نهایت عملکرد دانشگاه با توجه به ابعاد سازمان، که برای اینها سه سطح کوچک، متوسط و بزرگ برای آن در نظر گرفته میشود، البته خیلی بزرگ هم هست که در این مورد لحاظ نمیشود.
کارشناس ارشد گروه رتبهبندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در پاسخ به این سؤال که تعداد مقالات چقدر بوده است؟ گفت: این رتبهبندی اطلاعات ریز را منتشر نمیکند، بهصورت کلی منتشر میشود. با پایگاه تامسون رویترز در تماس هستند و اطلاعات را از آنجا استخراج میکنند؛ اطلاعاتشان کمی هست و اصلاً شاخص کیفی استفاده نمیشود، ولی از پایگاه تامسون رویترز و پایگاههایی از این دست اطلاعات را استخراج میکنند.
وی با بیان اینکه جایگاه دانشگاهی ایران در این نظام رتبهبندی رتبه سیام دنیاست، عنوان کرد: اساتید، دانشجویان و ... در یکسری مجلات و ژورنالها مقالات خود را چاپ میکنند. این مجلات سه حالت دارند؛ همه نظامهای رتبهبندی یا اسکوپوس، یا ISI که زیر مجموعه تامسون رویترز است و یا نظام رتبهبندی ISC را مد نظر قرار میدهند که یکسری اطلاعاتش را از پایگاههایی که داریم استخراج میکنیم و یک بخش کوچکی از آن را هم از تامسون رویترز استخراج میکنیم. عملاً هر رتبهبندی که در سطح دنیا منتشر میشود از این سه نظام رتبهبندی استفاده میکند.
صفایی اظهار کرد: اطلاعات ریز مثل وضعیت مقالات دانشگاهها و اساتید را از اسکوپوس و تامسون رویترز استخراج و بهصورت دورهای منتشر میکنیم.
وی گفت: در نظام شانگهای که در سطح جهان تعریف شده، 500 دانشگاه برتر دنیا را در نظر میگیرند. این نظام رتبهبندی 5 فیلد دارد که در حیطههای موضوعی ریاضی، فیزیک، شیمی، رایانه و اقتصاد 200 دانشگاه برتر دنیا را معرفی میکند.
وی با بیان اینکه دانشگاه صنعتی امیرکبیر بین 1 تا 200 دانشگاه برتر دنیا قرار دارد، تصریح کرد: در این رتبهبندی وضعیت دانشگاهها را مشخص میکنند. در رتبهبندیهای موضوعی که هم ریاضیات و هم کامپیوتر است در کل میان دانشگاههای برتر دنیا 2 دانشگاه را داریم؛ تا قبل از این فقط تهران بود که امسال دانشگاه صنعتی شریف هم حساب شده است. در بخش فنی و مهندسی نیز سه دانشگاه صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف و تهران قرار دارند. به این طریق ایران میان 42 کشور این رتبهبندی، توانسته رتبه 30 را کسب کند.