علی رویینتن، کارگردان سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه امکان ساخت فیلم درباره موضوعاتی چون 28 مرداد در سینمای کشورمان وجود ندارد، اظهار کرد: متاسفانه برداشتهای مختلفی که در حوزه موضوعات تاریخی وجود دارد سبب شده که امکان فیلمسازی در این حوزه کاهش یابد. این محدودیت درباره تاریخ معاصر شدت بیشتری پیدا میکند. دلیل نیز این است که شاید درباره رویدادهای معاصر شاهدانی وجود داشته باشند که واقعه مورد نظر را دیدهاند، برای همین نمیتوان هر برداشت سلیقهای را درباره موضوع مورد نظر داشت.
وی افزود: برای نمونه وقتی میخواهیم درباره کودتای 28 مرداد حرف بزنیم ناخودآگاه باید از محمد مصدق هم حرف بزنیم. در این زمان است که کار مشکل میشود، چون عدهای اعتقاد دارند که از وی باید چهره منفی ترسیم شود و عدهای دیگر اعتقاد دارند وی فرد کاردانی بود. این اختلاف نظرها باعث شده، امکان ساخت یک کار منصفانه به دور از گرایشات سیاسی و حزبی در سینما فراهم نباشد.
کارگردان فیلم «دلشکسته» ادامه داد: در زمان حال نگاه قالب به کودتای 28 مرداد این است که جدایی مصدق از آیتالله کاشانی سبب شده که نهضت آزادی به بنبست بخورد و کودتای 28 مرداد پیش آید، در صورتیکه اگر این اتحاد وجود داشت باز هم ممکن بود کودتای مورد نظر رخ دهد، چون آن کودتا اقدامی ننگین بود که با دخالت قدرت نظامی یک کشور خارجی به وجود آمده بود.
برداشتهای مختلف در شرعیات، مانع فیلمسازی تاریخی - دینی شده است
این فیلمساز ادامه داد: این موضوع تنها به رخدادهای ملی بر نمیگردد، بلکه به موضوعات شرعی نیز مربوط میشود. برای مثال برداشتها درباره موضوعات شرعی به آن اندازه زیاد شده که در کشوری که مردم به امام حسین(ع) ارادت بسیار دارند، فیلمی که درباره سومین امام شیعیان ساخته شده توقیف میشود؟! این اتفاق در موضوعات خیلی نزدیک نیز نمود دارد. برای نمونه چرا ما فیلمی درباره باکری، همت و... نمیسازیم؟ اصلاً چرا زندهها را نمیگوییم. آیا قادریم درباره محسن رضایی فیلمی بسازیم؟ یا اینکه چرا نباید درباره ترور ناجوانمردانه رهبر معظم انقلاب در سینما حرف بزنیم؟
رویینتن اعلام کرد: در این میان برخی فیلمسازان نیز وجود دارند که خیلی راحت تاریخ را در کارهایشان روایت میکنند که مدیران خواهان آن گویش هستند، هر چند این قبیل کارها هیچ گاه مورد تایید مردم قرار نمیگیرد.
وی با بیان اینکه جامعه فعلی را باید سیاسیترین زمان ایران توصیف کرد، گفت: به جرئت میتوانم بگویم که در هیچ برهه تاریخی کشور ما تا این اندازه سیاسی نبوده است.
این فیلمساز در پایان بیان کرد: برای درک بهتر موضوع مثالی دیگر میزنم. مولا علی(ع) نماز میخواند، اما خوارج نیز نماز میخواندند، اما چه تفاوتی است بین نماز مولا یا گروهی که تنها ظاهر شرعیات را رعایت میکردند. این مثال را زدم تا بگویم ما حتی نمیتوانیم در فیلمهای خود شخصیتی را نشان دهیم که نماز میخواند، اما تنها ظاهر را رعایت میکند؛ این قبیل محدودیتها دست ما را در هنر هفتم بسته است.